Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 12 jun 13:15

 Is het mogelijk om als Nederlander een rekening te openen bij een Amerikaanse broker?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden

Ik heb een lezersvraag over Amerikaanse beleggingsproducten. Voordat de nieuwe Europese wetgeving over beleggingsfondsen en ETF’s in werking trad, belegde ik veel in Amerikaanse beleggingsfondsen en ETF’s. Via mijn Nederlandse brokers is dit helaas niet meer mogelijk omdat de fondsen waarin ik wens te beleggen niet voldoen aan deze nieuwe wetgeving. Is het mogelijk om als Nederlander een rekening te openen bij een Amerikaanse broker en zo alsnog te kunnen beleggen in Amerikaanse beleggingsfondsen of ETF’s?

Antwoord van Karel Mercx:

De Europese PRIIPs-verordening heeft tot doel de transparantie van beleggingsproducten te vergroten. Zij dient ter bescherming van de belegger. Dit gebeurt door de invoering van het Essentiële-informatiedocument (Eid). Het Eid geeft informatie over de aard van het product. Dit document heeft in de gehele Europese Unie dezelfde vorm en inhoud. Daardoor worden belemmeringen voor financiële diensten in de interne markt verminderd.

Beleggers krijgen door de Eid een beter inzicht in de risico’s, kosten en het beoogd rendement. Zij kunnen de producten zo vergelijken.

Amerikaanse ETF-aanbieders hebben deze informatie niet. Het is dus niet alleen maar een kwestie van vertalen. Om die reden hebben Europese brokers per i januari 2018 elke beleggingsproduct dat geen UCITS is uit hun assortiment gehaald op straffe van boetes van de toezichthouder. U kunt om die reden alleen maar beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s die aan de Europese regels voldoen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!