Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 8 mei 2018 16:09

Fed heeft het makkelijk en kan zich hopelijk inhouden

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel centrale banken vaak ver weg staan van de meeste burgers, hebben ze toch een belangrijke invloed op de gang van zaken in de economie. Daarmee hebben ze ook belangrijke invloed op de burgers. Zo was de Fed eind jaren zeventig vrij laks en besloot, wakker geworden, haar kortetermijntarieven snel en drastisch te verhogen. Via een beïnvloedingsmechanisme steeg de lange rente van de staatsobligaties én ook de hypotheekrente van veel Nederlanders rees de pan uit. Dit veroorzaakte de huizencrisis van de jaren tachtig. Dat beïnvloedingsmechanisme liep als volgt. De hoge Amerikaans rente lokte geld weg van Europa naar de VS. Daardoor daalde dus het aanbod van geld in Europa – geld werd als het ware schaarser – waardoor de rente die geldvragers moesten betalen steeg, over alle leentermijnen. Dat verhoogde de hypotheekrente.

Huidige situatie

De huidige Fed heeft het makkelijker, hoewel ook nu de omstandigheden uitdagend zijn. De economische groei en de licht stijgende inflatie zijn een stimulans voor de Fed om haar rentetarieven geleidelijk maar licht te verhogen. Zij weet echter dat de volgende recessie (economische groeidaling) over enige tijd op komst is en zal zich dus inhouden. Dit beleid werkt weinig verstorend. In ieder geval veel minder verstorend dan eind jaren zeventig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.