image description
Opinie Menno van Hoven, 9 mei 2012 16:15

Koersdoel 1450 punten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Recent pasten twee analisten hun koersdoel voor de Amerikaanse S&P500-index aan naar 1450 punten, goed voor een opwaarts potentieel van 6,3%. 2012 moet een recordjaar worden voor winst en dividend.

Allereerst was het vrijdag de beurt aan Bank of America-Merrill Lynch dat het eindejaarskoersdoel voor de S&P500-index verhoogde van 1400 punten naar 1450 punten.

Aandelenstrateeg Savita Subramanian merkt op dat (‘sell side’) analisten momenteel het meest bearish zijn van de afgelopen drie jaar, wat daarmee een mooie contra-indicator vormt. 

Alhoewel een daling van meer dan 10% vanaf de huidige niveaus nog altijd mogelijk is vanwege de Europese zorgen en voorzichtigheid t.a.v. de Amerikaanse groei, moet er steun liggen rond het niveau van 1150 punten voor de S&P500-index (slot dinsdag 1364).

Ook wijst de strateeg van BofA-ML op het feit dat in april sprake was van de grootste uitstroom van geld uit beleggingsfondsen van de laatste 16 jaar en dat de waarderingen nog steeds gunstig zijn met een voorziene k/w van 12,8 voor de S&P500.

Credit Suisse
Vandaag (woensdag) was het de beurt aan Credit Suisse, dat het eindejaarskoersdoel voor de S&P500-index juist verlaagde (van 1470) naar 1450 punten. Het lagere koersdoel is het gevolg van een voorzien groter opsplitsingsrisico voor de Eurozone. De kans daarop is volgens CS nu 15% in plaats van de eerder gehanteerde 5%.

Mocht er sprake zijn van een opsplitsing in Europa, dan kan de S&P500 volgens de strategen terugvallen naar 1000 punten (-27%). Echter,  aandelen blijven volgens CS het meest aantrekkelijk van alle beleggingscategorieën op basis van risk/reward, wat zich vertaalt in een ‘overweight’ advies.

Wel wordt voor continentaal Europa een underweight-advies gehanteerd, waarbij de voorkeur uitgaat naar aandelen die veel omzet in dollars behalen (de zogenaamde ‘dollar earners’). Daarom is er wel een overweight-advies voor de farmaceutische sector.

Hoog, laag en gemiddeld en records
Voor 2012 rekenen de 13 door Bloomberg geraadpleegde strategen (inclusief de hierboven vermelde targets van CS en BofA-ML) op een slotstand van 1398 punten voor de S&P500-index aan het einde van het jaar. Dat komt neer op een gemiddeld voorzien opwaarts potentieel van slechts 2,4% gemeten vanaf de slotstand van dinsdag.

Het meest bullish is HSBC met een target van 1490 punten, op de voet gevolgd door UBS en Deutsche Bank met een koersdoel van 1475 punten.

Met afstand het minst positief is Morgan Stanley, dat middels strateeg Adam Parker een koersdoel van 1167 hanteert voor de S&P500.

Met een gemiddelde winst per aandeeltaxatie van ruim $102 voor 2012 komt de voorziene k/w voor dit jaar uit op een voor Amerikaanse begrippen zeer acceptabele 13,3. Opvallend daarbij is dat geen enkele strateeg rekent op een wpa van minder dan $100 (goed voor een nieuwe recordwinst).

Dividendrecord
Behalve een voorzien winstrecord wordt in 2012 ook gerekend op een nieuw dividendrecord. Dat dateert nu nog uit 2008, toen 372 bedrijven in totaal $248 mrd aan dividend uitkeerden. Inmiddels keren 401 S&P500-bedrijven een dividend uit en zal er volgens verwachting in 2012 een nieuw recordbedrag van $279 mrd aan dividend uitgekeerd gaan worden.

De 401 aandelen in de S&P500 (ofwel ruim 80%) die een dividend uitkeren is het grootste aantal in 12 jaar tijd.

Ook voor 2013 rekenen de strategen op een verdere winstgroei voor de S&P500-index met een voorziene wpa van ruim $107, wat zich vertaalt in een k/w van 12,7 op basis van de slotstand van de Amerikaanse graadmeter dinsdag.

Tekst: Menno van Hoven, 9 mei 2012