Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Edin Mujagic, 21 feb 2014 14:35

Also sprach Yellenthustra

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De nieuwe Fed-baas Janet Yellen heeft helderheid geschapen over haar plannen. Het kan nog een tijd duren voordat de Fed de rente gaat verhogen en Yellen heeft meer oog voor werkgelegenheid dan voor inflatie.

Daar was hij dan eindelijk, de maiden speech van Janet Yellen, de nieuwe baas van de Fed. Zij sprak vol lof over het feit dat de Amerikaanse economie stevig groeit. Maar wie denkt dat de Fed in de nabije toekomst, na het afbouwen van het QE-beleid, aan de renteknop zal zitten, komt bedrogen uit.

Niet zo lang geleden noemde de Fed het werkloosheidspercentage van 6,5 procent als een belangrijke grens, de grens waarbij de bank misschien zou beginnen de markt zou voor te bereiden op renteverhogingen.

Toen lag de werkloosheid echter in de buurt van 8 procent; 6,5 leek lichtjaren verwijderd. In de tussentijd is de werkloosheid echter gedaald naar 6,6 procent.

Yellen zegt nu dat dat op zich goed is, alleen de reden is wat minder: de werkloosheid daalt niet zo zeer doordat fors meer mensen een baan vinden maar vooral doordat veel Amerikanen het opgeven zich überhaupt als werkzoekende te registreren.

Inflatie niet aangepakt

Al met al, de gestarte afbouw van het steunprogramma QE lijkt eind dit jaar afgerond te zijn. Maar het zal vervolgens lang duren voordat de Fed de rente gaat verhogen. Yellen, zelf overigens een arbeidseconome, kijkt vooral naar de werkloosheid in haar land. De inflatie mag van haar naar 2,5 procent of zelfs iets hoger gaan, zonder dat zij zich zorgen maakt.

Vergeet overigens niet dat als de Fed het over inflatie heeft, de bank niet het CPI-cijfer bedoelt maar het zogeheten PCE-inflatiecijfer. Dat ligt doorgaans aanzienlijk lager dan de CPI-prijsstijging.

Dit alles neemt echter niet weg dat er sprake is van een trendbreuk in het beleid van de Fed. De modus operandi is nu duidelijk richting een minder ruim beleid. Onduidelijk is hoe snel, maar de richting is helder. Dit in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank (ECB) waar het zoeken is naar een manier om het beleid verder te verruimen zonder daarbij allerlei grondwetten en Europese verdragen te schenden.

Short op EUR.USD

De dollar krijgt dus steun uit de monetaire hoek waar de euro juist de vaste bodem onder zijn voeten voelt verdwijnen.
Ikzelf zie dit wat de komende maanden betreft per saldo als positief voor de dollar en ga dan ook short op EUR/USD.

Wel is er één nieuwe en belangrijke factor waar we rekening mee moeten houden, namelijk de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over het voornemen van de ECB onbeperkt staatsobligaties op te kopen.

Meer daarover in mijn volgende column.


Afbeelding: DonkeyHotey (flickr.com)