Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 20 aug 2014 14:39

Hoog dividendrendement met preferente aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Voor beleggers die op zoek zijn naar kwalitatief sterke hoogrenderende beleggingen zijn er weinig opties. Via een aantal ETF's, waaronderPowershares Financial Preferred Portfolio en iShares Preferred StockIndex, kan belegd worden in preferente aandelen.

Nu veel beurzen op of nabij recordniveaus staan is het dividendrendement van de betreffende aandelen flink teruggezakt. Desondanks zal in 2014 opnieuw een recordbedrag aan dividend uitgekeerd worden. De S&P500-index biedt een gemiddeld dividendrendement van zo'n 2%. Met uitzondering van een handjevol individuele aandelen, hoofdzakelijk actief in de nuts- en telecomsector, zijn beleggers in de VS voor een hoger dividendrendement toch aangewezen op andere beleggingscategorieën zoals MLP's en REIT's.

Ook preferente aandelen vormen een interessant alternatief. Beleggen daarin kan uiteraard ook via een van de vele beschikbare ETF's, wat als duidelijk voordeel de grote spreiding met zich meebrengt. Preferente aandelen keren een relatief hoge vergoeding uit aan beleggers, die in ruil daarvoor, anders dan bij de gewone aandelen, in de regel minder profiteren van koersstijgingen op de beurs. Preferente aandelen keren over het algemeen een vast dividendbedrag uit, met voorrang boven de gewone aandelen.

Daar staat tegenover dat gewone aandeelhouders stemrecht hebben, in tegenstelling tot houders van preferente aandelen. Als een bedrijf het preferente dividend niet kan betalen zal dat in veel gevallen (bij 'cumulative prefs') later alsnog ingehaald moeten worden. Obligatiehouders hebben op hun beurt weer een streepje voor op houders van preferente aandelen als het gaat om de periodieke uitkeringen en uiteraard ook, in een worst case scenario, een faillissement.

De voetsporen van Buffett
Niemand minder dan Warren Buffett maakte tijdens de kredietcrisis in 2008 handig gebruik van de problemen bij grootmachten als Bank of America, General Electric en Goldman Sachs. Buffett stelde kapitaal beschikbaar in ruil voor preferente aandelen met een hoog dividend. Zo ontving hij een vergoeding van 10% op de $5 mrd aan preferente aandelen van Goldman Sachs. Niet voor niets betaalde Goldman in maart 2011 graag een premie voor de preferente aandelen van Buffett, die het bedrijf jaarlijks $500 mln aan dividend hadden gekost.

Voor particulieren zijn er interessante ETF's op de markt die beleggen in preferente aandelen, met doorgaans een grote weging voor financials. Powershares Financial Preferred Portfolio volgt de Wells Fargo Hybrid and Preferred Securities Financial Index en investeert in preferente aandelen van banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

De grootste posities worden gevormd door preferente aandelen van grootmachten als HSBC, Barclays, ING, HSBC en Wells Fargo. In 2014 doet de ETF het sterk met een rendement van ruim 10%, uiteraard geholpen door de vlucht van beleggers naar alles wat een bovengemiddeld rendement biedt. Het huidige geschatte dividendrendement voor de ETF van Powershares is 6,1%.

Groot voordeel daarbij is dat het dividend elke maand keurig netjes wordt uitgekeerd. De expense ratio van 0,64% is acceptabel. Een minstens zo goede optie is de iShares Preferred Stock Index ETF (ticker PFF), die een nog iets hoger maandelijks dividend uitkeert (6,8%) en bovendien een lagere expense ratio kent (0,47%).

Ook is deze ETF beter gespreid, met een weging van 2,5% voor de zwaarstwegende positie (zie tabel in het tijdschrift van deze week) tegen bijna 8% voor de topholding van de ETF van Powershares. 

Beleggen in preferente aandelen is een interessante strategie voor wie zoekt naar een hoog dividendrendement.

De beste ETF's op dit gebied zijn de Financial Preferred Portfolio van Powershares en de Preferred Stock Index ETF van iShares. Die laatste is ook opgenomen in onze dividendportefeuille en is de beste optie van de twee.

Last but not least: Voor wie op lange termijn een zo groot mogelijk kapitaal bij elkaar wil sprokkelen is het beter te kijken naar aandelen die een bij voorkeur jaarlijks groeiend dividend uitkeren. Een hoog dividend, zoals bij de bovengenoemde ETF, is meer geschikt voor beleggers die per direct een aanvulling op hun inkomen zoeken. Van dividendgroei is hier in principe dan ook geen sprake.

Tekst: Menno van Hoven, augustus 2014