Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 20 jan 2016 13:19

Valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Een van de slachtoffers van het barre beursklimaat van de afgelopen weken is het Britse pond. De munt is sinds het begin van het nieuwe jaar ongeveer 3% gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vergeleken met andere dalingen her en der op de markten in de laatste paar weken, valt het verlies van het pond nog mee. Niettemin is het valutapaar GBP/USD op het laagste niveau in ruim zes jaar beland. In 2009 stond het paar nog lager (zie grafiek). Ook toen was er grote onrust op de markten, hoewel de huidige koersdalingen nog klein zijn vergeleken met die van 2008 en 2009. De Britse munt daalt nu al ruim een half jaar ten opzichte van de dollar. Een belangrijke oorzaak is natuurlijk de hogere rente in de VS, die inmiddels al veel besproken is. In het Verenigd Koninkrijk heerst bij veel analisten al zeker drie jaar het idee dat de Bank of England (BoE) de rente ook zal gaan verhogen. Tot op heden is daar niets van waar gebleken. De afgelopen week heeft de voorzitter van de BoE, Mark Carney, duidelijk gemaakt dat een renteverhoging er op korte termijn niet in zit. De wereldwijde economische situatie is nu te onzeker, en de inflatie is te laag naar de zin van de centrale bankier. Een andere oorzaak voor de zwakte van het pond is het referendum dat het VK gaat houden over het lidmaatschap van de Europese Unie. We denken dat de daling van GBP/USD nog door zal gaan zolang de aandelenmarkten blijven dalen. Ongetwijfeld komt er een keer een draai in de koersontwikkeling, maar op dit moment is niet te zeggen wanneer en vooral op welk koersniveau dat gaat gebeuren. De situatie op de financiële markten is momenteel allesbehalve rustig. Het paar zou daardoor zomaar nog tien cent kunnen zakken voor er een enigszins substantiële stijging komt. We vinden een long-positie daarom niet op zijn plaats, terwijl short gaan ook niet zonder risico is; als de beurzen (al dan niet tijdelijk) weer kalmeren kan er een flinke stijging komen. Het valutapaar is op dit moment geschikt voor daghandelaren die snel in- en uitstappen. Voor beleggers met een langere blik dan minuten of uren vinden we het een te riskante positie.

Een van de slachtoffers van het barre beursklimaat van de afgelopen weken is het Britse pond. De munt is sinds het begin van het nieuwe jaar ongeveer 3% gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vergeleken met andere dalingen her en der op de markten in de laatste paar weken, valt het verlies van het pond nog mee. Niettemin is het valutapaar GBP/USD op het laagste niveau in ruim zes jaar beland. In 2009 stond het paar nog lager (zie grafiek). Ook toen was er grote onrust op de markten, hoewel de huidige koersdalingen nog klein zijn vergeleken met die van 2008 en 2009.

De Britse munt daalt nu al ruim een half jaar ten opzichte van de dollar. Een belangrijke oorzaak is natuurlijk de hogere rente in de VS, die inmiddels al veel besproken is. In het Verenigd Koninkrijk heerst bij veel analisten al zeker drie jaar het idee dat de Bank of England (BoE) de rente ook zal gaan verhogen. Tot op heden is daar niets van waar gebleken. De afgelopen week heeft de voorzitter van de BoE, Mark Carney, duidelijk gemaakt dat een renteverhoging er op korte termijn niet in zit. De wereldwijde economische situatie is nu te onzeker, en de inflatie is te laag naar de zin van de centrale bankier. Een andere oorzaak voor de zwakte van het pond is het referendum dat het VK gaat houden over het lidmaatschap van de Europese Unie.

We denken dat de daling van GBP/USD nog door zal gaan zolang de aandelenmarkten blijven dalen. Ongetwijfeld komt er een keer een draai in de koersontwikkeling, maar op dit moment is niet te zeggen wanneer en vooral op welk koersniveau dat gaat gebeuren. De situatie op de financiële markten is momenteel allesbehalve rustig. Het paar zou daardoor zomaar nog tien cent kunnen zakken voor er een enigszins substantiële stijging komt. We vinden een long-positie daarom niet op zijn plaats, terwijl short gaan ook niet zonder risico is; als de beurzen (al dan niet tijdelijk) weer kalmeren kan er een flinke stijging komen. Het valutapaar is op dit moment geschikt voor daghandelaren die snel in- en uitstappen. Voor beleggers met een langere blik dan minuten of uren vinden we het een te riskante positie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ