Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Vastgoedaandelen voor 2023 | Vijf keer steengoed investeren

0 0 Leestijd ongeveer

Vastgoedaandelen hebben op de beurs flinke averij opgelopen. Rust op het rentefront zou een flink koersherstel kunnen inluiden. Voor 2023 tip ik een aantal kansrijke vastgoedaandelen.

Vastgoed was vorig jaar een van de slechtst presterende sectoren op de aandelenmarkt. Medio december was het koersverlies voor de Stoxx Europe 600 Real Estate index opgelopen tot maar liefst 40%. Amerikaanse vastgoedfondsen doen het minder slecht, al moet de FTSE Nareit Equity REITS Index ook 26% prijsgeven. Vastgoed is erg rentegevoelig. Niet alleen zorgt de stijgende rente voor hogere financieringslasten, maar ook voor neerwaartse druk op de vastgoedprijzen. Veel vastgoedfondsen zijn zwaar gefinancierd, zodat de bankconvenanten kunnen gaan knellen.

Bekijk ook: ons stappenplan en dossier vastgoedbeleggen

Er is echter al veel slecht nieuws in de koersen verdisconteerd. Het wereldwijde universum van meer dan 200 vastgoedaandelen die analisten van UBS volgen, noteert 22,5% onder de intrinsieke waarde. Voor continentaal Europa bedraagt het disagio 37% en voor Amerikaanse vastgoedfondsen is dat gemiddeld 15%. Het verwachte dividendrendement bedraagt respectievelijk 6 en 4%.

Vastgoedaandelen voor 2023


In 2023 kunnen de winsten en dividenduitkeringen toenemen, aangewakkerd door de inflatie. De hoge indexatie zorgt voor extra huurgroei en dat biedt tegenwicht aan de mogelijk oplopende aanvangsrendementen. Zodra de centrale banken er voldoende vertrouwen in hebben dat de inflatie omlaag gaat en hun renteverhogingen pauzeren, kunnen de koersen weer sterk opveren. De vijf onderstaande vastgoedaandelen achten wij allemaal kansrijk voor 2023.

Shurgard

Het bedrijf begon in 1995 en was een van de pioniers van het self-storage concept in Europa. Shurgard verhuurt inmiddels op 260 verschillende locaties opslagloodsen aan particulieren en bedrijven. De vraag naar opslagruimte is tijdens de coronapandemie gestegen omdat meer mensen gingen thuiswerken en daardoor ruimte moesten vrijmaken.

Werken vanuit huis is een structurele trend. De huidige opslagruimtes zitten bomvol en in tegenstelling tot de VS is de markt in Europa nog lang niet verzadigd. Shurgard is een consolidator en blijft ook met nieuwe ontwikkelingsprojecten expanderen. De zeer lage loan-to-value (LTV) van 17,8% levert een grote oorlogskas op.

In maart krijgt het bedrijf de Britse ‘REIT’ status, waardoor de belastingdruk zal dalen. De beursnotering in Brussel blijft behouden. Het aandeel Shurgard noteert iets boven intrinsiek en levert een bescheiden dividendrendement op van 2,5%. Daartegenover staat echter een verwachte sterke winstgroei in de komende jaren.

Aedifica

Na de flinke koersval van 35% in het afgelopen jaar is het aandeel Aedifica weer aantrekkelijk gewaardeerd. De koers noteert 7% onder intrinsiek, waar volgens analisten van KBC Securities in de afgelopen vijftien jaar gemiddeld genomen juist sprake was van een premie van 24%. Het verwachte dividend van €3,70 over 2022 rendeert 4,9%.

De Belgische uitbater van zorgvastgoed heeft nog altijd zicht op een zeer voorspelbare kasstroom dankzij de lange gemiddelde looptijd van de huurcontracten van twintig jaar en de 100% bezettingsgraad. De huren zijn gelinkt aan de inflatie, terwijl de rente voor 83% van de uitstaande schuld is vastgeprikt. Dankzij de solide balans kan Aedifica zijn expansiebeleid voortzetten, inspelende op de toenemende vraag naar verzorgingshuizen vanwege de vergrijzing.

Welltower

In hetzelfde defensieve zorgsegment opereert de Amerikaanse reus Welltower. Het bedrijf beschikt over een enorme vastgoedportefeuille van ruim 1650 seniorenwoningen en verzorgingshuizen in de VS, Canada en het VK. De bezettingsgraad stond tijdens de coronacrisis onder druk maar heeft inmiddels weer de weg omhoog gevonden.

De vergrijzing zorgt voor een structurele groei van de vraag naar seniorenwoningen, terwijl nieuwbouw al jaren achterblijft. Dit geeft Welltower de nodige prijskracht om de huren te verhogen en de stijgende loonkosten te compenseren. Het dividend werd tijdens de coronacrisis flink verlaagd maar kan vanaf dit jaar weer duidelijk toenemen en rendeert op de huidige koers 3,8%.

Klépierre

Na de koersafstraffing tijdens de coronacrisis is het aandeel Klépierre weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. Dwars tegen het negatieve sentiment in steeg de koers vorig jaar zelfs met enkele procenten. Operationeel laat de uitbater van winkelcentra dan ook een stevig herstel zien, met stijgende winkelomzetten en huren en dalende leegstandcijfers.

Ook de LTV van 37,8% is relatief laag vergeleken met sectorgenoten. Het vastgoed is al flink afgewaardeerd en schending van de bankconvenanten is onwaarschijnlijk. Het dividend over 2022 kan op circa €1,80 uitkomen, wat een riant dividendrendement oplevert van 8,2%. Ook op basis van het flinke disagio van 27% is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd en is de structurele tegenwind van e-commerce wel in de koers verwerkt.

Brixmor Property

Een kansrijk aandeel in de Amerikaanse retailsector is Brixmor Property. Het bedrijf beschikt over een goed gespreide landelijke portefeuille van 378 openlucht winkelcentra die gericht zijn op de dagelijkse boodschappen. Belangrijkste huurders zijn supermarktketens en discounters, wat de centra een defensief profiel geeft.

De vraag van huurders blijft goed, terwijl er in de laatste tien jaar nauwelijks nieuwe openlucht winkelcentra zijn bijgekomen. Daardoor is de markt in balans en kan Brixmor de huren – vanaf relatief lage niveaus – flink optrekken. Door herontwikkeling van bestaande winkelcentra en het voortdurend verbeteren van de huurdersmix weet het bedrijf veel waarde toe te voegen. Het kwartaaldividend is onlangs met ruim 8% opgetrokken naar $0,26 en dit rendeert op jaarbasis 4,8%.

Terugblik oude kooptips
Ruim een jaar geleden tipte ik acht vastgoedaandelen voor 2022. Helaas konden deze tips zich niet onttrekken aan het slechte sentiment. De gemiddelde koersdaling van 32% lag in lijn met de sectorprestatie. Store Capital is overgenomen voor $32 per aandeel en dat leverde een koersverlies op van 6%.

Negatieve uitschieter was het Duitse woningfonds LEG (-52%). Beleggers vrezen forse afwaarderingen en balansproblemen. Ik vind die zorgen overtrokken gezien de krapte op de Duitse woningmarkt en handhaaf het koopadvies. Ook de koopadviezen voor het resterende zestal (Segro, Stag Industrial, First Industrial, Crown Castle, NSI en Deutsche Konsum) blijven van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ