Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 25 feb 2015 17:46

Hoog dividend uit het Verenigd Koninkrijk

0 0 Leestijd ongeveer

iShares UK Dividend belegt in 50 Britse aandelen gerangschikt op hoogte van dividendrendement. De ETF biedt een dividendrendement van ruim 4% en keert elk kwartaal uit. Met name interessant voor wie een aanvulling op zijn inkomen zoekt.

Dividendbeleggen is zowel ge­schikt als directe aanvulling op het inkomen als voor het opbou­wen van vermogen op de langere termijn. In het laatste geval − het doel van onder andere de door mij beheerde dividendportefeuille van Be­leggers Belangen − is de dividendgroei belangrijker dan de hoogte van het divi­dend.

Wie echter de voorkeur geeft aan een hoog dividendrendement, met als doel het direct verkrijgen van extra inko­men, komt bij andere dividendaandelen uit, met een doorgaans groter risicopro­fiel en vooral minder dividendgroei.

Daar staat dan uiteraard wel een hogere actu­ele dividenduitkering tegenover. De UK Dividend UCITS ETF van iShares is bij uitstek geschikt als vermogensaanvuller. Belegd wordt in de FTSE UK Dividend Index, die bestaat uit de vijftig aandelen met het hoogste dividendrendement die opgenomen zijn in de FTSE 350 index.  

Qua dividend betalende bedrijven wordt het Verenigd Koninkrijk naast financiële waarden gedomineerd door traditionele dividendsectoren, waaronder oliemajors (Shell, BP), telecombedrijven (Vodafone, BT), nutsbedrijven, mijnbouwers en su­permarktketens. In 2014 keerden Britse bedrijven met elkaar 97,4 miljard pond aan dividend uit. Gezien de dominante aanwezigheid van de bovengenoemde sectoren is het dan ook geen verrassing dat de onderliggende dividendgroei voor het Verenigd Koninkrijk (exclusief spe­ciale dividenden) vorig jaar uitkwam op slechts 1,4%, ofwel het laagste groeicijfer sinds 2010.

De Britse mijnbouwsector keerde gemiddeld 8% minder dividend uit, terwijl de olie- en gassector 1% min­der dividend betaalde. Een blik op de grootste dividendbeta­lers in het Verenigd Koninkrijk verklaart dan ook veel, met een top-5 die bestaat uit Vodafone, Shell, HSBC, BP en GlaxoSmithKline, die − met uitzondering van misschien HSBC − er momenteel slecht voor staan als het gaat om toekomstige dividendgroei. Een ander pijnpunt wordt gevormd door de supermarktketens, aan­gevoerd door Tesco, dat jarenlang een van de grootste dividendbetalers was, maar nu helemaal geen dividend meer betaalt.

De UK Dividend ETF is voor bijna een derde belegd in de sector Financials (inclusief verzekeraars) die over het alge­meen gekenmerkt worden door een so­lide dividend.  Aangezien de samenstelling van de ETF net als de onderliggende index elk half jaar opnieuw wordt bepaald, veranderen de grootste posities van iShares UK Divi­dend steeds. Telkens worden immers de aandelen met het hoogste dividendren­dement geselecteerd.

HOOGDIVIDENDAANDELEN VAAK ACHTERBLIJVERS
Dit betekent dat sterke performers waarvan het dividen­drendement zakt, eruit gaan en worden vervangen door aandelen met een hoog dividendrendement, wat vaak achterblij­vers op de beurs zijn. Dat zorgt momen­teel voor een grootste positie in super­marktketen WM Morrison, dat net als Tesco en eigenlijk de gehele Britse super­marktsector moet worstelen met prijs­vechters zoals Aldi en Lidl.

Gevolg daar­van is een reeks dividendverlagingen, en in het geval van Tesco zelfs het volledig schrappen van het dividend. Deze aan­delen hebben het in 2014 zeer slecht ge­daan, waardoor het dividendrendement hard is opgelopen.  

De ETF, die elk kwartaal uitkeert, kende de laatste jaren grote schommelingen qua dividend. Zo werd er in 2013 minder uitgekeerd dan in 2012, vorig jaar gevolgd door een bijna 10% hogere uitkering.

Zo­als gezegd hoeft er qua dividendgroei niet veel verwacht te worden van deze ETF, die vorig jaar goed was voor een to­taalrendement van 7%. Voor wie echter zoekt naar een hoge en relatief stabiele uitkering van nu zo'n 4,3% is iShares UK Dividend een goed alternatief tegen lage kosten (0,4%).

Indien u vragen heeft over deze ETF of de dividendportefeuille van Beleggers Belangen kunt u die uiteraard stellen via Twitter of per email: menno.van.hoven@reedbusiness.nl