Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 7 mrt 2017 10:29

Corbion manifesteert zich op potentiële groeimarkt

0 0 Leestijd ongeveer

De vooruitzichten die Corbion voor 2017 schetst, geven aan dat de ebitda licht zal dalen. Gezien dit feit gaan we bij een k/w van 15,4 met ons advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Biochemie is ‘in’. De opwarming van de aarde en andere effecten van het gebruik van producten op basis van olie worden steeds meer als een groot probleem gezien. Corbion ziet commerciële kansen. 

Corbion heeft enkele jaren geleden besloten zich om te bouwen tot een volledig biochemisch bedrijf dat is gespecialiseerd in organische ingrediënten voor voeding en andere producten en in biochemische basisproducten voor bioplastics. De laatste hebben een grote toekomst, maar de productieprocessen zijn veelal nog in ontwikkeling. In dit artikel gaan we eerst in op bioplastics en daarna op Corbion.

Bioplastics
plastics komen van producten die van het land afkomstig zijn en van biologische afvalproducten. Voorbeelden zijn suikerriet, tapioca, biomassa uit suiker- en zetmeelrijke producten en plantenresten (bijvoorbeeld van maïs en tarwe), bietenpulp die vrijkomt bij de productie van suiker en in de toekomst wellicht grassen en hout(afval). Voor het productieproces is het belangrijk dat de te winnen grondstof voor de bioplastics zo eenvoudig mogelijk toegankelijk is. Dat geldt voor suikers die in houtachtige biomassa zit bijvoorbeeld minder dan voor suikers in suikerriet of maïs. Vervolgens worden in fermentatie-apparatuur met behulp van bacteriën of gisten de suikers getransformeerd in chemische bouwstenen. Een van de oudste biochemische producten is bio-ethanol dat op zijn beurt weer als grondstof kan dienen voor etheen en polypropeen. De eerste wordt gebruikt bij de productie van het bekende pvc (kunststofkozijnen, regenkleding) maar daar zit dan ook nog chloor in.

Andere fermentatieprocessen leiden tot het ontstaan van barnsteenzuur en melkzuur, beide producten waar het Nederlandse Corbion actief in is. Van belang hierbij is dat van de genoemde processen die van ethanol, melkzuur en barnsteenzuur al commercieel kunnen worden uitgevoerd. De vervolgstappen zijn veelal nog in ontwikkeling of worden nog maar op kleine schaal toegepast. Er is een race aan de gang waarbij vele bedrijven proberen hun proces rijp te maken voor massaproductie.

Naast het productieproces is ook de verkoop een hindernis. De bioplastics moeten de door de afnemers verlangde eigenschappen hebben die de petrochemieplastics al wel hebben, en liefst beter zijn dan deze. Bovendien moet het bioplastic concurrerend zijn qua prijs, wil massa-afzet kunnen worden gerealiseerd. Daarvoor mag de prijs van de grondstof van de concurrerende petrochemische producten (olie) niet zo laag zijn als in het laatste jaar. Ook de prijs van grondstoffen van de bioplastics mag dus niet te hoog zijn; in de loop 2016 liep de prijs van ongeraffineerde suiker bijvoorbeeld flink op (van $0,14 per Amerikaans pond in het vierde kwartaal van 2015 naar circa $0,20 per pond in hetzelfde kwartaal van 2016).

Corbion
Corbion heeft kort geleden besloten op te schuiven in de productieketen van de bioplastics. Het bedrijf maakte melkzuur en lactides die onderdeel zijn van de keten van de productie van thermoplastische polymeren (PLA) die de basis vormen voor bioplastics. Besloten is de polymeren ook op grotere schaal zelf te gaan maken. Om die reden is eind 2016 een 50/50 joint venture aangegaan met het Franse Total. De fabriek moet eind 2018 operabel zijn. Corbion werkt tevens samen met BASF om de mogelijkheden van barnsteenzuur te ontwikkelen. Dit proces heeft naar onze verwachting meer tijd nodig voordat het commercieel rijp is.
Uit de jaarcijfers van Corbion over 2016 blijkt dat de biochemische activiteiten van het concern nog klein zijn. De divisie Biobased Innovations had een jaaromzet van €22 mln. Dat was zelfs nog iets minder dan in 2015. Die afname komt doordat de afnemers die Corbion’s productie vaak gebruiken voor hun testen, meer interesse hadden in PLA van standaardkwaliteit dan in die van hogere, hittebestendige kwaliteit. De activiteiten waren verliesgevend, met een negatief operationeel resultaat (ebitda) van €6 mln. Er is nog een flinke weg te gaan (tot minstens eind 2018 of later), maar Corbion heeft het voordeel bewezen technologieën in huis te hebben, met nu sterke partners.
De totale nettojaaromzet van Corbion nam met 0,8% af, tot €911 mln. Met €890 mln vormt de divisie Organische Ingrediënten de hoofdmoot. Daarvan zijn de ingrediënten voor Voeding met €677 mln weer het belangrijkste, met die voor Biochemie als tweede (€213 mln). De omzet stond licht onder druk doordat Corbion na een door bijzondere omstandigheden goed 2015 – het concern profiteerde met de bakkerijproducten van een uitbraak van vogelgriep in de Verenigde Staten – in 2016 besloot de portefeuille van bakkerijproducten bij Voeding te herschikken en te kiezen voor een hoger renderende – en dientengevolge – lagere afzet.
Het operationele resultaat kreeg er wel een impuls door en steeg met 7,7%, naar €173, mln. Zonder buitengewone posten was die stijging 14%, bij een margestijging van 17,3% naar 19,8%. De inputkosten waren lager en er tekenden zich effecten af van het programma voor kostenherstructurering Streamline. Lagere belastingen zorgden voor een nettowinst die met 29% steeg, naar €104 mln.
Corbion wil €0,56 per aandeel aan regulier dividend in contanten uitkeren. Dat is 35% van de nettowinst gecorrigeerd voor eenmalige posten en daarmee aan de onderkant van de beloofde bandbreedte van 35 tot 45%. Er komt echter ook een extra dividend van €0,44 per aandeel, eveneens in contanten, en er wordt in 2017 voor €25 mln aan aandelen ingekocht (circa 2% van het kapitaal).
De vooruitzichten die Corbion voor 2017 schetst (zie kader), geven helaas aan dat de ebitda licht zal dalen. Gezien dit feit gaan we bij een k/w van 15,4 met ons advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

 

Prijs van rietsuiker drukt op resultaat
Corbion denkt dat de omzetdaling bij Voeding in de eerste jaarhelft van 2017 geleidelijk zal verdwijnen. Bij Biochemie wordt een hogere omzet verwacht, zodanig dat Corbion in 2017 weer op de voor 2015-2018 verwachte bandbreedte van 2% tot 4% omzetgroei uitkomt. Ondanks de productmixaanpassingen naar hoger renderende producten, komt de ebitda-marge in 2017 onder druk wat zal leiden tot een lagere ebitda zonder eenmalige posten. Dit komt volgens Corbion door de hogere prijs van rietsuiker. Bij Biobased Innovation (bioplatics en grondstoffen ervoor) blijft het resultaat beweeglijk door een onregelmatige omzet en de fasering van de investeringsuitgaven. De bouw van de fabriek is nu begonnen en na testen in 2018 zal de commerciële productie van thermoplastische polymeren (PLA) in 2019 starten.

 

Meer bedrijven zien kansen bij biochemische plastics
Er zijn in Nederland alleen al meerdere initiatieven om van petrochemische plastics die op olie gebaseerd zijn over te stappen op biochemische plastics. Avantium werkt daarbij net als Corbion met BASF samen. Voorts hebben AkzoNobel, Cosun, DSM en Sabic (beide uit Geleen) ambities om actief te worden in het ontwikkelen van biogrondstoffen voor plastics, soms samen, soms alleen.

 

Lees ook: Corbion verrast met flinka autonome omzetdaling


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ