Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 1 feb 2016 11:38

Hoe beoordeelt u de aanbieding van Noordenwind Vastgoed?

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen week kregen we van diverse lezers vragen over een 'obligatie' van Noordenwind Vastgoed. De obligaties hebben een nominale waarde van €2500 en bieden een rente van 9,12% per jaar. Na twee jaar wordt de lening tegen 100% van de nominale waarde afgelost.

De omvang van de lening bedraagt maximaal €2,4 mln, zodat er geen toezicht is van de AFM, en een goedgekeurd prospectus ontbreekt. Er is ook geen informatiememorandum. Beleggers moeten het doen met een glanzende brochure en een A4’tje met de obligatievoorwaarden. Dat komt nogal knullig over.

De brochure roept veel vragen op, want het is volstrekt niet duidelijk hoe het hoge rendement tot stand moet komen. Een financiële onderbouwing ontbreekt. De obligatie wordt uitgegeven door de Stichting Obligatiebeheer Noordenwind. Die zou investeren in ‘kwalitatief hoogwaardig’ vastgoed in Nederland, zoals winkels, woningen, horecapanden, kantoren en agrarische grond. Er wordt geschermd met ‘lange huurcontracten en solide huurders’. Hoogwaardig vastgoed levert in deze markt echter nooit zo’n hoog rendement op en de korte looptijd van de lening conflicteert met het illiquide karakter van een vastgoedbelegging.

Navraag bij Noordenwind leert dat het rendement vooral tot stand moet komen door de handel in executiewoningen. Die worden op veilingen ruim onder de WOZ-waarde aangekocht en vervolgens doorverkocht aan bevriende makelaars. Dit is een risicovolle tak van sport, terwijl beleggers daar maar karig voor worden beloond. Ze brengen het eigen vermogen in, maar delen niet in de winst en hebben verder geen garanties. Ze krijgen een vordering op de stichting, waarvan de financiële positie ons niet bekend is. Bij de KvK zijn geen jaarrekeningen gedeponeerd. Volgens een relatiebeheerder van Noordenwind zou de stichting al acht jaar bestaan en zo’n 1200 panden voor institutionele beleggers beheren. Uit gegevens van de KvK blijkt echter dat de stichting vorig jaar is opgericht en daarvoor door het leven ging als Stichting Obligatiebeheer Flexwerk, die obligaties uitgaf voor een belegging in de uitzendmarkt. De bestuurders, Ronald en Eric de Graaf, hebben dus nog maar sinds kort hun oog laten vallen op vastgoed. Over de twee broers is op internet overigens weinig bekend. Ook de naam Casper Durinck, uit wiens naam het bedrijf e-mails verstuurt, levert geen Google-resultaten op. Alles bij elkaar genomen is dit een zeer dubieuze propositie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!