Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 6 nov 2015 11:17

ASMI koopwaardig ondanks terugval

0 0 Leestijd ongeveer

Er zit een dip in de resultaten, maar dramatisch is het allemaal niet. Het winstniveau is nog altijd prima en financieel staat ASMI er goed voor. We zien geen reden ons koopadvies te wijzigen.

Het derde kwartaal van ASMI was duidelijk minder goed dan de eerste twee, maar slecht was het niet. Voor het hele jaar ziet het er nog steeds goed uit. ASMI heeft een 32,2% hogere omzet behaald dan een jaar geleden, maar de €162,0 mln aan verkopen was wel een stuk lager dan in het voorgaande kwartaal. Het bedrijf had deze afname al aangekondigd, dus van een verrassing was geen sprake. De nettowinst van €35,7 mln was echter wel lager dan een jaar eerder door een veel lagere bijdrage aan de resultaten van het Aziatische ASM Pacific, waar ASMI nog altijd een belang van 40% in heeft en waar het dit jaar minder goed gaat. Voor het vierde kwartaal rekent ASMI op een omzet tussen €125 mln en €145 mln. De omzetdaling zet dus ook in het vierde kwartaal door, en dat betekent vrijwel zeker ook een lagere winst. Positief scenario We gaan uit van een winst per aandeel in het vierde kwartaal van €0,45. In de eerste maanden werd er €2,15 per aandeel verdiend, en als onze verwachting voor de laatste drie maanden uitkomt wordt het totaal dus €2,60. Dat is iets lager dan onze eerder taxatie van €2,75. Voor komend jaar hadden we al een lagere schating staan, €2,20, vanwege de huidige neergang bij ASMI en in de sector. Op basis van dit laatste getal is de k/w 16,1. Dat is nog altijd acceptabel. De financiële positie is gunstig, en als er weer een opgaande lijn in de sector en de omzet van ASMI komt, zal de winst flink verbeteren. Een verbetering in de halfgeleidersector zal ook positief uitpakken voor ASM Pacific, waardoor de winstbijdrage van dit bedrijf kan verbeteren. Als dit positieve scenario uitkomt, is de huidige waardering zeker niet hoog. De vraag is wanneer de verbetering ingezet zal worden. Komend kwartaal in ieder geval niet, en we rekenen ook niet op het eerste kwartaal van 2016. Maar het kan snel gaan, en de resultaten in de tussentijd zijn niet zo slecht dat we onze mening dienen te herzien.

Het derde kwartaal van ASMI was duidelijk minder goed dan de eerste twee, maar slecht was het niet. Voor het hele jaar ziet het er nog steeds goed uit.

ASMI heeft een 32,2% hogere omzet behaald dan een jaar geleden, maar de €162,0 mln aan verkopen was wel een stuk lager dan in het voorgaande kwartaal. Het bedrijf had deze afname al aangekondigd, dus van een verrassing was geen sprake. De nettowinst van €35,7 mln was echter wel lager dan een jaar eerder door een veel lagere bijdrage aan de resultaten van het Aziatische ASM Pacific, waar ASMI nog altijd een belang van 40% in heeft en waar het dit jaar minder goed gaat. Voor het vierde kwartaal rekent ASMI op een omzet tussen €125 mln en €145 mln. De omzetdaling zet dus ook in het vierde kwartaal door, en dat betekent vrijwel zeker ook een lagere winst.

Positief scenario

We gaan uit van een winst per aandeel in het vierde kwartaal van €0,45. In de eerste maanden werd er €2,15 per aandeel verdiend, en als onze verwachting voor de laatste drie maanden uitkomt wordt het totaal dus €2,60. Dat is iets lager dan onze eerder taxatie van €2,75. Voor komend jaar hadden we al een lagere schating staan, €2,20, vanwege de huidige neergang bij ASMI en in de sector. Op basis van dit laatste getal is de k/w 16,1. Dat is nog altijd acceptabel. De financiële positie is gunstig, en als er weer een opgaande lijn in de sector en de omzet van ASMI komt, zal de winst flink verbeteren. Een verbetering in de halfgeleidersector zal ook positief uitpakken voor ASM Pacific, waardoor de winstbijdrage van dit bedrijf kan verbeteren.

Als dit positieve scenario uitkomt, is de huidige waardering zeker niet hoog. De vraag is wanneer de verbetering ingezet zal worden. Komend kwartaal in ieder geval niet, en we rekenen ook niet op het eerste kwartaal van 2016. Maar het kan snel gaan, en de resultaten in de tussentijd zijn niet zo slecht dat we onze mening dienen te herzien.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ