Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 25 feb 2016 12:12

Dividendportefeuille: Uitblinker Marriott International

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De dividendportefeuille wist de tijdelijke terugval in de tweede week van februari snel weer ongedaan te maken en noteert per 23 februari tegen een verlies van iets meer dan 5% in 2016. Vooral de Amerikaanse aandelen deden het goed, daarbij nog eens extra geholpen door de sterkere dollar.

Bij de slotkoersen van 23 februari staat de dividendportefeuille in 2016 op een verlies van 5,2% en levert de totale waarde van €209.355 een actueel totaalrendement op van +109,4%. Daarmee was het herstel zeer sterk, gemeten vanaf het (intraday) dieptepunt van 11 februari, toen de AEX door de grens van 380 punten zakte. Dat bleek achteraf opnieuw een mooi instap- dan wel bijkoopmoment, ook voor de dividendportefeuille, die toen op -13% stond.

Via Twitter wees ik op 11 februari nog op het mooie koopmoment; ik sprak van “een uitstekende dag om je dividendportefeuille verder uit te bouwen”. Natuurlijk kan ook ik de markt niet timen, maar als iedereen massaal van zijn aandelen af wil en ook de echte kwaliteits (dividend) aandelen vele procenten inleveren is het natuurlijk een prima moment om al dan niet stapsgewijs te kopen. Opvallend is dat het in februari, en eigenlijk in heel 2016, vooral de Amerikaanse aandelen zijn die de kar trekken. In februari staan liefst 21 van de 25 Amerikaanse portefeuillefondsen op winst, waarbij de vier dalers het verlies beperkt houden tot maximaal 4,6%.

Om gelijk maar te beginnen met de grootste daler: Ecolab kwam met tegen vallende cijfers en werd door beleggers 7,4% lager gezet, op slechts een fractie van de laagste jaarkoers van $99,99. Het in voedselveiligheid, ongediertebestrijding en hygiëne op de werkvloer gespecialiseerde bedrijf bleef met een winst per aandeel over het vierde kwartaal van $1,22 achter bij de analistenconsensus van $1,24. De omzet kwam uit in de buurt van de consensus van $3,47 mrd. Zoals verwacht lieten de slechte marktomstandigheden binnen de sector Energie hun sporen na, met een omzetdaling van 14% ten opzichte van het voorliggende jaar. Voor 2016 verwacht Ecolab nu een aangepaste wpa van $4,35-$4,55, wat zich bij de huidige koers vertaalt in een nog altijd stevige k/w van 22. Ecolab heeft altijd tegen een bovengemiddeld hoge waardering genoteerd, en heeft bovendien ook zijn dividend de laatste jaren procentueel gezien met de grootste sprongen verhoogd.

Op lange termijn blijven de vooruitzichten sterk voor Dividend Aristocrat Ecolab, dat inmiddels al 24 jaar op rij zijn dividend verhoogde. Voor de dividendportefeuille is het aandeel weer terug bij af met een totaalrendement van nu -0,7%.

Naast Ecolab bleven ook de twee techreuzen Intel en Microsoft achter in februari met koersverliezen van allebei 3,4%. Een meevaller is dan weer dat nieuwe aankoop Oracle juist 3,4% won in februari. In Europa is het aantal dalers deze maand relatief gezien veel groter: 9 op de 15 aandelen verloren ten opzichte van de vorige update terrein. Grootste verliezers zijn Groupe SEB en Nestlé. Nestlé kwam reeds met matige cijfers en maakte onder meer bekend het dividend met 2,3% te verhogen tot CHF 2,25 per aandeel, wat resulteert in een geschat dividend­rendement van 3,1%. Met SEB is verder niets aan de hand en een terugval is niet meer dan normaal gezien de enorme koersstijging in 2015.

Uitblinkers
In Europa blinken drie aandelen uit met koerswinsten van meer dan 4%: Publicis Groupe, LVMH en Reckitt-Benckiser. De laatste twee kondigden inmiddels al mooie dividendverhogingen aan: LVMH schroeft de uitkering met 10,9% op, terwijl Reckitt-Benckiser, dat rond de hoogste koers ooit noteert, het slotdividend met 12% verhoogt. In de Verenigde Staten waren er zoals gezegd voornamelijk stijgers deze maand, met als absolute uitblinkers CSX en Marriott International, die respectievelijk 10,7% en 12,2% aandikten.

CSX maakte bekend dat de winst in het eerste kwartaal flink lager uit zal komen, voor een belangrijk deel door de verder afzwakkende volumes voor het transport van kolen. Toch kon het aandeel, dat rond de laagste jaarkoers noteerde, fors terrein winnen na een positief analistenrapport van Bank of America. Momenteel geven 16 analisten CSX een koopadvies en zijn er 9 ‘holds’ en 2 verkoopadviezen.

Nog indrukwekkender was de koerssprong van Marriott International, één van de allerlaatste aankopen voor de dividendportefeuille. Het aandeel noteert inmiddels op $67, ruim tien dollar boven de laagste jaarkoers die krap een maand geleden werd aangetikt. De hotelketen kwam op 17 februari met licht teleurstellende cijfers. De omzet over het vierde kwartaal steeg met 4% tot $3,71 mrd, terwijl de winst per aandeel uitkwam op $0,77 tegen $0,68 vorig jaar, wat minder was dan verwacht werd door analisten. Het aandeel reageerde licht negatief maar kon de opmars die sinds begin februari is ingezet een dag later weer hervatten. Belangrijk blijft bij Marriott dat het bedrijf consequent bezig is met het creëren van aandeelhouderswaarde middels de inkoop van miljarden aan eigen aandelen en forse jaarlijkse dividendverhogingen, die ondersteund worden door een sterke kasstroom.

Dividendexplosie
Zoals meerdere malen aangegeven piekt het dividendinkomen voor de portefeuille telkens in de eerste maanden van het jaar, als het gros van de Europese aandelen ex-dividend gaat, vaak voor de enige keer in het jaar. In het eerste kwartaal werd zodoende al een mooi dividend ontvangen voor Sodexo en Novartis, de komende maanden gevolgd door onder meer Roche, Bayer, Munich Re, Nestlé, Publicis, Sanofi en SEB, die allemaal slecht eenmaal per jaar dividend betalen.

Veel van deze aandelen kondigden inmiddels al een mooie dividendverhoging aan, met uitschieter een ruim 33% hoger dividend van Publicis. De komende weken reken ik op mooie aanvullende dividenverhogingen voor onder meer SEB Groupe en in een later stadium ook nog Unilever, Whitbread en Coloplast. Op pagina 16 staat een overzicht van de reeds aangekondigde ex-dividenddata, die u uiteraard ook op de volgende pagina achter het desbetreffende aandeel vindt in het portefeuilleoverzicht.

Per saldo werd in het eerste kwartaal nu voor €1125 aan dividend geïncasseerd en is er sinds de start van de dividendportefeuille nu al €22.990 aan dividend ontvangen (en voor het grootste deel weer herbelegd). Roche zal op 3 maart een stevige bijdrage leveren aan het dividendpotje voor het eerste kwartaal, als de Zwitserse farmaceut ex-dividend gaat. Gezien de zwakke performance van vooral de grote farmaceuten is het herbeleggen aan het einde van het kwartaal in dit geval dan ook extra gunstig. Mede dankzij de vele recente dividendverhogingen is het dividendrendement voor de portefeuille opgeklommen naar 2,8%.

Tot slot nam ik begin februari afscheid van SABMiller, dat overgenomen wordt door grootmacht AB-Inbev. Via het Twitter account @mennovanhoven blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste portefeuillewijzigingen.

In het nieuwe Dividend E-magazine, dat morgen verschijnt, kunt u de volledige portefeuille raadplegen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!