Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 16 mei 2018 13:08

Koopkansen op de Britse aandelenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Ondanks alle doemverhalen en onzekerheid over de Brexit, houden de Britse beurs en economie zich vooralsnog goed staande. We blikken terug op onze kooptips uit 2016 en tippen vijf nieuwe aandelen. 

Het is al weer bijna twee jaar geleden dat de Britten in een historisch referendum voor een vertrek uit de Europese Unie stemden. Na de eerste schok keerde de rust snel terug op de Britse aandelenmarkt. Sindsdien is de FTSE 100 zelfs met 21% gestegen, maar het Britse pond kreeg het zwaar te verduren en verloor vergeleken met de dollar 8% en met de euro 13%. Juist mede vanwege het zwakkere pond doet de Britse beurs het goed. De ondernemingen in de FTSE 100 betrekken gemiddeld bijna 70% van hun omzet in het buitenland en profiteren dus van de goedkopere munt. Op basis van de consensustaxaties van Institutional Brokers’ Estimate System laten ze dit jaar naar verwachting een winststijging zien van 8,7%, gevolgd door een groei van 5,7% in 2019 en 8,2% in 2020. Dat ligt slechts iets lager dan de voorspelde winstgroei van gemiddeld 8,4% over deze periode voor beursgenoteerde bedrijven op het vasteland van Europa.

Britse economie

Herstel van het pond, dat volgens strategen van Bank of America Merrill Lynch tegen een grote korting ten opzichte van de ‘fair value’ word verhandeld, zal waarschijnlijk negatief uitpakken voor de Britse beurs. In november trok de Bank of England de rente op. Blijven de Brexit-onderhandelingen vriendelijk verlopen en de Britse economie op koers, dan liggen meer renteverhogingen op de loer en zou het pond kunnen aansterken. De recente zwakke macro-cijfers dwongen de Bank of England vorige week om de rente te handhaven, maar de kans op een verhoging in de tweede jaarhelft blijft groot. PIMCO ziet nog voldoende ruimte voor een of twee verhogingen in 2018 en 2019. De vermogensbeheerder spreekt van een tijdelijke groeivertraging door weersomstandigheden, krappe consumentenfinanciën en door onzekerheid over de Brexit.

Dat lijkt inderdaad het geval. Over het algemeen staat de Britse economie er goed voor. De werkloosheid is naar het laagste niveau sinds 1975 gedaald en de lonen zitten in de lift. Het tekort op de lopende rekening daalde vorig jaar naar 4,1% van het bbp, het laagste niveau sinds 2011. Na de piek van 6,9% in 2010 is het begrotingstekort afgenomen naar 1,9% van het bbp. Dit jaar wordt een verdere daling van het begrotingstekort verwacht, dankzij een economische groei van 1,5%. Eerder rekende de Britse overheid nog op een plus van 1,4%. Voor 2019 en 2020 blijven de groeiramingen staan op 1,3%.

Vooralsnog blijven de gevolgen van de Brexit op de economie beperkt, maar de onderhandelingen zijn nog volop gaande en er zijn nog veel losse eindjes. In oktober moet er een handelsakkoord liggen en dat moet vervolgens nog worden goedgekeurd door het Britse parlement en de Europese regeringen. Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk dan officieel de Europese Unie verlaten. Na een overgangsperiode, waarin de Britten volledig toegang blijven houden tot de Europese markt, zal het nieuwe handelsakkoord op 1 januari 2021 van kracht zijn.

Hoe de definitieve deal eruit komt te zien, is nog afwachten. De Britse regering houdt vast aan haar standpunt dat ze niet in de douane-unie wil blijven. Tegelijkertijd is zowel Londen als Brussel gebaat bij zo weinig mogelijk handelsbelemmeringen. Het risico op een harde Brexit, zonder handelsafspraken, lijkt sowieso klein. Niettemin blijft de aanhoudende onzekerheid over de Brexit voorlopig nog het sentiment op de beurs in Londen beïnvloeden. Voor stock pickers zijn er altijd kansen. We schuiven vijf nieuwe Britse koopkandidaten naar voren.

Reckitt Benckiser

De Britse producent van schoonmaak- en drogisterijartikelen Reckitt Benckiser is zich meer gaan toeleggen op gezondheidsproducten. Die vertegenwoordigen al 62% van de omzet en omvatten sterke merken als Dettol, Nurofen, Strepsils en Durex. Met het oog op de vergrijzing en toenemende aandacht voor gezond leven heeft deze divisie goede vooruitzichten voor de lange termijn. De autonome omzetgroei laat de laatste tijd echter te wensen over door afnemende marktgroei en prijsdruk. De concurrentie van kleinere spelers, huismerken en internetbedrijven als Amazon neemt toe. Hierdoor bleef de autonome groei van de consumententak in het eerste kwartaal steken op 1% en voor het bedrijf als geheel op 2%. Dat was lager dan verwacht.

De prijsdruk is niet bedrijfsspecifiek maar treft de hele sector. Reckitt Benckiser heeft echter ook last van de mislukte introductie van een nieuw product van het voetverzorgingsmerk Scholl. Dit drukte de vergelijkbare omzetgroei van de gezondheidstak in het eerste kwartaal met 2%-punt. Aangezien de omzet van Scholl stabiliseert, zal dit effect er volgend jaar uitlopen en kan de autonome omzetgroei weer aantrekken. Het aandeel is de afgelopen twaalf maanden met 20% gedaald en noteert nu tegen een relatief bescheiden k/w van 16 op basis van de verwachte winst voor volgend jaar. Wij denken dat beleggers daarmee te negatief zijn.

Sage Group

Ook Sage Group is uit de gratie bij beleggers. Vanaf de koerstop eerder dit jaar heeft de koers circa 20% ingeleverd. De bedrijfssoftwareproducent waarschuwde dat de autonome omzetgroei in het lopende boekjaar zal uitkomen op circa 7%, tegen de eerdere verwachting van ongeveer 8%. Een nogal overdreven koersreactie, want het ziet ernaar uit dat er slechts sprake is van een tijdelijke hapering. De marktvooruitzichten en de concurrentiepositie van het bedrijf zijn niet veranderd. In de eerste jaarhelft bleef de vergelijkbare omzetgroei beperkt tot 6,3% maar voor het tweede halfjaar rekent het bestuur weer op een versnelling. Voor de komende drie jaar voorziet Sage een autonome omzetgroei van 10% per jaar en een operationele winstmarge van minstens 27%. Op de lange termijn moet de marge boven de 30% uitkomen, tegen circa 27,5% dit jaar. De pijlen zijn vooral gericht op cloudsoftware, die bovengemiddeld groeit. Het bedrijf schat de totale marktomvang voor zijn softwareproducten op $28 mrd. Hoewel Sage een van de grootste spelers is, bedraagt het marktaandeel nog slechts circa 10%. De markt is nog erg gefragmenteerd. Sage wil de grootste worden en kan wel eens als consolidator gaan optreden. De sterke winstvooruitzichten worden bij een k/w van 18 voor 2019 onvoldoende in de koers weerspiegeld.

B&M European Value retail  

De leidende Britse non-food discounter B&M hebben we al vaker getipt en blijft een interessant aandeel. Het bedrijf presteert op eigen kracht sterk en laat zich ook gelden op het acquisitiefront. Zo verkreeg het vorig jaar een positie op de markt van discount supermarkten via de overname van Heron Food Group. Heron is met 251 winkels vooral actief in Noord-Engeland en boekt een sterke vergelijkbare omzetgroei. Ook de Duitse Jawoll-winkels presteren naar behoren, met een omzetgroei van 8,2% in het laatste kwartaal van vorig jaar. De Britse B&M-vestigingen leggen met afstand het grootste gewicht in de schaal en wisten de omzet in deze periode op eigen kracht met 3,9% op te voeren. De keten heeft nog een enorm groeipotentieel en zal het aantal winkels op termijn uitbreiden van 569 naar 950. Omzet en ebitda zullen over het per eind maart afgesloten boekjaar 2018 naar verwachting met circa 20% stijgen. Ook voor het lopende boekjaar verwacht de markt een sterke winstgroei. Bij een k/w van 18,2 is het aandeel niet te duur, gegeven de fraaie groeivooruitzichten.

Associated British foods

Kledingwinkel Primark genereert ongeveer de helft van de winst van Associated British foods (ABF). Verder produceert het bedrijf suiker en diverse voedingsmiddelen en dranken zoals ontbijtgranen, thee en maaltijdsauzen. In de eerste helft van het huidige boekjaar, dat tot eind augustus loopt, presteerde ABF volgens verwachting. Tegen constante wisselkoersen werden de omzet en het operationele resultaat met respectievelijk 3% en 1% opgevoerd. De aangepaste winst per aandeel kwam 3% hoger uit. De suikerproductie leverde een fors lagere winst op door de stevige daling van de suikerprijzen in Europa, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door een goede winstontwikkeling bij de overige onderdelen.

Voor het gehele jaar herhaalde de onderneming de verwachting van een stijging van het operationele resultaat en de voor bijzondere posten aangepaste winst per aandeel. Het opwaartse potentieel zit op de wat langere termijn vooral in Primark. De budget kledingzaak blijft aan de lopende band nieuwe winkels openen en wint daardoor marktaandeel. Onlangs zijn de eerste schreden op de concurrerende Amerikaanse markt gezet. Als de formule ook hier aanslaat, dan kan de winstgroei aanzienlijk versnellen. Daarnaast biedt de netto kaspositie ruimte voor nieuwe acquisities. Bij een k/w van 18,9 voor volgend boekjaar is het aandeel redelijk gewaardeerd.

Domino’s Pizza Group

Domino’s Pizza Group plc heeft als master franchisenemer het exclusieve recht in handen om de Amerikaanse pizzaketen te exploiteren in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zwitserland, IJsland, Zweden en Noorwegen. Daarnaast heeft het bedrijf een 33%-belang in de Duitse keten Hallo Pizza. Op de Britse thuismarkt is het de grootste pizzabezorger met een marktaandeel van 46%. De markt groeit snel en Domino’s Pizza Group wil het aantal vestigingen in het VK op de middellange termijn uitbreiden van 1045 naar 1600. De internationale expansie staat nog maar in de kinderschoenen en het doel is om nieuwe markten in Noord-Europa te betreden. Met een stijging van de restaurantverkopen van 18,3%, waarvan 10,4%-punt autonoom, in het afgelopen kwartaal is het jaar goed begonnen. De komende jaren mag een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel worden verwacht, waardoor de vrij hoge k/w van 20 zonder meer gerechtvaardigd is.

Wisselende prestaties oude Britse kooptips
Medio vorig jaar kwamen we met een update van onze Britse kooptips uit 2016. Het advies voor softwareproducent Micro Focus verlaagden we toen naar verkopen en dat pakte goed  uit, want sindsdien is de koers bijna gehalveerd. De omzet staat dit jaar sterker dan verwacht onder druk door zwakte bij het overgenomen onderdeel van HP. In afwachting van een turnaround blijven we hier aan de zijlijn. Maritiem dienstverlener James Fisher profiteert van een herstel van de eindmarkten en lijkt ook dit jaar af te stevenen op een sterke winstgroei per aandeel. Het aandeel is het afgelopen jaar met 3,5% gestegen en blijft bij een k/w van 20 het aanhouden waard. Rightmove staat ruim 6% hoger en blijft ook op ‘houden’. De Britse huizensite, vergelijkbaar met Funda, blijft profiteren van de goede huizenmarkt. Playtech, een producent van goksoftware, kwam eind vorig jaar met een winstwaarschuwing door zwakte in Maleisië, waar de overheid het online gokken wil tegengaan. Na de koersdaling van ruim 20% kan het aandeel het beste aangehouden worden. Ook de kooptip voor plasticproducent RPC Group was minder gelukkig. Het tegengaan van plastic zwerfafval staat hoog op de politieke agenda en de onderneming zal op termijn meer gerecycled en biobased plastic moeten gaan produceren. Bij een bescheiden k/w van 10 is het advies: ‘houden’.

Huizenmarkt vormt groot risico voor Britse economie
Schokken op de huizenmarkt luiden vaak een recessie in. Zo gingen aan acht van de laatste tien Amerikaanse recessies problemen op de huizenmarkt vooraf. En het Verenigd Koninkrijk zou ook wel eens dichtbij een nieuwe huizencrisis kunnen zijn, zo stelde Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe onlangs. Hij wijst onder meer op de verslechterde betaalbaarheid van huizen. De huizenprijzen zijn gestegen van 3,7 keer een gemiddeld jaarsalaris in 1997 tot 7,7 keer in 2017. De gemiddelde huizenprijs ligt nu 259% hoger, terwijl de lonen over dezelfde periode met slechts 68% zijn gestegen. Een stijging van de hypotheekrente zou hard aankomen, aangezien 40% van de hypotheekleningen een variabele rente heeft.
KERNGEGEVENS BRITSE KOOPTIPS
Omzet 2017Beurswaardewpa 2017wpa 2018koersk/w 2018div. rend.
Reckitt Benckiser£11,5 mrd£40,3 mrd324,6 p328,3 p5276 p17,41,70%
Sage Group£1,72 mrd£7,1 mrd27,8 p32,9 p662 p20,10,85%
B&M European Value retail£2,43 mrd£3,8 mrd17,8 p21,2 p387,8 p18,31,50%
Associated British food£15,4 mrd£21,7 mrd127,1 p134,2 p2781 p20,71,50%
Domino’s Pizza Group£1,2 mrd£1,7 mrd16,0 p16,3 p365,2 p22,42,50%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!