Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Advies Hildo Laman, 14 jan 2016 13:17

Alphabet is duur na forse koersstijging

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet en winst van Alphabet nemen al jaren toe, en het ziet er naar uit dat er nog meer groei in het verschiet ligt. Het aandeel is alleen niet goedkoop te noemen, ook als we kijken wat beleggers er eerder voor over hadden. Daarom vinden we een koopadvies te ver gaan, en blijven we bij 'houden'.

Alphabet, het voormalige Google, was vorig jaar een van de best presterende aandelen in de Verenigde Staten. Het aandeel deed het veel beter dan de grote Amerikaanse indices, met een stijging van 44,6%. Alphabet heeft erg goed gepresteerd over de afgelopen kwartalen: een omzetstijging van meer dan 10% en een nog betere winststijging. Na de koersstijging is de marktwaarde van Alphabet in de buurt gekomen van die van Apple: Alphabet is op het moment van schrijven $513 mrd waard, Apple $554 mrd. De afgelopen zes jaar is de omzet van Alphabet gemiddeld met een indrukwekkende 21,1% gegroeid. Dit is grotendeels te danken aan zoekmachine Google en zijn advertentiediensten. Google rekent geld voor een in het oog springende vermelding bij zoekresultaten, en verzorgt ook advertenties op sites van derden. Het bedrijfsonderdeel is nog altijd goed voor 90,0% van de omzet van Alphabet. Groei internet De groei van Google komt natuurlijk door de groei van internet, waarvan het gebruik nog elk jaar toeneemt. De afgelopen zes jaar is het aantal internetgebruikers wereldwijd met gemiddeld 11,0% per jaar gestegen. Daarmee is de groei van Google echter maar voor een klein deel verklaard. De meeste nieuwe internetgebruikers bevinden zich namelijk in opkomende landen als China, waar Google mede door internetregulering maar een relatief klein deel van de zoekmarkt in handen heeft. Zo is Baidu de grootste in China, en is in Rusland Yandex marktleider. Niet elke nieuwe internetgebruiker komt dus bij Google uit. Intensiever internetgebruik draagt voor een belangrijk deel bij aan de groei van Google. Mensen brengen meer tijd online door als gevolg van de opkomst van de laptop en de smartphone, waarmee het in principe mogelijk is om op elk gewenst moment te internetten. Ook blijft e-commerce flink groeien. Steeds meer mensen doen een groeiend deel van hun aankopen via internet. Die consumenten zijn natuurlijk interessant voor bedrijven die online hun producten en diensten aanbieden, en via advertenties de meest interessante potentiële klanten proberen te bereiken. Dat is natuurlijk koren op de molen van Google. Naast Google heeft Alphabet nog een aantal andere activiteiten, zoals het investeringsfonds Google Capital dat in technologiebedrijven investeert, en Nest, dat slimme thermostaten en andere producten maakt. Het bedrijf heeft verder nog wat projecten die in de toekomst mogelijk veel op kunnen leveren, zoals de zelfrijdende auto. Deze projecten kosten nu (veel) geld, terwijl de opbrengst nog geheel onduidelijk is. Als er een groot succesnummer tussen zit, kan dat de verliezen bij de 'missers' compenseren, maar dat is natuurlijk niet zeker. Aandeelhouders moeten er op vertrouwen dat Alphabet goed in de gaten houdt of de kosten niet de spuigaten uit lopen, en dat het bedrijf tijdig knopen doorhakt omtrent de levensvatbaarheid van een project.

Jaarresultaten

In mln $ 2015t 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Omzet (bruto) 74500 66001 55519 50175 37905 29321 23650,6
Oper. Winst 19500 16877 15544 13336 12242 10381 8312,2
Nettowinst 16100 14444 12920 10737 9737 8505 6520
W.p.a. ($) 23,45 21,37 19,41 16,41 15,09 13,35 10,31
Koers 31 dec ($) 778,01 530,66 560,9 354,03 322,26 297,27 310,29
K/w 31 dec 33,2 24,8 28,9 21,6 21,4 22,3 30,1
Waardering Een aandeel van een bedrijf met groeipercentages van meer dan 10% heeft vaak ook een hoge waardering. In de tabel is te zien welke k/w er de afgelopen jaren op 31 december voor Alphabet betaald werd. Deze lag grofweg tussen de 20 en de 30. Dankzij de forse koersstijging was de k/w aan het eind van 2015 33,2. Dat is hoog, maar beleggers kijken vooruit: op basis van de huidige koers ($745,34) en onze verwachting voor de winst per aandeel van dit jaar ($26,00) is de k/w 29,0. Dat is nog altijd aan de hoge kant als we kijken naar de afgelopen jaren, en helemaal hoog als we deze waardering vergelijken met die van het Russische Yandex, dat een k/w van 9 heeft. Maar de Russische markt en economie zitten anders in elkaar dan de grote Westerse markten, en bovendien is er een politiek risico dat het maken van een goede vergelijking ernstig bemoeilijkt. Het Chinese Baidu wordt, ondanks recente koersdalingen, hoger gewaardeerd: de k/w op basis van de taxatie voor 2016 is 27,2. De waarderingen van Alphabet en Baidu liggen daarmee niet ver uit elkaar. Geen forse koersdaling Er is weinig aan te merken op de resultaten van Alphabet, en de financiële positie is ook in orde. De groei van internet, en met name e-commerce, zal nog wel een aantal jaren door blijven gaan. Het tempo van de afgelopen jaren is misschien moeilijk vast te houden, maar het zal hoger zijn dan de economische groei als geheel. Een belangrijke factor zal mobiel internetgebruik zijn, dat veel harder groeit dan internet via de pc en dat ook andere advertentiemogelijkheden biedt. Als Google uiteindelijk mobiel meer kan bieden dan via de pc, zal de omzet zich positief blijven ontwikkelen. Al met al is het moeilijk om een flinke koersdaling te voorzien voor Alphabet. Die zal er naar onze mening alleen komen als het algemene sentiment op de beurs negatief wordt – of blijft, zoals de laatste weken. Een minpunt voor aandeelhouders is dat Alphabet geen dividend uitkeert. Maar als de hoeveelheid cash blijft stijgen zal de roep om dividend steeds groter worden. Dan wordt het steeds lastiger voor het bestuur om aan zijn dividendbeleid vast te houden. Vanwege de waardering, die ondanks de groei aan de hoge kant is, zien we geen reden voor forse koersstijgingen op korte termijn. Het is goed mogelijk dat het positieve sentiment rond Alphabet het aandeel verder opdrijft, maar dat is geen fundamentele reden om het te kopen. Daarom blijven we in het midden met ons advies: 'houden'.

Alphabet, het voormalige Google, was vorig jaar een van de best presterende aandelen in de Verenigde Staten. Het aandeel deed het veel beter dan de grote Amerikaanse indices, met een stijging van 44,6%. Alphabet heeft erg goed gepresteerd over de afgelopen kwartalen: een omzetstijging van meer dan 10% en een nog betere winststijging. Na de koersstijging is de marktwaarde van Alphabet in de buurt gekomen van die van Apple: Alphabet is op het moment van schrijven $513 mrd waard, Apple $554 mrd.

De afgelopen zes jaar is de omzet van Alphabet gemiddeld met een indrukwekkende 21,1% gegroeid. Dit is grotendeels te danken aan zoekmachine Google en zijn advertentiediensten. Google rekent geld voor een in het oog springende vermelding bij zoekresultaten, en verzorgt ook advertenties op sites van derden. Het bedrijfsonderdeel is nog altijd goed voor 90,0% van de omzet van Alphabet.

Groei internet
De groei van Google komt natuurlijk door de groei van internet, waarvan het gebruik nog elk jaar toeneemt. De afgelopen zes jaar is het aantal internetgebruikers wereldwijd met gemiddeld 11,0% per jaar gestegen. Daarmee is de groei van Google echter maar voor een klein deel verklaard. De meeste nieuwe internetgebruikers bevinden zich namelijk in opkomende landen als China, waar Google mede door internetregulering maar een relatief klein deel van de zoekmarkt in handen heeft. Zo is Baidu de grootste in China, en is in Rusland Yandex marktleider. Niet elke nieuwe internetgebruiker komt dus bij Google uit.

Intensiever internetgebruik draagt voor een belangrijk deel bij aan de groei van Google. Mensen brengen meer tijd online door als gevolg van de opkomst van de laptop en de smartphone, waarmee het in principe mogelijk is om op elk gewenst moment te internetten. Ook blijft e-commerce flink groeien. Steeds meer mensen doen een groeiend deel van hun aankopen via internet. Die consumenten zijn natuurlijk interessant voor bedrijven die online hun producten en diensten aanbieden, en via advertenties de meest interessante potentiële klanten proberen te bereiken. Dat is natuurlijk koren op de molen van Google.

Naast Google heeft Alphabet nog een aantal andere activiteiten, zoals het investeringsfonds Google Capital dat in technologiebedrijven investeert, en Nest, dat slimme thermostaten en andere producten maakt. Het bedrijf heeft verder nog wat projecten die in de toekomst mogelijk veel op kunnen leveren, zoals de zelfrijdende auto. Deze projecten kosten nu (veel) geld, terwijl de opbrengst nog geheel onduidelijk is. Als er een groot succesnummer tussen zit, kan dat de verliezen bij de ‘missers’ compenseren, maar dat is natuurlijk niet zeker. Aandeelhouders moeten er op vertrouwen dat Alphabet goed in de gaten houdt of de kosten niet de spuigaten uit lopen, en dat het bedrijf tijdig knopen doorhakt omtrent de levensvatbaarheid van een project.

Jaarresultaten

In mln $ 2015t 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Omzet (bruto) 74500 66001 55519 50175 37905 29321 23650,6
Oper. Winst 19500 16877 15544 13336 12242 10381 8312,2
Nettowinst 16100 14444 12920 10737 9737 8505 6520
W.p.a. ($) 23,45 21,37 19,41 16,41 15,09 13,35 10,31
Koers 31 dec ($) 778,01 530,66 560,9 354,03 322,26 297,27 310,29
K/w 31 dec 33,2 24,8 28,9 21,6 21,4 22,3 30,1

Waardering
Een aandeel van een bedrijf met groeipercentages van meer dan 10% heeft vaak ook een hoge waardering. In de tabel is te zien welke k/w er de afgelopen jaren op 31 december voor Alphabet betaald werd. Deze lag grofweg tussen de 20 en de 30. Dankzij de forse koersstijging was de k/w aan het eind van 2015 33,2. Dat is hoog, maar beleggers kijken vooruit: op basis van de huidige koers ($745,34) en onze verwachting voor de winst per aandeel van dit jaar ($26,00) is de k/w 29,0. Dat is nog altijd aan de hoge kant als we kijken naar de afgelopen jaren, en helemaal hoog als we deze waardering vergelijken met die van het Russische Yandex, dat een k/w van 9 heeft. Maar de Russische markt en economie zitten anders in elkaar dan de grote Westerse markten, en bovendien is er een politiek risico dat het maken van een goede vergelijking ernstig bemoeilijkt. Het Chinese Baidu wordt, ondanks recente koersdalingen, hoger gewaardeerd: de k/w op basis van de taxatie voor 2016 is 27,2. De waarderingen van Alphabet en Baidu liggen daarmee niet ver uit elkaar.

Geen forse koersdaling
Er is weinig aan te merken op de resultaten van Alphabet, en de financiële positie is ook in orde. De groei van internet, en met name e-commerce, zal nog wel een aantal jaren door blijven gaan. Het tempo van de afgelopen jaren is misschien moeilijk vast te houden, maar het zal hoger zijn dan de economische groei als geheel. Een belangrijke factor zal mobiel internetgebruik zijn, dat veel harder groeit dan internet via de pc en dat ook andere advertentiemogelijkheden biedt. Als Google uiteindelijk mobiel meer kan bieden dan via de pc, zal de omzet zich positief blijven ontwikkelen.

Al met al is het moeilijk om een flinke koersdaling te voorzien voor Alphabet. Die zal er naar onze mening alleen komen als het algemene sentiment op de beurs negatief wordt – of blijft, zoals de laatste weken.

Een minpunt voor aandeelhouders is dat Alphabet geen dividend uitkeert. Maar als de hoeveelheid cash blijft stijgen zal de roep om dividend steeds groter worden. Dan wordt het steeds lastiger voor het bestuur om aan zijn dividendbeleid vast te houden.

Vanwege de waardering, die ondanks de groei aan de hoge kant is, zien we geen reden voor forse koersstijgingen op korte termijn. Het is goed mogelijk dat het positieve sentiment rond Alphabet het aandeel verder opdrijft, maar dat is geen fundamentele reden om het te kopen. Daarom blijven we in het midden met ons advies: ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!