Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Hildo Laman, 27 jan 2016 12:12

Kwartaalverlies Philips ondanks hogere omzet

0 0 Leestijd ongeveer

De verwachting van Philips voor 2016 is voorzichtig. De resultaten worden beter, maar zijn nog steeds onder de maat. De verkoop van Lighting kan positief uitpakken voor het aandeel, maar koopwaardig wordt het er wat ons betreft niet van. 'Houden'.

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2016 een verlies geleden van €39 mln. Dit kwam echter niet door slechte verkoopcijfers, want de kwartaalomzet steeg met 8,6% naar €7,1 mrd. Het is de hoogste kwartaalomzet sinds 2008. Deze stijging werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door valuta-effecten (de lage euro). De vergelijkbare omzet steeg met 2%. Dat er ondanks de hogere omzet verlies geboekt werd, kwam volgens Philips door pensioenkosten, hogere belastingen en hogere financieringslasten. De 'adjusted ebita' (een financiële maatstaf waarbij een aantal posten, zoals eenmalige lasten, rente en belastingen niet wordt meegerekend) was wel beter: €842 mln, een stijging van 13,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een teken dat het beter gaat met de kernactiviteiten van Philips. Wel is het helaas zo dat Philips de afgelopen jaren met grote regelmaat allerlei eenmalige lasten heeft gemeld. Daarom zijn we er niet zomaar van overtuigd dat al het slechte nieuws achter de rug is en zullen de 'echte' nettoresultaten vanaf nu alleen maar beter worden. Hoog gewaardeerd Ondanks het verlies in het laatste kwartaal, kwam de winst per aandeel over 2015 uit op €0,70. Op basis van dit getal is het aandeel hoog gewaardeerd, met een k/w van ruim 34. Ondanks onze twijfels verwachten we wel dat Philips dit jaar een hogere nettowinst zal laten zien, en dat de winst per aandeel uit zal komen op €1,10. Daarmee zijn we voorzichtiger dan veel analisten. Philips zelf is ook voorzichtig met de verwachting voor 2016: het bedrijf gaat uit van een lichte omzetgroei, en merkt daarbij op dat door de huidige economische situatie in de wereld de verbetering van de resultaten vooral in de tweede helft van het jaar zal plaatsvinden. We gaan er bij onze taxatie van uit dat de recente besparende maatregelen effect zullen hebben. Ook denken we dat de eenmalige lasten minder hoog zullen zijn. Belangrijke zaken dit jaar zijn de aangekondigde afsplitsing van de verlichtingstak en de verkoop van Lumileds, dat verlichting voor auto's maakt. Laatstgenoemde zou verkocht worden aan een Chinees bedrijf, maar die deal is door de Amerikaanse autoriteiten afgeschoten waardoor Philips nu op zoek moet naar een nieuwe koper. Over de verkoop van Philips Lighting is niks nieuws bekendgemaakt. De verwachting is dat de lichttak medio dit jaar afgesplitst wordt, maar het is onduidelijk of dit zal gebeuren via verkoop of een beursnotering voor het nieuw te vormen verlichtingsbedrijf. Over de waardering is ook nog niets bekend. Wel denken we dat de verkoop van deze activiteiten positief zal zijn voor het aandeel. Fabricage van apparatuur voor de gezondheidszorg zal het leeuwendeel van de activiteiten van Philips beslaan, en dat kan voor een hogere waardering op de beurs zorgen. Tegelijk vinden we de waardering niet aantrekkelijk genoeg om een koopadvies te geven.

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2016 een verlies geleden van €39 mln. Dit kwam echter niet door slechte verkoopcijfers, want de kwartaalomzet steeg met 8,6% naar €7,1 mrd. Het is de hoogste kwartaalomzet sinds 2008.

Deze stijging werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door valuta-effecten (de lage euro). De vergelijkbare omzet steeg met 2%. Dat er ondanks de hogere omzet verlies geboekt werd, kwam volgens Philips door pensioenkosten, hogere belastingen en hogere financieringslasten.

De ‘adjusted ebita’ (een financiële maatstaf waarbij een aantal posten, zoals eenmalige lasten, rente en belastingen niet wordt meegerekend) was wel beter: €842 mln, een stijging van 13,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een teken dat het beter gaat met de kernactiviteiten van Philips. Wel is het helaas zo dat Philips de afgelopen jaren met grote regelmaat allerlei eenmalige lasten heeft gemeld. Daarom zijn we er niet zomaar van overtuigd dat al het slechte nieuws achter de rug is en zullen de ‘echte’ nettoresultaten vanaf nu alleen maar beter worden.

Hoog gewaardeerd
Ondanks het verlies in het laatste kwartaal, kwam de winst per aandeel over 2015 uit op €0,70. Op basis van dit getal is het aandeel hoog gewaardeerd, met een k/w van ruim 34. Ondanks onze twijfels verwachten we wel dat Philips dit jaar een hogere nettowinst zal laten zien, en dat de winst per aandeel uit zal komen op €1,10. Daarmee zijn we voorzichtiger dan veel analisten. Philips zelf is ook voorzichtig met de verwachting voor 2016: het bedrijf gaat uit van een lichte omzetgroei, en merkt daarbij op dat door de huidige economische situatie in de wereld de verbetering van de resultaten vooral in de tweede helft van het jaar zal plaatsvinden. We gaan er bij onze taxatie van uit dat de recente besparende maatregelen effect zullen hebben. Ook denken we dat de eenmalige lasten minder hoog zullen zijn.

Belangrijke zaken dit jaar zijn de aangekondigde afsplitsing van de verlichtingstak en de verkoop van Lumileds, dat verlichting voor auto’s maakt. Laatstgenoemde zou verkocht worden aan een Chinees bedrijf, maar die deal is door de Amerikaanse autoriteiten afgeschoten waardoor Philips nu op zoek moet naar een nieuwe koper. Over de verkoop van Philips Lighting is niks nieuws bekendgemaakt. De verwachting is dat de lichttak medio dit jaar afgesplitst wordt, maar het is onduidelijk of dit zal gebeuren via verkoop of een beursnotering voor het nieuw te vormen verlichtingsbedrijf. Over de waardering is ook nog niets bekend. Wel denken we dat de verkoop van deze activiteiten positief zal zijn voor het aandeel. Fabricage van apparatuur voor de gezondheidszorg zal het leeuwendeel van de activiteiten van Philips beslaan, en dat kan voor een hogere waardering op de beurs zorgen. Tegelijk vinden we de waardering niet aantrekkelijk genoeg om een koopadvies te geven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ