Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 27 mrt 2018 13:45

Beleggers dumpen junkleningen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

De Amerikaanse president Trump joeg ook bedrijfsobligatiebeleggers de stuipen op het lijf met zijn nieuwe importheffingen tegen China. Door de groeiende vrees voor een handelsoorlog gingen de risico-opslagen over de gehele linie omhoog. Op euro-investmentgrade-bedrijfspapier steeg de risico-opslag met circa vijf basispunten naar 105 basispunten vorige week vrijdag.

De daling van de onderliggende Duitse rente bood echter tegenwicht, omdat beleggers veilige oorden opzochten. Zodoende steeg het effectief rendement (yield) op de iBoxx Corporates Index slechts met één basispunt naar 1,19%. Rente en koersen bewegen tegengesteld aan elkaar; een hogere rente correspondeert dus met lagere koersen. Per saldo hielden hoogwaardige bedrijfsobligaties de voeten vrijwel droog, met een miniem verlies van circa 0,04%. In het highyield-segment was de schade groter.

Verliezen in VS groter

Junkleningen zijn beduidend minder gevoelig voor de bewegingen aan het rentefront. Dat komt door de kortere looptijden en de hogere risicopremie. Aan het einde van de week sloten in euro’s genoteerde junkobligaties op een yield van circa 3,3%. Dat was ongeveer tien basispunten meer dan de week daarvoor. Tot dusver dit jaar staat zowel investment grade als high yield op een verlies van ongeveer 0,43%. In de Verenigde Staten zijn de verliezen een stuk groter vanwege de gestegen Amerikaanse obligatierente, met respectievelijk een min van 2,8% en 1,05%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.