Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 19 mrt 2015 13:46

Publicis en Unilever uitblinkers dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Dankzij gunstige valuta-effecten, veel dividend en een sterke performance van de Europese aandelen bereikte de dividendportefeuille opnieuw een recordstand. In 2015 is het rendement 13,6% en zijn nieuwe aankoop Publicis en zwaargewicht Unilever de uitblinkers.

Voorlopig blijft de dividendportefeuille nog op volle kracht doordraaien, met een nieuwe recordstand bij de slotkoersen van dinsdag 17 maart.

Het totaalrendement bedraagt nu 127,5% sinds de start in september 2011. Met nog altijd bijna 60% belegd in de Verenigde Staten behoeft het geen uitleg dat het gunstige valuta-effect in 2015 de drijvende kracht is (net als voor de overige portefeuilles van Beleggers Belangen).

De sterke dollar ten opzichte van de euro biedt zodoende ruimschoots compensatie voor de dit jaar zwak presterende Amerikaanse aandelen. In totaal zijn dat er 26, waarvan er in 2015 slechts tien koerswinst opleverden (exclusief dividend).

Grootste daler is hier Intel, dat een flinke dreun kreeg na een teleurstellende outlook. Intel, vorig jaar nog een grote uitblinker, is nu goed voor een min van 15,7% en trok ook sectorgenoot Microsoft verder mee naar beneden.

Lichtpuntje dit jaar is Walgreens Boots Alliance, het voormalige Walgreen, dat profiteerde van de berichtgeving dat het aandeel eind maart toegevoegd zal worden aan de Nasdaq-100 index. Dividend Aristocrat Walgreens Boots Allliance is in 2015 goed voor 13,2% koerswinst, wat nog exclusief het zeer gunstige valuta-effect en dividend is.

EUROPA BLINKT UIT IN 2015
Veel beter vergaat het in 2015 de in totaal veertien Europese aandelen, met slechts één daler. Roche verliest namelijk 1,9%, maar is inclusief valuta en dividend goed voor een mooie winst.

Grote uitblinkers zijn zwaargewicht Unilever (+23,2%) en het op 16 oktober 2014 als een van de laatste aandelen toegevoegde Publicis Groupe (+25,8%). Achteraf gezien werd het Franse mediabedrijf precies op het juiste moment gekocht: in krap vijf maanden tijd liep de koers op van €50 naar een alltime high van €77.

Voor de dividendportefeuille is Publicis, dat het dividend met 9% verhoogde, inmiddels goed voor een mooi rendement van 50%. In het nieuwe Dividend E-magazine van vrijdag 20 maart 2015 leest u alles over de dividendportefeuille.

Via twitter (www.twitter.com/mennovanhoven) blijft u op de hoogte van de laatste portefeuillewijzigingen en het laatste dividendnieuws.
 

Indien u vragen heeft over de dividendportefeuille kunt u die uiteraard stellen via Twitter of per email: menno.van.hoven@reedbusiness.nl. In het maandelijkse Dividend E-magazine leest u alles over dividend en komt de volledige dividendportefeuille uitgebreid aan bod.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.