Updates

Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesco

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 8 feb 2016 17:30

Column: De yuan gaat onderuit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesco

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen

Afgelopen zondag meldde de centrale bank van China dat de valutareserves in de maand januari gedaald zijn met $99,5 mrd. De bank zet dit geld in om de nationale munt, de yuan, stabiel te houden. Dat is nodig om kapitaalvlucht tegen te gaan als gevolg van de vertragende Chinese economie. China heeft nog $3,23 bln om zijn munt mee te verdedigen.

De Chinese overheid waarschuwt beleggers dat de markt ze zal straffen als ze speculeren tegen de yuan. Dit is hetzelfde taalgebruik dat de Britse centrale bank in 1992 gebruikte ter verdediging van het Britse pond. Hedgefundmanager George Soros leende een enorm kapitaal aan Britse ponden die hij daarna om wisselde voor Duitse marken. De buitenlandse valutareserves van de Britten daalden zo sterk dat het niet meer mogelijk was om het pond te verdedigen. De Britse centrale bank liet het pond los en Soros verdiende $1 mrd.

Momenteel gebruikt hedgefundmanager Kyle Bass een groot gedeelte van zijn portefeuille om te speculeren tegen de Chinese yuan. Hij wijst erop dat de balans van de Chinese banken ruim drie keer groter is dan het Chinese BNP, namelijk CNY34,5 bln. Dit betekent een groei van 1000% binnen tien jaar. In zulke extreme tijden gaat er altijd kapitaal naar verkeerde investeringen, en die verliezen komen naar buiten als de economie afkoelt.

Er kunnen twee dingen gebeuren, aldus Bass. Eén: China gebruikt al zijn valutareserves om de problemen in de bankenwereld op te lossen en heeft dan geen geld meer om de munt te verdedigen. Twee: China laat banken zaken op de balans afboeken en komt vervolgens in een financiële crisis terecht waardoor geld sneller het land uit zal vluchten. De Chinese centrale bank zal dan in een nog sneller tempo zijn dollarreserves moeten gaan verkopen. Bass zet daarom vol in op een dalende yuan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles