Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 29 mrt 2018 17:04

De dividendkraan gaat weer open

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

Mooi jaargetijde, de lente. Want weer of geen weer, voor mensen met veel dividendaandelen schijnt altijd de zon. Het regent namelijk uitkeringen. Ka-tjing!

In ons verhaal van de week gaan we uitgebreid in op het dividendseizoen. Het tweede kwartaal komt er namelijk aan, en dat is nogal belangrijk voor wie belegt in Nederlandse aandelen. Veel van die bedrijven keren namelijk maar één keer per jaar dividend uit. En dat gebeurt dus nu – nou goed, de komende maanden. In april en mei kunnen beleggers het grootste deel van het jaarlijkse dividendinkomen incasseren.

Niet iedereen is trouwens even blij met die jaarlijkse uitkeringen. Waarom kan dat niet gewoon per half jaar of kwartaal, zoals in de VS? Dat is een goede vraag, maar gelukkig gaat het wel de goede kant uit. Steeds meer Europese en Nederlandse bedrijven keren meerdere keren per jaar uit. Denk aan Wolters Kluwer, dat in 2016 overstapte van een jaarlijks naar een halfjaarlijks dividend. Vastgoedfonds Wereldhave deed het helemaal goed: van een jaarlijks naar een halfjaarlijks dividend in 2015 en het jaar daarop naar een kwartaaldividend. Bovendien kiezen veel nieuwkomers op de beurs direct voor een halfjaarlijks dividend.

Maar goed, uiteindelijk gaat het er niet om hoe vaak je dividend krijgt, maar hoe hoog dat dividend is. Je wilt een zo hoog mogelijke uitkering op een zo goedkoop mogelijk aandeel. Toch? Nee dus. Nou ja, lang niet altijd. Want het lijkt misschien wel aantrekkelijk, zo’n hoog dividendrendement, maar vaak is het oppassen geblazen met zulke aandelen.

Waarom dat zo is, en waar je op moet letten, dat leggen we allemaal uit in ons verhaal van de week. We pikken de beste Nederlandse dividendaandelen eruit, we houden de nieuwkomers tegen het licht en we laten zien wat dit jaar de positieve en negatieve uitschieters zijn. Zo is er één Nederlands aandeel dat dit jaar een speciaal dividend uitkeert en eenmalig een extreem hoog dividendrendement van ruim 13% biedt. Het laagste dividendrendement bedraagt momenteel 0,8%. Bekijk het complete overzicht in het verhaal van de week.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.