Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 27 jan 2016 11:37

Staatsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

De geesten scheiden zich de laatste tijd weer in Europa. Zittende regeringen hebben het moeilijk. Zowel in Portugal als in Spanje hebben de regeringspartijen hun leidende rol bij coalitiebesprekingen moeten inleveren. In Portugal heeft dat al geleid tot een overwegend linkse regering en in Spanje lijkt het die kant op te gaan. Linkse regeringen zijn niet populair in de financiële markten omdat deze de naam hebben niet conservatief genoeg te financieren. In Italië is de wisseling van de wacht (Renzi (foto) voor Berlusconi) al enige tijd her. In Portugal is de wissel nog vers en in Spanje is er een kans op. Wellicht is dit de verklaring voor het afwijkende patroon bij de tienjaarsstaatsrente sinds begin december. De Italiaanse tienjaarsrente blijft vlak liggen, de Spaanse loopt licht op en de Portugese vrij steil. Nu speelt in Portugal ook wel het een en ander. Bank Novo Banco dreigde failliet te gaan. De regering zette daarom een deel van deze bank om in een zogenoemde 'bad bank', waarin slechte leningen en verliesgevende activiteiten worden gestald. In deze bad bank zitten vooral de obligaties die in het bezit zijn van institutionele obligatiehouders; de retail obligatiebezitters werden gespaard. Er wordt nu toch gepraat over een vergoeding voor de instituten. Maar met dit soort maatregelen wordt een regering niet populair bij internationale beleggers. De scheiding der geesten wordt compleet als in beschouwing wordt genomen dat de tienjaarsrente van Duitsland, Nederland en Frankrijk sinds de top in juni weer een dalende trend laat zien: voor Nederland bijvoorbeeld van 1,18% naar 0,55%. Frankrijk zit daar dan 0,2 procentpunt boven en Duitsland 0,1 procentpunt onder. Dit verschil tussen de 'kern' van de eurolanden en de 'periferie' kan ook niet los worden gezien van de zoektocht naar veiligheid die is ontstaan na de hernieuwde onrust in de financiële markten over China en de dalende grondstofprijzen. Daar deed de ECB-president Mario Draghi, die maatregelen voor maart aankondigde indien die noodzakelijk zijn, voor de 'periferie' niets aan af. De divergentie in rentevorming is niet goed voor de koersen van de twee ETF's – rentestijging leidt bij obligaties tot koersdaling. Ze staan echter wel in de plus en we handhaven ze in de Koerswijzer.

De geesten scheiden zich de laatste tijd weer in Europa. Zittende regeringen hebben het moeilijk. Zowel in Portugal als in Spanje hebben de regeringspartijen hun leidende rol bij coalitiebesprekingen moeten inleveren. In Portugal heeft dat al geleid tot een overwegend linkse regering en in Spanje lijkt het die kant op te gaan. Linkse regeringen zijn niet populair in de financiële markten omdat deze de naam hebben niet conservatief genoeg te financieren. In Italië is de wisseling van de wacht (Renzi (foto) voor Berlusconi) al enige tijd her. In Portugal is de wissel nog vers en in Spanje is er een kans op. Wellicht is dit de verklaring voor het afwijkende patroon bij de tienjaarsstaatsrente sinds begin december. De Italiaanse tienjaarsrente blijft vlak liggen, de Spaanse loopt licht op en de Portugese vrij steil. Nu speelt in Portugal ook wel het een en ander. Bank Novo Banco dreigde failliet te gaan. De regering zette daarom een deel van deze bank om in een zogenoemde ‘bad bank’, waarin slechte leningen en verliesgevende activiteiten worden gestald. In deze bad bank zitten vooral de obligaties die in het bezit zijn van institutionele obligatiehouders; de retail obligatiebezitters werden gespaard. Er wordt nu toch gepraat over een vergoeding voor de instituten. Maar met dit soort maatregelen wordt een regering niet populair bij internationale beleggers.

De scheiding der geesten wordt compleet als in beschouwing wordt genomen dat de tienjaarsrente van Duitsland, Nederland en Frankrijk sinds de top in juni weer een dalende trend laat zien: voor Nederland bijvoorbeeld van 1,18% naar 0,55%. Frankrijk zit daar dan 0,2 procentpunt boven en Duitsland 0,1 procentpunt onder. Dit verschil tussen de ‘kern’ van de eurolanden en de ‘periferie’ kan ook niet los worden gezien van de zoektocht naar veiligheid die is ontstaan na de hernieuwde onrust in de financiële markten over China en de dalende grondstofprijzen. Daar deed de ECB-president Mario Draghi, die maatregelen voor maart aankondigde indien die noodzakelijk zijn, voor de ‘periferie’ niets aan af.

De divergentie in rentevorming is niet goed voor de koersen van de twee ETF’s – rentestijging leidt bij obligaties tot koersdaling. Ze staan echter wel in de plus en we handhaven ze in de Koerswijzer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ