Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Harry Geels, 4 jun 2013 12:40

‘Blunderjacht economen’

0 0 Leestijd ongeveer

Economen worden de laatste jaren op de korrel genomen. De kritiek op economen behoeft echter enige nuancering. Niemand minder dan Ben Bernanke verwoordde die nuancering treffend in een recente speech voor afgestudeerden van de Princeton University.

In een bijdrage ‘Een glibberige blunderjacht’ van Jesse Frederik in Vonk van afgelopen zaterdag (1 juni) werden diverse uitspraken en/of voorspellingen van bekende economen als Sweder van Wijnbergen, Sylvester Eijffinger, Matthijs Bouman en Wim Boonstra op de korrel genomen. Frederik (en dus indirect ook de Volkskrant) schroomde er niet voor om bijvoorbeeld Eijffinger ‘ijdele Eijff’ en Bouman de ‘olijke omroepeconoom’ te noemen.

Tegenreactie economen ook verwoord

Het artikel is redelijk uniek voor een krant. Ten eerste vanwege de kritiek op economen die een belangrijke bron zijn voor de krant. Ten tweede vanwege de open manier waarop het artikel is geschreven. Zo wordt er verteld hoe de betreffende economen zelf (vooraf op de eerste versies van het artikel) reageerden en hoe vervolgens de redactie hier weer mee om is gegaan.

Zo staat zelfs te lezen dat Van Wijnbergen gezegd zou hebben dat áls het artikel van Frederik geplaatst zou worden ‘de Volkskrant definitief zijn ambitie om een kwaliteitskrant te blijven overboord gooit’. Met name Van Wijnbergen koos voor de tegenaanval door Frederik te beschuldigen van ‘volstrekte ondeskundigheid of verdraaiing en weglating van feiten’.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat economen op de korrel worden genomen. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld op 9 november 2012 (eveneens in Vonk!). Ook toen reageerde ik met een column (externe link naar inmaxxa.nl). Ik deel de kritiek op economen, maar enige nuancering is wel op zijn plaats. De rol van de media zelf mag bijvoorbeeld niet onderbelicht blijven. Zij komen bijna altijd bij economen uit die zich graag laten verleiden tot duidelijke uitspraken en niet bij dé echte experts op het betreffende onderwerp.

Maar de beste nuanceringen gaf de voorzitter van de Fed tijdens zijn Baccalaureate Ceremony Speech op de Princeton University van New Jersey van 2 juni 2013. Hij gaf in deze speech, die me eigenlijk bijzonder aansprak, de aanstaande afgestudeerden tien suggesties voor het leven mee en twee daarvan zijn op het economendebat van toepassing.

De toespraak van Bernanke via de site van de Fed

Bernanke’s lessen (voor het leven)

De eerste suggestie komt overeen met een van de meest aangehaalde filmquotes van de laatste decennia, die van Forrest Gump uit de gelijknamige film: ‘Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get’ of zoals Bernanke, die deze quote zelf aanhaalde, het zei: ‘Life is amazingly unpredictable’. En op de vraag of dat zo erg is vervolgde hij: ‘This [onvoorspelbaarheid] is a good thing, not a bad thing; who wants to know the end of a story that's only in its early chapters? Don't be afraid to let the drama play out.’

Bernanke’s tweede suggestie is specifieker voor de economische wetenschap: ‘Economie is heel goed en precies in het uitleggen waarom beleidsmakers in het verleden de verkeerde beslissingen hebben genomen. Over de toekomst zegt het niet heel veel. Echter, zorgvuldige economische analyse heeft een belangrijk nut, en dat is dat het ideeën de nek om kan draaien die compleet logisch inconsistent zijn of die niet in overeenstemming zijn met data/statistieken. Dit inzicht heeft betrekking op tenminste 90% van de voorgestelde economische beleidsmaatregelen.’

Harry Geels is econoom en directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) (www.tradersclub.nl) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer. 

 

In een bijdrage ‘Een glibberige blunderjacht’ van Jesse Frederik in Vonk van afgelopen zaterdag (1 juni) werden diverse uitspraken en/of voorspellingen van bekende economen als Sweder van Wijnbergen, Sylvester Eijffinger, Matthijs Bouman en Wim Boonstra op de korrel genomen. Frederik (en dus indirect ook de Volkskrant) schroomde er niet voor om bijvoorbeeld Eijffinger ‘ijdele Eijff’ en Bouman de ‘olijke omroepeconoom’ te noemen.

Tegenreactie economen ook verwoord

Het artikel is redelijk uniek voor een krant. Ten eerste vanwege de kritiek op economen die een belangrijke bron zijn voor de krant. Ten tweede vanwege de open manier waarop het artikel is geschreven. Zo wordt er verteld hoe de betreffende economen zelf (vooraf op de eerste versies van het artikel) reageerden en hoe vervolgens de redactie hier weer mee om is gegaan.

Zo staat zelfs te lezen dat Van Wijnbergen gezegd zou hebben dat áls het artikel van Frederik geplaatst zou worden ‘de Volkskrant definitief zijn ambitie om een kwaliteitskrant te blijven overboord gooit’. Met name Van Wijnbergen koos voor de tegenaanval door Frederik te beschuldigen van ‘volstrekte ondeskundigheid of verdraaiing en weglating van feiten’.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat economen op de korrel worden genomen. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld op 9 november 2012 (eveneens in Vonk!). Ook toen reageerde ik met een column (externe link naar inmaxxa.nl). Ik deel de kritiek op economen, maar enige nuancering is wel op zijn plaats. De rol van de media zelf mag bijvoorbeeld niet onderbelicht blijven. Zij komen bijna altijd bij economen uit die zich graag laten verleiden tot duidelijke uitspraken en niet bij dé echte experts op het betreffende onderwerp.

Maar de beste nuanceringen gaf de voorzitter van de Fed tijdens zijn Baccalaureate Ceremony Speech op de Princeton University van New Jersey van 2 juni 2013. Hij gaf in deze speech, die me eigenlijk bijzonder aansprak, de aanstaande afgestudeerden tien suggesties voor het leven mee en twee daarvan zijn op het economendebat van toepassing.

De toespraak van Bernanke via de site van de Fed

Bernanke’s lessen (voor het leven)

De eerste suggestie komt overeen met een van de meest aangehaalde filmquotes van de laatste decennia, die van Forrest Gump uit de gelijknamige film: ‘Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get’ of zoals Bernanke, die deze quote zelf aanhaalde, het zei: ‘Life is amazingly unpredictable’. En op de vraag of dat zo erg is vervolgde hij: ‘This [onvoorspelbaarheid] is a good thing, not a bad thing; who wants to know the end of a story that's only in its early chapters? Don't be afraid to let the drama play out.’

Bernanke’s tweede suggestie is specifieker voor de economische wetenschap: ‘Economie is heel goed en precies in het uitleggen waarom beleidsmakers in het verleden de verkeerde beslissingen hebben genomen. Over de toekomst zegt het niet heel veel. Echter, zorgvuldige economische analyse heeft een belangrijk nut, en dat is dat het ideeën de nek om kan draaien die compleet logisch inconsistent zijn of die niet in overeenstemming zijn met data/statistieken. Dit inzicht heeft betrekking op tenminste 90% van de voorgestelde economische beleidsmaatregelen.’

Harry Geels is econoom en directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) (www.tradersclub.nl) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.