image description
Advies Jeroen Boogaard, 14 nov 14:15

Sif komt opnieuw met winstwaarschuwing

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden 17 november 2017
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
houden 15 november 2017
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
verkopen 15 november 2017
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen 15 november 2017
Update

Ordina º

Advies
houden 15 november 2017

Hogere kosten en prijsdruk spelen funderingsbouwer Sif parten. De winstverwachting voor dit jaar is wederom verlaagd. Herstel volgt pas in 2019, wanneer de markt aantrekt.

De fabrieken van Sif draaien op volle toeren en zijn tot april volgend jaar volledig bezet. In het derde kwartaal produceerde het bedrijf 59 kiloton aan ‘monopiles’, stalen funderingen voor windmolens op zee en olieplatformen. Dat is ruim 30% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Hogere personeelkosten

Maar de productiestijging zien we niet terug in de winst. Het genormaliseerde operationele resultaat (ebitda) daalde met 37,8% naar €11,2 mln. Dit komt voornamelijk door hogere personeelskosten, die mede samenhangen met het opstarten van de nieuwe productiefaciliteit in Rotterdam. Deels zijn dit tijdelijke kosten voor training van personeel die begin volgend jaar weer zullen wegvallen.

Daarnaast heeft Sif te maken met prijsdruk. De zogeheten ‘contribution’ (opbrengsten min de kosten van de omzet) kwam 9% lager uit op €30,3 mln. Voor Sif is dit een belangrijke indicator, omdat de kosten van staal en uitbesteed werk volatiel zijn en worden doorberekend aan de klanten zonder noemenswaardige marge.

Winstverwachting verlaagd

Na het tegenvallende kwartaal en door productieverschuivingen naar 2018 verwacht Sif dat de ebitda dit jaar circa 8% lager zal uitvallen dan de vorige – reeds verlaagde – winstprognose. Dat komt neer op een operationele winstdaling van ruwweg 15%. Wij brengen onze winsttaxatie voor 2017 terug naar €1,25 per aandeel. Volgend jaar zal de winst mogelijk halveren. Zoals bekend heeft Sif te maken met uitstel van diverse projecten, waardoor er voor 2018 nog slechts 122 kton in de orderboeken staat. Daarmee is maar 41% van de capaciteit benut. Minder inhuur van externen kan de klap op het resultaat slechts in beperkte mate opvangen.

Voor 2019 ziet het er weer een stuk beter uit. De eerste grote order is inmiddels binnen en de pijplijn aan nieuwe projecten is goed gevuld. Omdat de capaciteit naar verwachting stabiel blijft, kan de prijsdruk afnemen. Op de lange termijn is de Europese offshore windmarkt een aantrekkelijke groeimarkt en Sif is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren. Niettemin blijven wij terughoudend en is ‘houden’ voldoende, in afwachting van nieuwe orderontvangsten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen digitaal al vanaf 1 euro per week. Het abonnement stopt automatisch. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles