Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 2 okt 2015 11:07

Flinke dreun Aperam

0 0 Leestijd ongeveer

Vooral in opkomende markten, waaronder China, zijn de macro- economische resultaten de laatste tijd matig. In de eurozone ziet het er voor Aperam iets beter uit, maar is er nog geen reden om de vlag uit te hangen. Daarbij is het beursklimaat op dit moment niet gunstig, en voor cyclische bedrijven is dat meestal geen goed nieuws. Daarom zien we geen reden om ons houdadvies te verhogen. 

Aperam doet het naar omstandigheden goed, maar koopwaardig is het aandeel nog niet. Het aandeel van Aperam staat er niet dramatisch voor, maar heeft toch ook ruim een derde ingeleverd ten opzichte van de hoogste koers van dit jaar. De oorzaken zijn bekenden: economische afkoeling in China, 's werelds grootste staalconsument, en minder gunstige macro-economische ontwikkelingen in andere landen hebben geleid tot een capaciteitsoverschot op de staalmarkt. In augustus was de bezettingsgraad 68,0%, het laagste percentage in ruim vijf jaar (in 2008 lag de bezettingsgraad overigens nog bijna tien procentpunten lager, op 58,1%). Overcapaciteit is slecht voor de prijzen die bedrijven kunnen vragen voor hun producten. Daardoor profiteert de sector niet van de lagere grondstofprijzen, zoals die voor ijzererts, de belangrijkste grondstof voor staal. De omzet van Aperam is door de malaise flink ingezakt, met 12,5% in het tweede kwartaal. Het bedrijf koerst nog wel af op winst: onze taxatie is €2,10 per aandeel, en dit is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. De nettoschuld (bankschulden minus cash) van Aperam is iets minder dan anderhalf keer zo groot als de operationele winst van 2014. Prijsherstel op de staalmarkt lijkt nog niet aanstaande, maar Aperam zou de komende tijd kunnen profiteren van overheidsbeleid. Instanties in Europa en de VS zijn voor verschillende metaalproducten bezig om maatregelen tegen dumping te nemen. Dat betekent dat er betere prijzen gerekend kunnen worden voor metaalproducten, maar wat betreft de vraag kan het nog een tijd duren – zeker enkele kwartalen – voordat er een flinke verbetering optreedt.

Aperam doet het naar omstandigheden goed, maar koopwaardig is het aandeel nog niet.

Het aandeel van Aperam staat er niet dramatisch voor, maar heeft toch ook ruim een derde ingeleverd ten opzichte van de hoogste koers van dit jaar. De oorzaken zijn bekenden: economische afkoeling in China, ‘s werelds grootste staalconsument, en minder gunstige macro-economische ontwikkelingen in andere landen hebben geleid tot een capaciteitsoverschot op de staalmarkt. In augustus was de bezettingsgraad 68,0%, het laagste percentage in ruim vijf jaar (in 2008 lag de bezettingsgraad overigens nog bijna tien procentpunten lager, op 58,1%). Overcapaciteit is slecht voor de prijzen die bedrijven kunnen vragen voor hun producten. Daardoor profiteert de sector niet van de lagere grondstofprijzen, zoals die voor ijzererts, de belangrijkste grondstof voor staal.

De omzet van Aperam is door de malaise flink ingezakt, met 12,5% in het tweede kwartaal. Het bedrijf koerst nog wel af op winst: onze taxatie is €2,10 per aandeel, en dit is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. De nettoschuld (bankschulden minus cash) van Aperam is iets minder dan anderhalf keer zo groot als de operationele winst van 2014.

Prijsherstel op de staalmarkt lijkt nog niet aanstaande, maar Aperam zou de komende tijd kunnen profiteren van overheidsbeleid. Instanties in Europa en de VS zijn voor verschillende metaalproducten bezig om maatregelen tegen dumping te nemen. Dat betekent dat er betere prijzen gerekend kunnen worden voor metaalproducten, maar wat betreft de vraag kan het nog een tijd duren – zeker enkele kwartalen – voordat er een flinke verbetering optreedt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ