Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Analistenadviezen | Beursplein opnieuw gedomineerd door ‘Magnificent Two’

0 0 Leestijd ongeveer

Net als in 2023 domineren dit jaar analisten die de chipaandelen in de AEX koopaanbevelingen gaven het Beursplein. De AMX was de favoriete index voor brokers die wilden scoren met verkoopadviezen. Een tussenstand.

Sinds het begin van de AI-hype in het vierde kwartaal van 2022 is de succesformule voor beleggers simpel: koop de grootste bedrijven die van kunstmatige intelligentie profiteren en uw rendementen zullen tot in de hemel reiken. Dat gold op Wall Street, waar ‘The Magnificent Seven’ verantwoordelijk waren voor de lange reeks recordstanden voor de S&P500 dit jaar.

En dat ging ook op voor het Beursplein, waar de drie chipbedrijven de AEX  zeven topkwartalen bezorgden. Vorig jaar waren de hoogste rendementen voor Besi en ASMI, die wij in december tot de ‘The Magnificent Two’ bombardeerden. In de eerste helft van dit jaar boekten beleggers die hadden ingezet op ASMI en ASML de beste resultaten. Opnieuw was het in 2024 dus een techduo dat de Amsterdamse beurs domineerde, hoewel in 2024 in een iets andere samenstelling.

AI-aandelen

Dat beleggers nu al kwartalen op rij vele miljarden naar AI-aandelen alloceren, heeft één groot nadeel: de rendementen van de meeste andere bedrijven blijven achter. Als investeerder zit je dus goed als je een paar posities hebt in Amerikaanse of Europese ‘magnifieke’ bedrijven.

Maar ben je niet of te laat ingestapt, dan zijn de resultaten relatief bescheiden. En wie durft er op de huidige niveaus nog positie in te nemen in een aandeel dat de afgelopen anderhalf jaar al een of meerdere keren over de kop is gegaan?

Bovenstaande is echter niet alleen de situatie voor investeerders. Ook bankenanalisten die vanaf het begin koopadviezen op ASML, ASMI en Besi hanteerden, gooiden daarmee in 2023 en de eerste zes maanden van dit jaar hoge ogen. En het goede nieuws bij de tien binnen- en buitenlandse brokers waarvan wij de adviezen continu bijhouden, was dat geen enkele broker een of meer van dit trio op hun verkooplijsten had staan. Integendeel: de meeste analisten hielden tot eind juni strak vast aan hun koopadviezen.

Beste analistenadviezen

De tussenstand van de beste analistenadviezen in 2024 wordt dan ook gedomineerd door de zeven analisten die ASMI zes maanden lang op ‘kopen’ hadden staan en negen analisten die datzelfde deden met ASML. Detail: namens Kepler Cheuvreux verhoogde Ruben Devos het advies op ASML ‘pas’ in een dipje op 8 januari van ‘houden’ naar ‘kopen’ en behaalde daarmee een paar extra procentpunten koerswinst op dit aandeel.


Overigens scoorde ook Beleggers Belangen niet 100% op de ‘The Magnificent Two’ van dit jaar. Ons advies op ASML stond weliswaar het gehele jaar op ‘kopen’, maar op ASMI hanteerden we zes maanden lang een houdadvies. Wel weer goed was dat alle drie de Nederlandse chippers al het gehele jaar deel uitmaken van onze Offensieve Portefeuille en dat ASML sinds  25 januari ook onderdeel is van de Portefeuille NL.

AMX-aandelen onderuit

Waar analisten dit jaar dus eensgezind grote stappen zetten met hun koopadviezen op ASMI en ASML, maken ze het verschil tot nu toe met de beste verkoopadviezen en de slechtste koopadviezen. Om met die laatste categorie te beginnen, het waren vooral AMX-aandelen waaraan marktvolgers zich dit jaar een buil konden vallen. Koopadviezen op Alfen, Air France-KLM, Galapagos, AMG en AEX-fonds Adyen leverden in de eerste jaarhelft de grootste verliezen op.

Analisten die Alfen het gehele jaar een koopaanbeveling meegaven, deden de grootste miskleun en dat lot trof Thijs Berkelder (ABN Amro Oddo BHF) en Wim Lewi (KBC Securities). Wij hebben echter geen leedvermaak, want zelf verlaagden wij pas medio april ons advies van ‘kopen’ naar ‘houden’ om pas eind juni  de handdoek in de ring te gooien met een verkoopadvies. Wel hadden wij u aangeraden het mogelijke verlies op deze positie te beperken door een defensieve strategie.

De grootste teleurstelling voor beleggers was eind juni de omzetkrimp bij de divisie energieopslagsystemen van Alfen. De onverwachte cocktail aan slecht nieuws leidde er vorige maand toe dat de schuldratio van de onderneming boven de gemaakte afspraken met banken zal uitkomen. In een slecht scenario voor aandeelhouders betekent dit dat Alfen mogelijk nieuwe aandelen moet uitgeven.

Historisch lage koersniveaus

Een tweede aandeel waarmee analisten ernstig miskleunden, was Air France-KLM, waarop namens Citigroup  Sathish Sivakumar en namens UBS Jarrod Castle het gehele halfjaar een koopadvies hanteerden. En ook hier van onze kant geen leedvermaak, want ook wij zetten ons advies begin januari op ‘kopen’, om dat pas begin deze maand terug te brengen naar ‘houden’. De luchtvaartmaatschappij noteert op dit moment op historisch lage koersniveaus.

Air France-KLM stelt al een aantal kwartalen teleur. Geopolitieke spanningen, verstoringen in de bevoorradingsketen en een zwak presterende vrachtdivisie liggen hier aan ten grondslag. Daar kwam begin deze maand bij dat ceo Benjamin Smith een negatieve impact verwacht van de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs deze zomer, waar juist was gerekend op een positieve omzetimpuls.

AMG gehalveerd

Een derde en laatste aandeel dat meerdere analisten een slecht gevoel over het eerste halfjaar bezorgde, was AMG. Ephrem Ravi (Citigroup) en Stijn Demeester (ING) bleven zes maanden lang enthousiast over de metalenspecialist, waarvan de koers het afgelopen jaar meer dan is gehalveerd. En ook hier moet het gezegd: ook wijzelf herhaalden in 2024 keer op keer ons koopadvies.

AMG, dat net als ASML deel uitmaakt van onze Portefeuille NL en daarin dit jaar de slechts renderende positie is, is duidelijk een aandeel waarbij het geduld van de beleggers op de proef wordt gesteld. De lithiummarkt waarvan AMG sterk afhankelijk is, zit in een flinke dip, maar de vooruitzichten op de middellange termijn blijven volgens ons dankzij de toenemende vraag naar batterijen onverminderd rooskleurig. We blijven AMG dus in portefeuille houden.


Uit de vele verliezers mag blijken dat het geen makkelijk halfjaar was om geslaagde koopadviezen te geven. Tot en met 30 juni kregen van de tien onderzochte brokers in totaal 187 aandelen op enig moment een koopadvies mee. Daarvan waren er 114 (61%) winstgevend en dus terecht. Echter, 73 koopadviezen (39,0%) zadelden beleggers die meededen met een verlies op.

Beste verkoopadviezen

Maar waar veel aandelen het moeilijk hadden, leverde dat fraaie kansen op voor analisten die verkoopadviezen gaven. Verkoopadviezen worden traditioneel minder gegeven dan koopaanbevelingen, maar ze deden het dit jaar beter dan in voorgaande jaren. In de eerste jaarhelft kregen 39 aandelen op enig moment een verkoopadvies mee, waarvan 21 (53,8%) resulteerden in een ‘onverwachte’ stijging en dus onterecht was.

Van de 18 (46,2%) gelukte verkooptips bespaarden echter die op Air France-KLM, Aperam, Randstad, JDE Peet’s, IMCD en AkzoNobel de beleggers de grootste verliezen. De achtergrond van de koersdaling bij Air France-KLM hebben wij u reeds beschreven. Namens Kepler Cheuvreux  Nikolas Mauder en namens ABN Amro Oddo BHF Yan Derocles deden daarmee voor hun klanten goede zaken. Derocles gaf zijn verkoopadvies overigens ‘pas’ op 23 januari en scoorde daarmee iets minder goed dan Mauder.

Randstad op verkooplijst

Bij de beste verkoopadviezen excelleerden ook meerdere analisten met Randstad. Kepler Cheuvreux (Hans Pluijgers), UBS (Rory McKenzie) en ABN Amro Oddo BHF (Konrad Zomer) hadden de uitzender in de eerste jaarhelft langere of kortere tijd op de verkooplijst staan en voorkwamen daarmee een koersverlies voor hun klanten van maximaal 25,4%. Ook Beleggers Belangen verloor trouwens in het eerste halfjaar het vertrouwen in Randstad en verlaagde het advies in april van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Probleem bij Randstad is dat de winstgevendheid en vrije kasstroom onder druk zijn komen te staan door de ongunstige marktomstandigheden die de uitzender in het tweede kwartaal ook niet zag verbeteren. De kwartaalcijfers van 23 juli werden overigens gematigd positief ontvangen. Randstad was in de eerste zes maanden de grootste van de vijf dalers in de AEX. In dezelfde periode hield het aantal stijgers en dalers in de AMX elkaar ongeveer in evenwicht met vooral naar beneden toe ook veel grotere uitslagen.

Een derde aandeel waarmee meerdere analisten met hun verkoopadvies hun beste beentje voorzetten, is IMCD. De koers van de chemisch distributeur staat dit jaar stevig onder druk, omdat het eerste kwartaal tegenviel en een duidelijk zicht op marktherstel ontbreekt. Op 2 augustus zijn de tweedekwartaalcijfers van IMCD, waarop Beleggers Belangen al het gehele jaar een houdadvies heeft staan.

In december publiceren wij een overzicht van beste en slechtste koopadviezen en de beste verkoopadviezen van geheel 2024.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ