Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 8 mrt 14:56

Corbion toont gedurende 2017 achteruitgang

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Voedingsingrediënten- en biochemiebedijf Corbion voldeed aan de verwachtingen, maar vertoonde wel steeds meer achteruitgang gedurende het jaar.

Met zijn jaarcijfers deed Corbion de wenkbrauwen fronsen. De netto-omzetontwikkeling van de belangrijkste activiteit, Biobased Ingredients (98% van de netto-omzet), verslechterde gedurende het jaar. In het eerste kwartaal was er een groei met 1,6% en in het tweede met 1,3%. In het derde kwartaal trad een daling in (-6,5%) die werd gevolgd door een krimp van 10,3% in het vierde kwartaal.

De problemen zitten hem vooral bij de divisie Food, die weer 74% van Biobased Ingredients vormt. De netto-omzet van Food daalde op jaarbasis met 4,3%. Als oorzaken van de problemen voert Corbion aan dat de ‘kanaalstrategie van de bakkerijwaren problemen gaf in de commerciële organisatie’ en dat verliezen werden geleden op vriesdeeg. De hoofdmoot van Food bestaat uit bakkerijwaren, die vooral groot zijn in de VS. Corbion heeft maatregelen genomen om de bakkerijwaren beter te laten draaien en er volgen groei-initiatieven in Latijns-Amerika. De tweede activiteit in Food, Biochemicals, groeide in 2017 met 4,5%. De Innovation Platform-activiteiten (nieuwe biotechnologie, 2% van de netto-omzet) presteerde stabiel.

De totale netto-jaaromzet daalde met 2,2%, naar €870 mln. Het operationeel resultaat exclusief eenmalige posten nam met 3,5% af, tot €164 mln. De nettowinst per aandeel daalde van €1,72, naar €1,44 en het dividend per aandeel werd gehandhaafd op €0,56.

Doelstellingen

Als midddellangetermijndoelstelling wil het bedrijf de netto-omzet van Food laten groeien met 1-3%. Dat is, ter vergelijking, dus in 2017 bij lange na niet gehaald. De middellangetermijndoelstelling van Biochemicals is 3-10%. Corbion presteert met deze activiteit dus al in de gestelde bandbreedte.

Gezien de manier waarop de belangrijke bakkerijwaren zich ontwikkelen, zal het enige tijd duren voordat echt verbetering zichtbaar wordt. Midden 2018 wordt weliswaar een biochemiefabriek productieklaar, maar wij zijn gezien de achteruitgang in 2017 sceptisch geworden. We verlagen ons advies bij een k/w van 22,6 naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles