Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 13 nov 2015 13:34

Intel maakt pas op de plaats

0 0 Leestijd ongeveer

We hebben lang vastgehouden aan ons koopadvies voor Intel, en het aandeel heeft beleggers de afgelopen jaren een aardig rendement opgeleverd. Maar een hogere koers, gecombineerd met een krimpende omzet, is voor ons reden om het advies te verlagen. De omzetdaling is evenwel niet zo groot en de waardering niet zo hoog dat we het aandeel op 'verkopen' zetten, en daarom komen we bij 'houden' uit.

Dit jaar worden er waarschijnlijk minder chips (halfgeleiders) verkocht. Volgens onderzoeksbureau VLSI daalt de wereldwijde chipomzet met 1,0%, Gartner verwacht ongeveer een krimp van 0,8%. Deze situatie wordt niet veroorzaakt door een negatieve economische situatie wereldwijd, want de Wereldbank verwacht dit jaar juist een economische groei van 2,8%.

De malaise in de chipmarkt wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de dalende afzet van pc’s en tablets, die beide een verkoopdaling laten zien van rond de 8%. Dalende pc-verkopen zullen voor de meeste beleggers geen echte verrassing zijn, maar van tablets werd tot voor kort nog veel groei verwacht. De komst van grotere smartphones zal een rol spelen bij de afnemende interesse in tablets: voor onderweg is de smartphone vaak handiger, terwijl de functionaliteit vrijwel of helemaal gelijk is aan die van een tablet. Er zullen waarschijnlijk veel klanten zijn die wel regelmatig een nieuwe smartphone kopen, maar die het kopen van een tablet uitstellen of afstellen.

Intel is en blijft de grootste fabrikant van chips, en het lijkt dan ook logisch dat dit bedrijf last heeft van de negatieve trend die de gehele markt raakt. Maar Samsung en TSMC, bepaald geen kleine concurrenten, hebben de omzet wel zien stijgen.

Intel is voor een belangrijk deel van de omzet afhankelijk van pc’s, en zoals gezegd gaat het met de pc-verkopen niet geweldig. De divisie van Intel die chips voor pc’s maakt, had een 10% lagere omzet in de eerste negen maanden. Omdat meer dan de helft van de omzet uit deze divisie komt, konden groeicijfers bij andere divisies het verlies niet goedmaken. De verwachting is dat er in het laatste kwartaal een ongeveer gelijke omzet gemaakt zal worden. We hadden Intel al een tijd op ‘kopen’ staan, vanwege het niet onaardige dividendrendement, de uitstekende financiële positie en de heel redelijke waardering.

 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!