Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 6 sep 2013 12:11

Hoog dividendrendement uit opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

De underperformance van opkomende markten heeft ook de desbetreffende dividendaandelen hard geraakt. Met Emerging Markets Equity Income van WisdomTree wordt tegen aantrekkelijke koersniveaus belegd in ruim 300 aandelen die zich kenmerken door een hoog dividendrendement.

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat er de laatste jaren bar weinig geld te verdienen was met aandelen uit opkomende markten.

De MSCI Emerging Markets Index presteerde de laatste twee jaar relatief gezien zeer zwak vergeleken met andere effectenbeurzen en is met een huidige stand van 930 punten nog altijd ver verwijderd van het hoogste niveau van ruim 1200 punten dat begin 2011 werd neergezet.

Ook in 2013 is er inmiddels een negatief rendement (-11,5%) na een forse duikeling in slechts enkele maanden tijd. De meest opvallende verliezer dit jaar is Brazilië, met een min van 15,6% voor de Bovespa-index. Ook de mede-BRIC-landen China, India en Rusland staan op verliezen van minstens 5%.

De gemiddelde k/w voor de MSCI Emerging Markets Index is momenteel slechts 11 (tegen 15 voor zowel de MSCI Europe als de wereldwijde All Country World-index). 

Wie een blik werpt op onze offensieve portefeuille, begrijpt hoe één grote achterblijver het totaalrendement van een volledige portefeuille kan drukken.

Een goede spreiding is en blijft dan ook van groot belang en dat geldt uiteraard ook voor de in dit artikel beschreven ETF, die gezien de stevige underperformance van aandelen uit opkomende markten een prima aanvulling vormt op een wereldwijd gespreide portefeuille.

HOGER DIVIDENDRENDEMENT DAN AEX EN S&P
WisdomTree Emerging Markets Equity belegt momenteel in 323 aandelen uit opkomende markten met een hoog dividendrendement. Na de recente koersdalingen is het gemiddelde dividendrendement voor de MSCI Emerging Markets Index opgelopen tot 2,8% en biedt de ETF van WisdomTree momenteel zelfs een fraaie yield van 4,2%.

Dat is hoger dan het gemiddelde dividendrendement op de AEX (3,8%) en zelfs het dubbele van de Amerikaanse S&P500-index (2,1%). Interessant aan de samenstelling van WisdomTree Emerging Markets Equity is dat de weging van de aandelen in portefeuille, in tegenstelling tot bij andere fondsen, niet gekoppeld is aan de marktkapitalisatie maar aan de omvang van het totaal uitgekeerde dividend.

WisdomTree selecteert eerst de aandelen met het hoogste dividendrendement en kijkt vervolgens naar het totaal uitgekeerde bedrag.

ZWARE WEGING RUSSISCHE AANDELEN
Dat resulteert in een zwaarste weging voor het Russische Gazprom, aangevuld met China Construction Bank, het eveneens Russische Rosneft en het Braziliaanse Vale.

Russische aandelen zijn, anders dan bij een gemiddeld opkomende- marktenfonds, dan ook goed voor de zwaarste weging met 19,2% van de totale portefeuille, gevolgd door China (17,8%), Taiwan (13,6%) en Brazilië (12,3%). Opvallend is het vrijwel ontbreken van het als slechte dividendbetaler bekend staande India, met een kleinste weging van slechts 0,03%.

Qua sectoren zijn bank- en energieaandelen de zwaargewichten, met beide ruim 21%. Mede dankzij de afwijkende selectiemethode kon WisdomTree Equity Income sinds de eerste notering halverwege 2007 een steeds hoger dividend uitkeren.

De gemiddelde dividendgroei bedroeg de laatste drie jaar dan ook 5,8%, ondanks de lagere beurskoersen. Deze in dollars genoteerde ETF (ticker DEM) keert elk kwartaal uit en heeft een redelijke expense ratio van 0,63%.

Met een belegd vermogen van $4,7 mrd en een gemiddeld handelsvolume van ruim 870.000 stukken is DEM dan ook een prima aanvulling (als kleine positie) op een breed gespreide aandelenportefeuille.

CONCLUSIE
De flinke underperformance voor opkomende markten levert een mooie koopkans op voor WisdomTree Equity Income, dat belegt in de grootste dividendbetalers van aandelen met een hoog dividendrendement uit opkomende markten. Met slechts één ETF wordt belegd in de aandelen van ruim 300 dividendaandelen uit opkomende markten. 

Tekst: Menno van Hoven, 4 september 2013

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.