Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 6 okt 15:11

Comeback vastgoed op komst

0 0 Leestijd ongeveer

Vastgoedaandelen gedragen zich net als gewone aandelen en kunnen grote koersuitslagen laten zien. Dat blijkt dit jaar eens te meer. De Amerikaanse vastgoedsector staat op een negatief totaalrendement van 27%. In de eurozone kijken vastgoedaandelen zelfs tegen een verlies aan van 38%.

De vastgoedsector doet het met dergelijke uitslagen nog een stuk slechter dan de brede markt. Maar daaraan zal snel een einde komen. De voornaamste oorzaak van de diepe dip is de rappe rentestijging. Die zal op termijn leiden tot hogere financieringslasten voor vastgoedbedrijven en mogelijk ook tot lagere vastgoedprijzen. Bovendien hebben juist vastgoedfondsen en andere hoog-dividendaandelen in de voorbije jaren geprofiteerd van de daling van de rente naar extreem lage niveaus en de zoektocht naar rendement die daardoor is ontstaan. Dankzij de gestegen yields vormen obligaties inmiddels weer een serieus alternatief voor dividendaandelen. Dat zorgt voor extra koersdruk.

Gunstig instapmoment vastgoedaandelen


Dit jaar kunnen we wel afschrijven, maar in 2023 zie ik de vastgoedsector een sterke comeback maken. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste zijn de verwachte waardedalingen en vergrote kans op een recessie ondertussen wel in de koersen verwerkt. De mondiale vastgoedsector noteert tegen een fors disagio van circa 30%. Voor kantoren (-39%) en woningen (-43%) is het verschil tussen de intrinsieke waarde en de koersen het grootst. Retail is in de afgelopen jaren al flink afgewaardeerd, maar noteert niettemin nog tegen een discount van 28%. Op waarderingsgronden is sprake van een gunstig instapmoment.

Bovendien komt het einde van de verkrappingscyclus dichterbij, nu de economische vooruitzichten snel verslechteren. De tegenwind van rentestijgingen valt in de loop van volgend jaar mogelijk weg. Uit onderzoek blijkt dat de sector dan sterk kan herstellen. Na de laatste rentestap van de Federal Reserve leverden Amerikaanse vastgoedfondsen in de daaropvolgende zes maanden gemiddeld genomen 34,8% op, tegen 18,5% voor de S&P500.

Vastgoedaandelen bieden mooie buffer

Hoewel de inflatie waarschijnlijk heeft gepiekt en volgend jaar duidelijk zal afnemen, blijft deze naar verwachting langer op een hoger niveau dan afgelopen decennium. Vastgoed vormt hiertegen een goede buffer, hoewel het zeker geen perfecte hedge is.

Uit het verleden blijkt dat huurinkomsten en waardegroei op lange termijn de inflatie bijhouden. Huren zijn immers veelal gekoppeld aan de consumentenprijzen en de vervangingskosten van het vastgoed stijgen normaliter mee met de inflatie. Die eigenschappen zorgen ervoor dat beleggers de vastgoedaandelen snel weer zullen omarmen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.