Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 13 feb 2018 15:29

Column: er komen meer koersdalingen aan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

In de afgelopen acht jaar namen de centrale banken bij alle grote koersdalingen nieuwe stimuleringsmaatregelen. Het gevolg was dat de term ‘Buy The Dip’ aan populariteit groeide. Het is immers fijn om te beleggen met de gedachte dat centrale banken instappen op het moment dat de koersen beginnen te dalen.

Na de afgelopen twee weken kan deze strategie overboord. Het technische verhaal is als volgt. Op 26 januari bereikte de S&P500 zijn laatste alltime high. De Amerikaanse tienjaarsrente stond toen op 2,66% en vandaag, dinsdag 13 februari, noteert die 2,83%. Het is de eerste keer sinds de huidige koersstijgingen in 2009 begonnen dat de aandelenkoersen sterk dalen en de Amerikaanse tienjaarsrente niet daalt, maar stijgt. De Duitse tienjaarsrente zag eenzelfde beweging (0,62% naar 0,73%). Een dalende rente is deflatoir. De koopkracht van geld uit 2018 neemt in 2019 immers toe. Beleggers zoeken minder compensatie in de vorm van een lagere rente. Een stijgende rente is inflatoir. Omdat de waarde van geld daalt, willen beleggers meer compensatie in de vorm van een hogere rente.

In een deflatoire wereld hebben centrale banken ruimte om nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen en in een inflatoire wereld hebben centrale banken dat niet. Mochten de rentes op wat voor manier dan ook dalen, dan nog hebben centrale banken geen verhaal om met stimuleringsmaatregelen te komen. Zo zal de Fed in de komende weken niets doen. Het zou er namelijk voor zorgen dat de Fed z’n geloofwaardigheid compleet verliest. Sinds 1785 zijn er maar twee economische expansies geweest die langer duurden dan de huidige expansie. Het gevolg is dat er nu krapte op de arbeidsmarkt is en de lonen sterker stijgen dan analisten hadden voorzien.

De economie in Europa draait ook als een trein. In Griekenland bereikte de PMI, de leidende indicator voor de industrie en daarmee de economie, de hoogste stand sinds de introductie van de euro in 1999. In Italië is er sindsdien maar één maand geweest dat er meer banen bijkwamen in de industrie dan in januari 2018. De industrie in Frankrijk groeit op het snelste niveau sinds 2000, en zo zijn er meer voorbeelden. De ECB haalt nog steeds €30 mrd per maand uit de geldpers om assets te kopen. Ook de ECB heeft geen verhaal om nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen. Wanneer beleggers zich realiseren dat de centrale banken niet meer aan hun zijde staan, zullen de dieptepunten van de afgelopen week worden uitgenomen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.