Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 22 jun 2018 11:00

‘India kan dit groeitempo nog lange tijd volhouden’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Assetallocatiestrateeg Garauv Sinha raadt beleggers aan om rechtstreeks in India te beleggen in plaats van producten te kopen die zich richten op de opkomende markten in het algemeen. ‘De weging is veel te klein.’ India is een stuk aantrekkelijker dan China.

Gaurav Sinha is asset-allocatiestrateeg bij WisdomTree Asset Management. Wij spraken met hem over beleggen in India.

Hoe gaat het in India met de digitale infrastructuur en de hervormingen?

‘Geweldig. In de laatste jaren is India in één klap voorloper geworden met technologie. 1,2 miljard mensen kunnen zich bijvoorbeeld identificeren via biometrische gegevens als de irisscan en vingerafdruk. Wil je een bankrekening openen? Geef je vingerafdruk en de rekening is geopend. Daarnaast heeft India een faillissementswet aangenomen naar Amerikaans model, die ervoor zorgt dat zakendoen eerlijk verloopt. Sinds juni 2017 heffen staten in India geen belasting meer op goederen uit andere deelstaten. India is dus pas sinds een jaar echt één economisch gebied. De schattingen van analisten zijn dat deze economische unie de komende jaren 1 à 2 procentpunt per jaar extra toevoegt aan de economische groei in India.’

Waarom zou een belegger aandelen moeten kopen in India?

‘De economie groeit er met 7,5% per jaar. Dat is al meer dan tien jaar zo en India kan dat groeitempo nog een lange tijd volhouden. Het land heeft een economie van $2,3 bln. Nominaal groeit de economie van India dus met bijna $200 mrd per jaar. Dat is fenomenaal. Het enige land dat dit ooit gepresteerd heeft is China, maar daar is het feest binnenkort afgelopen. Door de eenkindpolitiek is China namelijk hard aan het vergrijzen, terwijl er in India juist meer jongeren zijn dan ouderen. Grote en kleine bedrijven kunnen hun winsten daardoor nog langere tijd hard laten groeien.

‘Ik heb onderzocht waar op de wereld bedrijven hun boekwaarde over de laatste drie jaar het snelst hebben laten groeien. De winnaar is India. Bedrijven hebben er hun boekwaarde over de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. De economische groei in het land is zó groot dat bijna elk beursgenoteerd bedrijf wel moet kunnen meegroeien. Beleggers die wereldwijd investeren, zouden dat niet moeten vergeten. Wie de benchmark van de opkomende markten volgt, zit voor niet meer dan 2,5% in aandelen uit India. Die weging is veel te klein. Je kunt dan veel beter rechtstreeks in India beleggen.’

Hoe belangrijk zijn de Verenigde Staten in dit verhaal? De Amerikaanse rente stijgt, evenals de dollar. Opkomende markten, inclusief India, zijn begonnen met het verdedigen van hun nationale munten door de rente te verhogen.

‘De Verenigde Staten zijn zonder twijfel heel belangrijk. Dit geldt voor de dollar, de rente en de Amerikaanse economie. De huidige cycli van Amerikaanse renteverhogingen werkt daarom als tegenwind voor India en de rest van de opkomende markten. Er zijn echter ook andere krachten aan het werk in India, en sommige werken als wind in de rug. De enorme groei heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de roepie in de afgelopen vier jaar niet is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl andere munten uit de opkomende markten wel onderuit zijn gegaan. Als er nog een paar renteverhogingen komen, zal dat zonder twijfel neerwaartse druk geven op de roepie.

‘Beleggers moeten zich hierop voorbereiden door te investeren in Indiase bedrijven die het moeten hebben van de export. Hun winsten gaan immers omhoog als zij hun goederen verkopen in andere landen. Daarnaast is de economie in India minder afhankelijk van de wereldhandel dan die van China. De Chinese consument maakt bijvoorbeeld 25% uit van de Chinese economie. In India is dit 60%. Schokken uit het buitenland komen in China dus harder aan dan in India. De energiesector zou wel rake klappen kunnen krijgen van de stijgende dollar. India importeert namelijk het merendeel van zijn energie uit het buitenland. Een dalende roepie zorgt ervoor dat de prijs van energie stijgt.’

Aandelen lijken duur in India, of je nu kijkt naar de k/w, Cape of welke bekende maatstaf dan ook. Wat is de beste manier om de prijs van aandelen in India te bepalen?

India is zonder twijfel een groeiland. Iedereen weet ook dat het groeiverhaal nog lang niet is afgelopen. Het is daarom niet vreemd dat aandelen in India een premie hebben ten opzichte van opkomende landen. Je zult mij ook nooit horen zeggen dat aandelen in India goedkoop zijn. Ze zijn duur. Punt. Mijn advies aan beleggers is om de bekende waarderingsmaatstaven te negeren. Voor mij is de kwaliteit het belangrijkste, en dat valt op een heleboel manieren te meten. Mijn favoriete manier is de Return On Equity (ROE). De bedrijven die een hoge ROE hebben, weten te profiteren van de groei van de Indiase economie. Dit helpt ook weer tegen renteverhogingen. Bedrijven van kwaliteit hebben immers in de regel minder schuld op de balans staan.’

Wat zijn de grootste risico’s voor een belegger in India?

‘Volgend jaar staan er verkiezingen op het programma. Ik denk echter dat het niet zal uitmaken wie die verkiezingen wint. De economische trein die op stoom is gekomen, zal niet gestopt worden, ongeacht de verkiezingsuitslag. De financiële markten houden echter niet van onzekerheid. Dus hoe meer onzekerheid er is over de verkiezingsuitslag, hoe volatieler de financiële markten zullen zijn. Een ander risico is de olieprijs. India importeert 75% van zijn energiebehoefte. Dit betekent dat stijgende prijzen ervoor zorgen dat India alleen in zijn energiebehoefte kan voorzien door meer geld uit te geven. Verder danst India mee met de kortetermijnbewegingen op de financiële markten. Als er wereldwijd een risk-off-klimaat ontstaat, gaan de aandelen in India ook in de verkoop. Dit gezegd hebbende, denk ik dat er nergens op de wereld zo’n goede verhouding is tussen risico en rendement als in India.’

Buitenlander mag geen Indiase aandelen kopen
Bij geen enkele Nederlandse broker is het mogelijk om aandelen uit India te kopen. Dat komt omdat de Indiase aandelenmarkt verboden terrein is voor buitenlanders. ETF’s en beleggingsfondsen mogen echter wel in Indiase aandelen beleggen. WisdomTree heeft een index ontworpen waarin aandelen uit India gerangschikt worden op kwaliteit. Hiervoor worden die aandelen geselecteerd met de hoogste Return on Equity (ROE) over een periode van drie jaar. Verder wordt gekeken naar de gemiddelde Return on Assets (ROA) over dezelfde periode. Er is een ETF die deze index volgt: de WisdomTree India Quality UCITS ETF (ISIN: IE00BDGSNL04). Deze voldoet aan zes van de zeven belangrijkste punten van een aantrekkelijke ETF. Het enige nadeel is het beheerd vermogen: dat is slechts €7 mln.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!