Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 3 jul 2013 15:33

Cashpositie dempt volatiliteit

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers hebben meer duidelijkheid gekregen van Fed-voorzitter Ben Bernanke over het beleid van kwantitatieve verruiming. Dat zorgde voor flinke koersdalingen, ook in de defensieve portefeuille. Door de grote cashpositie viel de schade echter te overzien.

Met zijn uitspraken over het afbouwen en stopzetten van het beleid van kwantitatieve verruiming heeft Ben Bernanke het er voor beleggers bepaald niet eenvoudiger op gemaakt. Vrijwel geen beleggingscategorie kon aan zijn woorden ontsnappen. Aandelenbeleggers trokken de conclusie dat als de Fed een duidelijke rol heeft gespeeld in de stijging van de beurskoersen, de afbouw van het stimulerende monetaire beleid niet als een plus kan worden gezien. Ook niet als de centrale bank iets positiever is gestemd over het herstel van de Amerikaanse economie, wat dan weer de goudprijs sterk onder druk zet.

De woorden van Bernanke leidden ook tot grote onrust in de opkomende markten, waar aandelen, obligaties en valuta’s onderuit gingen. Ironisch is dat juist de woorden van Bernanke het – in onze ogen nog steeds zeer fragiele – herstel van de Amerikaanse economie mogelijk in gevaar kunnen brengen. Het stijgende rendement op Amerikaanse staatsleningen werkt immers via hogere rentes op uit te geven bedrijfsobligaties ook door op de financieringslasten voor het bedrijfsleven en via (onder meer) een hogere hypotheekrente ook op de Amerikaanse consumenten.

Dalend rendement

De koersdalingen van vrijwel alle categorieën raakten uiteraard ook de defensieve portefeuille van Beleggers Belangen. Het rendement op het aandelensegment van de portefeuille daalde in een week tijd van 15,1% naar 13%. De hardste klappen kregen we op onze aandelenpositie in opkomende markten. Het rendement op de obligatieportefeuille daalde in vergelijking tot afgelopen week van 9% naar 8,25%. Ook hier stonden posities in opkomende markten maar ook die in inflatiebeschermde staatsleningen onder druk. Het goede nieuws is dat de grote cashpositie een dempende werking heeft. Daardoor daalde het rendement van de portefeuille van 10,3 naar 9,2%. Dat is niets vergeleken met de AEX Total (Net) Return Index, waarvan het rendement in een week tijd meer dan halveerde, van 9,5 tot 4,6%!

Met zijn uitspraken over het afbouwen en stopzetten van het beleid van kwantitatieve verruiming heeft Ben Bernanke het er voor beleggers bepaald niet eenvoudiger op gemaakt. Vrijwel geen beleggingscategorie kon aan zijn woorden ontsnappen. Aandelenbeleggers trokken de conclusie dat als de Fed een duidelijke rol heeft gespeeld in de stijging van de beurskoersen, de afbouw van het stimulerende monetaire beleid niet als een plus kan worden gezien. Ook niet als de centrale bank iets positiever is gestemd over het herstel van de Amerikaanse economie, wat dan weer de goudprijs sterk onder druk zet.

De woorden van Bernanke leidden ook tot grote onrust in de opkomende markten, waar aandelen, obligaties en valuta’s onderuit gingen. Ironisch is dat juist de woorden van Bernanke het – in onze ogen nog steeds zeer fragiele – herstel van de Amerikaanse economie mogelijk in gevaar kunnen brengen. Het stijgende rendement op Amerikaanse staatsleningen werkt immers via hogere rentes op uit te geven bedrijfsobligaties ook door op de financieringslasten voor het bedrijfsleven en via (onder meer) een hogere hypotheekrente ook op de Amerikaanse consumenten.

Dalend rendement

De koersdalingen van vrijwel alle categorieën raakten uiteraard ook de defensieve portefeuille van Beleggers Belangen. Het rendement op het aandelensegment van de portefeuille daalde in een week tijd van 15,1% naar 13%. De hardste klappen kregen we op onze aandelenpositie in opkomende markten. Het rendement op de obligatieportefeuille daalde in vergelijking tot afgelopen week van 9% naar 8,25%. Ook hier stonden posities in opkomende markten maar ook die in inflatiebeschermde staatsleningen onder druk. Het goede nieuws is dat de grote cashpositie een dempende werking heeft. Daardoor daalde het rendement van de portefeuille van 10,3 naar 9,2%. Dat is niets vergeleken met de AEX Total (Net) Return Index, waarvan het rendement in een week tijd meer dan halveerde, van 9,5 tot 4,6%!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.