Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 6 feb 14:55

Veldslag op wereldwijde aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Na een lange periode van vrijwel onafgebroken koersstijgingen gingen de aandelenmarkten afgelopen week hard omlaag. Met slotkoersen van maandag verloor de Dow Jones 7,9% en de S&P500 7,2%. Voor de Nasdaq was er een verlies van 6,7%. In Europa sloot de Stoxx600 4,5% lager, maar op dinsdagmorgen kleurden de koersenborden weer dieprood. Beleggers reageerden in paniek op de eerste tekenen van inflatie in de Verenigde Staten. De rentes lopen hierdoor wereldwijd snel op.

Chevron grootste daler

Goede bedrijfsresultaten konden de dalingen niet stuiten. Inmiddels heeft meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven uit de S&P500 de jaarcijfers gepubliceerd en daarvan versloeg circa 80% de omzet- en winstverwachtingen. In de Dow Jones sloot geen enkel fonds in de plus. Het fraaie kwartaalrapport van Boeing werd goed onthaald, maar uiteindelijk moest het aandeel op weekbasis toch 3,5% inleveren. Daarmee was Boeing de minst sterke daler onder de Amerikaanse hoofdfondsen. Onderaan in de Dow Jones bungelde Chevron (-12,3%), nadat de olieproducent niet aan de verwachtingen voldeed. Exclusief een belastingbate daalde de winst in het vierde kwartaal met 2,2% naar $0,88 per aandeel, terwijl de markt op een winst van $1,04 rekende.

Deutsche Bank daalt fors

Opvallende daler in Europa was Deutsche Bank (-11,5%). De grootste bank van Duitsland had aan het begin van het jaar al een winstwaarschuwing gegeven. Toch pakte het verlies van €497 mln over 2017 groter uit dan verwacht, door zwakke prestaties en de Amerikaanse belastingherziening. Een van de schaarse stijgers in Europa was Nokia. Het Finse bedrijf boekte over het vierde kwartaal een 7% hoger bedrijfsresultaat van €1 mrd, duidelijk boven de consensusverwachting van €888 mln. Het aandeel steeg met bijna 13%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.