Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 1 mei 2018 14:31

Rentestijging lange staatsobligaties VS kan meevallen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De afgelopen week kwam de Amerikaanse rente op tienjaars-staatsobligaties boven 3% uit. Dat wordt als een belangrijke gebeurtenis gezien. Wij kunnen er niet zo opgewonden over raken. Een geleidelijke stijging van die rente kan geen kwaad, een plotselinge wel. Bovendien noteerde de tienjaarsrente later weer 2,97%. Per saldo is zij daarmee de afgelopen week zelfs iets gedaald (van 2,98% naar 2,97%).

Toekomstige ontwikkeling van staatsobligaties

We zijn benieuwd of de Amerikaanse tienjaarsrente ooit wél ver boven 3% zal uitkomen, zoals sommigen verwachten. De tienjaarsrente wordt namelijk mede bepaald door de vooruitzichten. De vlakker wordende yieldcurve (het verschil tussen korte en lange rente) duidt op strakkere leenvoorwaarden van de zijde van de Fed (meerdere rentestappen aan de korte kant). Die zullen over enige tijd tot een vertraging van de economische groei leiden, net als overigens de afname van de fiscale impulsen van de regering-Trump. In de markt worden over drie jaar alweer lagere Fed-rentes verwacht, dus dan is de groei al aan het dalen.

Aangezien de Amerikaanse lange rente veel invloed heeft op de Europese, betekent dit dat de rentestijging alhier ook niet dramatisch hoog zal worden en dus eigenlijk laag zal blijven. Dat verkleint de kans op groot koersverlies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.