Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 27 jan 2016 11:08

Valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

De monetaire autoriteiten van Hong Kong zitten in een moeilijke positie. De munt van Hong Kong, de Hong Kong dollar, is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Door de stijging van deze laatste valuta, is de Hong Kong dollar dus ook gestegen in waarde tegenover andere valuta’s zoals de euro en de Japanse yen. Nu de waarde van de Chinese yuan in waarde daalt tegenover de Amerikaanse dollar (dankzij de centrale bank van China), wordt de Hong Kong dollar (Foto: By Source) dus ook duurder ten opzichte van de yuan. De hoge waarde van de Hong Kong dollar is een probleem voor Hong Kong, omdat het Chinese miniland daarmee duur wordt ten opzichte van omringende Aziatische landen. Een ander probleem is kapitaalvlucht. Door de vallende aandelenkoersen in China en Hong Kong zoeken beleggers een veilig heenkomen voor hun geld. Ze zoeken die veiligheid vooral buiten China en Hong Kong. Dat betekent dat de Hong Kong dollar verkocht wordt ten gunste van andere munten. Omdat de koers van de Hong Kong dollar amper kan zakken, dwingt dat de monetaire autoriteiten om Hong Kong dollars te kopen. Vanwege deze problematiek wordt er gespeculeerd dat de zogenoemde ‘peg’, de koppeling met de Amerikaanse dollar, losgelaten zal worden. De USD/HKD-koers mag tussen 7,75 en 7,85 bewegen. Lang handelde dit paar net boven de 7,75, maar in deze maand januari schoot de koers naar de bovenkant van de bandbreedte. Een hogere USD/HKD koers betekent een lagere waarde van de Hong Kong dollar. De kans is niet groot dat de koppeling losgelaten zal worden. Die bestaat al 32 jaar, en heeft meerdere moeilijke periodes doorstaan. Maar als de koppeling sneuvelt, zal het een forse koersstijging geven, terwijl de mogelijke daling beperkt is tot 7,75. Het risico van een longpositie is dus niet groot, terwijl er een kleine kans is op een fors rendement. Voor speculanten is derhalve een interessante mogelijkheid. Er moet wel worden bedacht dat er eigenlijk een positie wordt ingenomen waarbij de centrale bank van Hong Kong de tegenpartij is, en dat vinden wij geen fijne positie.

De monetaire autoriteiten van Hong Kong zitten in een moeilijke positie. De munt van Hong Kong, de Hong Kong dollar, is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Door de stijging van deze laatste valuta, is de Hong Kong dollar dus ook gestegen in waarde tegenover andere valuta’s zoals de euro en de Japanse yen. Nu de waarde van de Chinese yuan in waarde daalt tegenover de Amerikaanse dollar (dankzij de centrale bank van China), wordt de Hong Kong dollar (Foto: By Source) dus ook duurder ten opzichte van de yuan. De hoge waarde van de Hong Kong dollar is een probleem voor Hong Kong, omdat het Chinese miniland daarmee duur wordt ten opzichte van omringende Aziatische landen.

Een ander probleem is kapitaalvlucht. Door de vallende aandelenkoersen in China en Hong Kong zoeken beleggers een veilig heenkomen voor hun geld. Ze zoeken die veiligheid vooral buiten China en Hong Kong. Dat betekent dat de Hong Kong dollar verkocht wordt ten gunste van andere munten. Omdat de koers van de Hong Kong dollar amper kan zakken, dwingt dat de monetaire autoriteiten om Hong Kong dollars te kopen.

Vanwege deze problematiek wordt er gespeculeerd dat de zogenoemde ‘peg’, de koppeling met de Amerikaanse dollar, losgelaten zal worden. De USD/HKD-koers mag tussen 7,75 en 7,85 bewegen. Lang handelde dit paar net boven de 7,75, maar in deze maand januari schoot de koers naar de bovenkant van de bandbreedte. Een hogere USD/HKD koers betekent een lagere waarde van de Hong Kong dollar.

De kans is niet groot dat de koppeling losgelaten zal worden. Die bestaat al 32 jaar, en heeft meerdere moeilijke periodes doorstaan. Maar als de koppeling sneuvelt, zal het een forse koersstijging geven, terwijl de mogelijke daling beperkt is tot 7,75. Het risico van een longpositie is dus niet groot, terwijl er een kleine kans is op een fors rendement. Voor speculanten is derhalve een interessante mogelijkheid. Er moet wel worden bedacht dat er eigenlijk een positie wordt ingenomen waarbij de centrale bank van Hong Kong de tegenpartij is, en dat vinden wij geen fijne positie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ