Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 9 mei 2017 15:41

Dividendportefeuille: Ondanks zwakke dollar opnieuw prima jaar

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille kende een goede week die werd afgesloten met een nieuwe recordstand. In 2017 is er een winst van 9,2%, wat gezien de zwakke dollar dit jaar (het totaalrendement van de S&P500-index in euro’s  is ‘slechts’ 3,8%) zeker niet slecht is.

De dividendportefeuille bestaat immers voor 54% uit Amerikaanse aandelen, die het met een gemiddeld rendement (in dollars) van 9,4% prima doen. Toch zijn het vooral de Europese aandelen die de kar trekken met een gemiddeld rendement van 13,6%.

Europa
Uitblinkers de afgelopen week waren Whitbread (+7,8%) en zwaargewichten Nestlé (+4,8%) en Sanofi (+4,2%). Grootste daler was Coloplast, dat op weekbasis 5,6% inleverde na kwartaalcijfers. Wel noteerde Coloplast, dat het interim dividend handhaaft op DKK4,5 (ex-dividend datum was vorige week) vlakbij de hoogste jaarkoers, waardoor er dit jaar nog altijd een koerswinst van 15% overblijft.

Grootste stijger dit jaar is nog altijd AkzoNobel (+30,2%), dat blijft volharden in zijn afwijzingen van PPG Industries. Al met al heeft het aandeelhouders, en dus ook de dividendportefeuille (Akzo werd vorig jaar juli gekocht op €55,14) zeker geen windeieren gelegd. Indien het toch niet tot een overname komt is het management wel goed wakker geschud, wat nu al een toegezegde dividendverhoging van 50% voor 2017 heeft opgeleverd.

Na Akzo doen ook LVMH (+28,5%) en Unilever (+25,9%) het in 2017 uitstekend. Laatstgenoemde aandelen zijn extra belangrijk gezien de zware weging binnen de dividendportefeuille. Op dit moment heeft LVMH een weging van 3,9%, terwijl Unilever goed is voor een gewicht van 4%. Daarmee zijn deze twee mooie Europese aandelen na Microsoft (4,5% weging) met afstand de belangrijkste in de dividendportefeuille.

Verenigde Staten
Achterblijvers Kellogg (+3,6%) en VF Corp (+3,9%) presteerden de afgelopen week het beste, terwijl Simon Property (-3,4%) de grootste stap terug moest doen. Zowel Kellogg als General Mills herstelden (eindelijk) wat na de laatste kwartaalcijfers (zie ook de lezersvraag van deze week over General Mills).

Grote uitblinker dit jaar is nog altijd CSX met een koerswinst (in dollars) van ruim 44%. Ook nieuwe aankoop CoreSite Realty (+24,2%), Pentair (+17,9%) en Marriott International (+16,6%) presteren uitstekend.

Achterblijvers zijn nog altijd Chevron (-9,4%) en Simon Property (-8,3%). Voor beide aandelen is de koersdaling vooral sectorgedreven. Ik ben er van overtuigd dat Chevron en Simon Property tot de pareltjes binnen hun sectoren (respectievelijk Energy en Real Estate) horen. Daarom is er ook zeker geen reden tot zorg. Het dividend is veilig en gaat ook de komende jaren gewoon verder verhoogd worden.

Dividend
Twee aandelen verhoogden hun dividend. PepsiCo gaat 7% meer uitkeren, Marriott International verhoogt met 10%. Ook beloofde Kellogg het dividend later dit jaar met 4% te gaan verhogen. Traditiegetrouw kondigt Kellogg dit al ruim van tevoren aan. Voor Dividend Aristocrat PepsiCo is het alweer het 45ste opeenvolgende jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Interessant is dat Pepsi zich, anders dan vrijwel alle sectorgenoten, weinig lijkt aan te trekken van de malaise binnen de sector. Het aandeel noteert op $113,22 slechts een fractie van de hoogste koers ooit van $114,61 die kort geleden werd aangetikt. Pepsi is na Microsoft, Unilever en LVMH het zwaarstwegende aandeel in de dividendportefeuille, met een gewicht van 3,2%.

De dividendmachine draait ondertussen op volle toeren. Gisteren (8 mei) gingen 3 aandelen ex-dividend: Coloplast, Intel en Parker Hannifin, eind april nog voorafgegaan door Bayer (1 mei), Munich Re (27 april), Assa Abloy (27 april) en AkzoNobel (ook 27 april).

Daar komen deze maand vanaf volgende week nog bij Simon Property (15 mei), SEB Groupe (16 mei), Sanofi (16 mei), Microsoft (16 mei), Walgreens (16 mei), United Technologies (17 mei), Chevron (17 mei), Marriott International (17 mei), Whitbread (25 mei), Johnson & Johnson (25 mei), CSX (26 mei), Kellogg (30 mei) en PepsiCo (31 mei). Begin juni volgen dan nog Publicis, VF Corp en Ecolab.

Het totaalrendement is opgelopen naar inmiddels 165,5%

Dankzij de vele dividendverhogingen dit jaar (16 van de 19 Europese aandelen verhoogden hun dividend en inmiddels ook 8 van de 22 Amerikaanse aandelen) biedt de huidige dividendportefeuille per saldo (in combinatie met herbeleggen) nu al een 9,5% hoger dividendinkomen dan het totale bedrag dat in 2016 werd ontvangen.

Dit jaar staat de dividendteller op €2.736, en in totaal werd er sinds de start van de dividendportefeuille in september 2011 al €30.723 geïncasseerd en – minstens zo belangrijk – ook weer herbelegd.

Per saldo levert dat voor de huidige portefeuille een geschat dividendrendement van 2,4% op. Wie vanaf dag 1 de dividendportefeuille volgt ontvangt jaarlijks al 6,5% op zijn originele investering van €100.000. Het mooie is natuurlijk dat dat percentage elk jaar verder oploopt doordat vrijwel alle aandelen hun dividend periodiek zullen blijven opschroeven. Daarnaast geeft het herbeleggen een extra impuls aan de dividendgroei.

Met nog steeds een minimale 1,5% aan kasgeld (€3915) blijft geduldig wachten op betere koopkansen het devies. Zodra die zich voordoen zal ik zeker niet twijfelen en de voorlopig laatste nieuwe (Europese) aankoop doen voor de dividendportefeuille. Via Twitter bent u zoals altijd als eerste op de hoogte van portefeuillewijzigingen (www.twitter.com/mennovanhoven)

 

Bekijk hier de dividendportefeuille


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!