Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 13 dec 2016 11:40

Hoe verging het de overnamekandidaten van 2016?

0 0 Leestijd ongeveer

Precies een jaar geleden gaven we een overzicht van de favoriete overnamekandidaten onder beleggers. Wat is er van de verwachte overnames terechtgekomen? Een terugblik.

Bij een rondgang op beleggingsfora kwamen onderstaande bedrijven als grootste overnamekandidaten voor 2016 naar voren:

 • Lucas Bols
 • BinckBank
 • USG People
 • NSI
 • KPN
 • AND
 • AMG
 • SBM Offshore
 • Nedap
 • ASMI
 • Esperite
 • TomTom
 • CTAC
 • Delta Lloyd
 • Ordina

Op twee van deze bedrijven werd daadwerkelijk een overnamebod gedaan:

USG People stond al jaren bekend als overnamekandidaat. Ook voor 2016 werd het uitzendconcern bestempeld als de grote favoriet voor een overname. Vooral vanwege de beperkte omvang van het uitzendconcern was het voor grotere partijen als Adecco en Manpower aantrekkelijk om via een overname voet aan Nederlandse bodem te krijgen. Het werd uiteindelijk het Japanse uitzendbedrijf Recruit dat van de mogelijkheid gebruikmaakte. Op 22 juli verdween het aandeel van het Damrak tegen een overnamekoers van €17,50.

In november 2015 waren er hevige geruchten dat NN Group het noodlijdende Delta Lloyd van de beurs zou halen. Toen het concern aangaf op korte termijn af te zien van een overname ging het met Delta Lloyd verder bergafwaarts. Maar de interesse van NN Group bleef bestaan en op een onverwachts moment besloot de verzekeraar nog geen jaar later toch een overnamebod te doen. Hoewel de deal nog niet officieel is beklonken gaat de markt ervan uit dat er op zeer korte termijn een definitief akkoord komt.

En hoe verging het de rest van de overnamefavorieten?

TKH lonkt al tijden naar branchegenoot Nedap en op 11 maart dit jaar bevestigde topman Alexander van der Lof deze liefde nog eens. Van der Lof gaf aan geen vijandig overnamebod te willen doen. Het bestuur van Nedap zegt nog steeds zelfstandig te willen doorgaan. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

De IT-sector draait weer op volle toeren. Ook CTAC kroop uit zijn schulp en bloeide op als nooit tevoren. Dat was reden voor beleggers om CTAC voor 2016 uit te roepen tot overnamekandidaat. Desondanks heeft geen enkele partij een poging gewaagd dit snel groeiende bedrijf in te lijven.

Ook rondom Ordina was het opvallend stil. In 2015 bleken vele partijen interesse te hebben om het IT-bedrijf over te nemen, maar grootaandeelhouder Jan Niessen hield de boot af vanwege de sterk ondergewaardeerde aandelenkoers. Het aandeel is inmiddels verdubbeld, maar de woorden van Niessen hebben partijen nog steeds in het achterhoofd. Tot een overnamepoging is het niet gekomen.

Hoewel Lucas Bols pas sinds 2015 staat genoteerd op de Amsterdamse beurs voorzagen beleggers eind vorig jaar een ‘Douwe Egberts-scenario’. De koffieproducent werd kort na zijn beursgang alweer van de beurs gehaald. Nolet Holding zou de belangrijkste gegadigde zijn om Lucas Bols in te lijven. Het breidde zijn belang vorig jaar uit tot 21%. Dit jaar werd bekend dat Nolet Holding zijn belang verder heeft uitgebouwd tot 25%. Nolet Holding ontkende uit te zijn op een overname, en zei het belang als een interessante belegging te zien. Daardoor verdween de fantasie uit het aandeel.

Stamcelbedrijf Esperite sloot in 2015 een aantal belangrijke contracten af en uit de persberichten bleek dat de groei er flink in zat. Afgelopen zomer maakte het bedrijf bekend financiële problemen te hebben. De onzekerheid heeft ervoor gezorgd dat mogelijke geïnteresseerde partijen zijn afgehaakt.

BinckBank geldt al jaren als interessante overnamekandidaat en beleggers vermoedden een jaar geleden dat het er in 2016 dan echt van zou komen. De interesse van ING en enkele buitenlandse banken bleef echter uit. BinckBank heeft inmiddels door dat het de strijd met goedkopere brokers aan het verliezen is en gooit het roer om. De beleggersbank probeert te switchen naar andere activiteiten zoals hypotheken. De transformatie leidt ertoe dat voormalige geïnteresseerden BinckBank voorlopig links laten liggen.

Beleggers zijn er verbaasd over dat geen enkele partij interesse heeft getoond in de vastgoedportefeuille van NSI. De beurswaardering van het vastgoedconcern is erg laag. Een private-equitypartij zou de vele (leegstaande) kantoren waarover NSI beschikt kunnen omvormen tot woningen. Daar is in Nederland toevallig genoeg veel behoefte aan.

Vodafone en Liberty Global (Ziggo) fuseerden eerder dit jaar hun Nederlandse activiteiten. Dat leverde direct flinke concurrentie op voor KPN. Beleggers verwachten niet dat KPN deze toegenomen concurrentie de komende jaren zelfstandig kan overleven. Tot een overname kwam het dit jaar niet, en in 2013 beschermde de Nederlandse overheid KPN nog voor een overname. De vraag is of een mogelijk bod op KPN in de toekomst wel serieus kans zal maken. Daardoor glijdt de aandelenkoers van KPN nu steeds verder naar beneden.

Vorig jaar werd digitale kaartenmaker HERE overgenomen door een consortium van automakers. Beleggers hadden de verwachting dat ook sectorgenoten AND en TomTom in 2016 in de belangstelling zouden staan van autoproducenten. Die belangstelling kwam er niet en de hele hype rond aanbieders van digitale kaarten verstomde. Desalniettemin is er volgens beleggers sprake van uitstel in plaats van afstel.

Metaalbedrijf AMG kreeg zijn zaakjes vorig jaar ondanks de dalende grondstofprijzen goed op orde. Dat was voor beleggers reden om AMG als overnamekandidaat te bestempelen. Van een herstel van de metaalprijzen zou AMG namelijk het meest kunnen profiteren. Dat gebeurde ook. De resultaten van AMG zijn flink verbeterd en de aandelenkoers is meer dan verdubbeld. Er was dit jaar geen interesse van partijen en beleggers op internetfora vinden dat onbegrijpelijk. AMG gaf onlangs aan juist zelf op overnamepad te gaan.

Vorig jaar bleek dat Fugro zijn beschermingsconstructie gebruikte om niet te worden overgenomen door Boskalis. Beleggers hadden daarom het vermoeden dat Boskalis zijn pijlen nu zou gaan richten op SBM Offshore. Maar van enige geruchten of gesprekken is dit jaar geen sprake geweest.

Beleggers rekenden erop dat concurrenten Applied Materials en Tokyo Electron, na een mislukte fusie, dit jaar een poging zouden wagen om ASMI van de beurs te halen. Daar is het niet van gekomen. Beheerders van het Add Value Fund lieten vorige maand weten dit in 2017 wel te verwachten. Er staat volgens hen een consolidatieslag op stapel waar beleggers in ASMI van gaan profiteren.

Volgende week een overzicht van de overnamekandidaten voor 2017. Daar zitten een heleboel verrassende namen tussen.

Lees ook: Wie of wat zit er toch achter de koersdaling van KPN?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ