Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Opinie Cleo Scheerboom, 10 mrt 2017 09:50

Belangrijke vragen voor ervaren beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Ook als u al jaren belegt, kan een kritische blik op de beleggingsstrategie veel opleveren. Dat blijkt ook uit de reacties van deelnemers aan de Beleggers Belangen Academy. Vier vragen die ervaren beleggers zich – zo nu en dan – moeten stellen.

Past de strategie nog wel bij uw doel?
De meeste beleggers hebben een eigen beleggingsstrategie ontwikkeld. Vaak gebaseerd op interesse en in het verleden behaalde successen. Maar sluit de strategie nog wel aan bij uw financiële doelen? Zo is actief beleggen enerverend. Toch sluit een actieve beleggingsstijl niet altijd aan bij het doel van de portefeuille, zoals een aanvulling op het pensioen. Bijvoorbeeld omdat het onnodig risico aan de portefeuille toevoegt. Dat merkte ook deelnemer Marc tijdens de opleiding Gestructureerd opbouwen van vermogen. Na het volgen van de klassikale opleiding paste hij zijn beleggingsstrategie aan.

‘Voorheen zocht ik actief naar offensieve beleggingen om een hoger rendement te behalen. Ik weet nu dat een buy & hold-strategie voldoet om mijn financiële doelen te behalen. Daarnaast ben ik me bewuster van de risico’s.’

Het hele interview met Marc leest u hier. Om uw beleggingsstrategie te toetsen, brengt u uw financiële doel eerst zo concreet mogelijk in kaart. Op welk moment hebt u welk bedrag aan vermogen uit de beleggingsportefeuille nodig? Aan de hand van realistische rendementsverwachtingen voor de belangrijkste assetclasses kunt u inschatten hoeveel rendement en tijd u nodig heeft om uw doel te behalen. Maatwerk waarvoor u tijdens de opleiding alle informatie krijgt.

Is het geluk of wijsheid?
Veel beleggers halen aantrekkelijke beleggingsrendementen. Maar is dat geluk of wijsheid? Bouwt u op een gestructureerde manier vermogen op, of zat de markt gewoon mee? Een belangrijk inzicht. In het eerste geval bent u namelijk in staat het resultaat in de toekomst te herhalen. Is het geluk, dan bent u afhankelijk van vergelijkbare marktomstandigheden. Vergelijking met een benchmark – bijvoorbeeld een brede markt-index – helpt om uw prestaties op lange termijn in perspectief te plaatsen en uw strategie eventueel aan te passen.

Vragen de marktomstandigheden om actie?
‘Moet ik mijn obligatieportefeuille afbouwen nu de vooruitzichten voor deze assetcategorie zo slecht zijn?*’ Het is een van de vragen van deelnemers op het besloten deelnemersforum van de Beleggers Belangen Academy. Een hele scherpe vraag, want elke beleggingsportefeuille vraagt om onderhoud. Niet alleen de individuele beleggingen, maar ook de verhouding van de assetclasses. De waardering van beleggingsinstrumenten verandert immers in de tijd door het fluctueren van de koersen. In de opleiding Gestructureerd opbouwen van vermogen leggen onze beleggingsspecialisten uit wat dit betekent voor uw rendementsprognoses en de voor samenstelling van uw beleggingsportefeuille.

* Het uitgebreide antwoord van beleggingsspecialist Stephen Hendriks vindt u in dit artikel.

Kan het eenvoudiger?
Wie belegt voor een financieel doel in de toekomst is gebaat bij een gestructureerd beleggingsproces dat weinig inspanning vergt. (Maak desnoods voor op de korte termijn gerichte beleggingen een aparte portefeuille.) Het vervangen van individuele aandelen of obligaties door ETF’s kan bijdragen aan de vereenvoudiging van de portefeuille. Bovendien komt het de spreiding vaak ten goede. Toets dat eens door een aantal maanden een schaduwportefeuille van ETF’s aan te houden naast uw bestaande beleggingsportefeuille. Veel online brokers bieden die mogelijkheid, soms kunt u zelfs de prestaties van de portefeuille in de afgelopen jaren bekijken. Door ook een inschatting van de kosten te maken, kunt u bepalen of uw huidige portefeuille baat heeft bij versimpeling.

Klassikale opleiding
De opleiding Gestructureerd opbouwen van vermogen helpt ervaren beleggers bij vermogensopbouw. Ook in 2017 worden klassikale bijeenkomsten georganiseerd. Een overzicht staat op de website. Op vrijdag 24 maart zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Schrijf u snel in als u wilt deelnemen. Omdat het om een opleiding gaat met een interactief karakter is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Of kies voor de online opleiding waarbij u met behulp van de videolessen in uw eigen tempo kunt studeren.

Nieuwsgierig geworden?
Bent u benieuwd wat de opleiding Gestuctureerd opbouwen van vermogen voor u te bieden heeft?

Klik hier voor meer informatie over de opleiding en de Beleggers Belangen Academy

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.