Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 23 dec 2013 17:31

Zekerheidje voor 2014: meer dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het dividendinkomen voor de dividendportefeuille is in tegenstelling tot de beurskoersen wel voorspelbaar en blijft elke maand records breken. Ook in 2014 kunnen beleggers weer rekenen op een hoger dividend, dankzij de scherpe selectie van aandelen.

Het leuke van de dividendportefeuille is dat lagere beurskoersen, hoe raar het ook klinkt, eigenlijk goed nieuws zijn. De ontvangen dividenden kunnen immers herbelegd worden tegen aantrekkelijker niveaus, waardoor het aantal nieuwe stukken harder groeit.

Met het verstrijken van de jaren is dit van groot belang, aangezien het zogenoemde 'compoundingeffect' steeds krachtiger wordt. De laatste weken zakte de dividendportefeuille behoorlijk terug, vooral door de Europese aandelen. Wat ook niet hielp, was de flinke daling van de dollar ten opzichte van de euro.

Per saldo staat er in 2013 per 17 december nu een rendement van 19,3% op het bord, waarmee de dividendportefeuille vrijwel zeker voor het derde opeenvolgende jaar goed zal zijn voor een dubbelcijferig rendement.

Momenteel staan er vier aandelen op verlies, die allemaal in 2013 werden gekocht. Grootste daler blijft Goldcorp, dat gevangen zit in de neerwaartse spiraal van de goudprijs.

Het aandeel, dat met 0,9% de kleinste weging heeft binnen de dividendportefeuille (en dus nagenoeg geen invloed heeft op het totaalrendement), staat financieel sterk en heeft het (maandelijkse) dividend in tegenstelling tot veel concurrenten niet verlaagd.

Grootste stijger in de dividendportefeuille is nog steeds PPG Industries, dat voor de lange termijn zeer interessant blijft ondanks het op het oog minimale dividendrendement van 1,3% na de koersexplosie de laatste twee jaar.

Belangrijker dan de hoogte van het dividend is immers de potentiële dividendgroei de komende jaren, en wat dat betreft staat PPG er net als bijvoorbeeld Microsoft uitstekend voor.

FRAAIE JAARLIJKSE DIVIDENDGROEI
Over dividendgroei gesproken: Dit jaar verhoogden 35 van de 40 aandelen in portefeuille hun dividend, wat, ondanks de zwakke dollar, resulteert in een actueel dividendinkomen van €5053, ofwel 8,4% meer dan in 2012.

Dat is mogelijk dankzij een selectie van aandelen die elk jaar hun dividend verhogen, zoals 3M. Deze industrial kondigde recent een dividendverhoging van 35% aan en verhoogt daarmee het dividend nu exact 56 jaar op rij. 

Voor de dividendportefeuille geldt dat beleggers ook in 2014 weer mogen rekenen op een mooie dividendgroei van minstens 8%, waarbij wisselkoerseffecten een wildcard blijven.

In tegenstelling tot de koersbewegingen is het dividend namelijk wel zeer voorspelbaar.

De volledige samenstelling van de dividendportefeuille kan worden bekeken (alleen met abonnement) in het Dividend E-magazine van december, dat vrijdag 20 december is gepubliceerd.

Tekst: Menno van Hoven (Twitter: @mennovanhoven)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.