Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 25 jan 2016 14:26

Bank of America Merrill Lynch: net als in 1998

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste zeven maanden is de StoxxEurope600 met zo'n 20% gedaald. Deze koersval, gecombineerd met de onrust op de markt voor bedrijfsobligaties, wakkert bij sommige beleggers de vrees aan voor een herhaling van de paniek van 2008. Die vrees is volgens Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) echter ongegrond. De broker ziet meer gelijkenissen met het jaar 1998. Ook toen kwamen de aandelenkoersen onder druk door 'marktgedreven gebeurtenissen' zoals wanbetalingen in opkomende landen en de implosie van het Long Term Capital Management Hedgefund. Dit leidde echter niet tot een recessie in de ontwikkelde landen. De groei van de winst per aandeel kwam wel even onder druk, maar herstelde zich snel in 1999 en 2000. Voor een zwaardere en langduriger bearmarkt, zoals in 2008, moeten de winsten echter meer dan 30% dalen, aldus BofA ML. Zo'n sterke daling ligt niet in de lijn der verwachting, stelt de broker. Niet alleen zijn de Europese macro-economische data goed, ook ligt het rendement op het eigen vermogen nu niet hoog. Bovendien is de waardering – de verhouding tussen koers en boekwaarde per aandeel – van de Europese beurs veel lager dan in 2000 of 2007. BofA ML vindt het daarom verstandig om meer risico's te nemen. De broker ziet drie katalysatoren voor een beursherstel: betere Amerikaanse macro-economische data, stabiliteit van de olieprijs en (nog) meer steun van centrale banken. BofA ML heeft wel een voorkeur voor aandelen uit ontwikkelde landen boven opkomende markten. Binnen (de Europese) sectoren gaat de voorkeur van de broker uit naar Gezondheidszorg boven Voeding & Drank, en naar bankaandelen. BofA ML ziet de problemen van de Italiaanse banksector namelijk niet overslaan naar de rest van Europa. Daarnaast zijn Technologie en Industrie aantrekkelijke sectoren. Basismaterialen en de Auto-industrie krijgen een 'onderwogen' advies van BofA ML.

De laatste zeven maanden is de StoxxEurope600 met zo’n 20% gedaald. Deze koersval, gecombineerd met de onrust op de markt voor bedrijfsobligaties, wakkert bij sommige beleggers de vrees aan voor een herhaling van de paniek van 2008. Die vrees is volgens Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) echter ongegrond. De broker ziet meer gelijkenissen met het jaar 1998. Ook toen kwamen de aandelenkoersen onder druk door ‘marktgedreven gebeurtenissen’ zoals wanbetalingen in opkomende landen en de implosie van het Long Term Capital Management Hedgefund. Dit leidde echter niet tot een recessie in de ontwikkelde landen. De groei van de winst per aandeel kwam wel even onder druk, maar herstelde zich snel in 1999 en 2000.

Voor een zwaardere en langduriger bearmarkt, zoals in 2008, moeten de winsten echter meer dan 30% dalen, aldus BofA ML. Zo’n sterke daling ligt niet in de lijn der verwachting, stelt de broker. Niet alleen zijn de Europese macro-economische data goed, ook ligt het rendement op het eigen vermogen nu niet hoog. Bovendien is de waardering – de verhouding tussen koers en boekwaarde per aandeel – van de Europese beurs veel lager dan in 2000 of 2007.

BofA ML vindt het daarom verstandig om meer risico’s te nemen. De broker ziet drie katalysatoren voor een beursherstel: betere Amerikaanse macro-economische data, stabiliteit van de olieprijs en (nog) meer steun van centrale banken.

BofA ML heeft wel een voorkeur voor aandelen uit ontwikkelde landen boven opkomende markten. Binnen (de Europese) sectoren gaat de voorkeur van de broker uit naar Gezondheidszorg boven Voeding & Drank, en naar bankaandelen. BofA ML ziet de problemen van de Italiaanse banksector namelijk niet overslaan naar de rest van Europa. Daarnaast zijn Technologie en Industrie aantrekkelijke sectoren. Basismaterialen en de Auto-industrie krijgen een ‘onderwogen’ advies van BofA ML.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!