Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 19 mrt 2018 17:13

VolkerWessels houdt winstmarge overeind

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Ondanks het verlies op de zeesluis in IJmuiden wist VolkerWessels sterke jaarcijfers te overleggen. De strategie van marge boven volume zal tot een verdere winstgroei leiden.

Bouwer VolkerWessels heeft het jaar afgesloten met een omzet van €5714 mln, een toename van 4,1%. De ebitda steeg met 4,3% naar €265 mln, waarmee de operationele winstmarge onveranderd bleef op 4,6%. Onderaan de streep was de nettowinst uit voortgezette activiteiten €142 mln. Dat is een stijging van 38% vergeleken met het jaar daarvoor. Het concern profiteerde van een sterke daling van de rentelasten doordat de grote lening van de familie Wessels eind 2016 is omgezet in aandelen.

IJzersterk

Onderliggend zijn de resultaten ijzersterk, want voor de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden werd een voorziening getroffen van €67,5 mln. Deze verliespost werd deels gecompenseerd door extra werk en de afronding van grote projecten, zoals de A9 bij Badhoevedorp. Die opdracht bracht €35 mln extra in het laatje.

Los van de tegenvaller bij de zeesluis, die door een ontwerpfout meer zal kosten dan begroot, presteerden alle divisies goed. Grootste winstmaker is de Nederlandse bouw- en vastgoedtak (36% van de omzet), die momenteel dankzij de gunstige woningmarkt de wind vol in de rug heeft. VolkerWessels verkocht 3083 woningen, tegen 2448 in 2016.

Verdere winstgroei

De bouwer is positief over de marktvooruitzichten en rekent voor dit jaar op verdere winstgroei. De strategie van marge boven volume moet tot een stijging van de ebitda-marge leiden, waarbij voor de middellange termijn een bandbreedte van 4,5-5,5% wordt gehanteerd. Vooral bij grotere infraprojecten geldt een selectief aannamebeleid, gezien de hoge risico’s en stevige prijsconcurrentie. Het orderboek bleef tegen constante wisselkoersen vrijwel stabiel op recordhoogte van €8,1 mrd, goed voor 1,4 keer de jaaromzet. In het VK is de orderportefeuille met 7% gestegen dankzij groei van de inframarkt en hoeft het bedrijf niet al te bevreesd te zijn voor mogelijk negatieve gevolgen van de brexit.

Wij nemen voor dit jaar een winsttaxatie op van €1,90 per aandeel en ramen het dividend op €1,15 per aandeel. Over 2017 wordt €1,05 uitgekeerd. VolkerWessels heeft zijn risicomanagement goed op orde en de tegenvaller in IJmuiden lijkt dan ook een incident. Wij vinden het aandeel bij een k/w van 11,6 goed gewaardeerd en herhalen ons houdadvies.

Terughoudendheid bij nieuwe infraprojecten
VolkelWessels ziet een lichte verbetering van de lokale en regionale Nederlandse inframarkten. In de markt voor grote multidisciplinaire infraprojecten (met een omvang van meer dan €150 mln) is de prijsconcurrentie echter nog altijd fel. Bovendien heeft het bedrijf hier te maken met hoge aanbestedingskosten en ongunstige contracten voor Design, Build, Finance and Maintain (DBFM). Bij deze contractvorm zijn de opdrachtnemers verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, onderhoud en voorfinanciering van het project. Zodoende komen de risico’s en de verantwoordelijkheid voor het slagen van het project geheel bij de bouwers te liggen. Na het echec bij de zeesluis in IJmuiden gaat VolkerWessels nog selectiever inschrijven op dit soort infraklussen.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!