Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

ETF van de Maand | Hoog rendement op achtergestelde bankobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

De ETF van de Maand belegt in speciale achtergestelde bankobligaties, of coco’s. Deze bieden een hoog effectief rendement en profiteren van een rentedaling.

De Invesco AT1 Capital Bond UCITS ETF investeert in een mandje ‘Additional Tier 1’-obligaties van Europese banken, beter bekend als AT1’s of coco’s. De onderliggende valuta is de Amerikaanse dollar en bijna 54% van de obligaties is high yield.

Het aandeel van leningen met een BBB-kredietrating is 46% en dit valt nog net onder investment grade. De relatief lage kredietwaardigheid van de emittenten en de speciale aard van de coco’s geven deze obligatie-ETF een bovengemiddeld risicoprofiel.

De AT1’s zijn diep achtergesteld papier en behoren tot het eigen vermogen van de banken. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze worden omgezet in aandelen van de bank of compleet worden afgeschreven. Dat dit niet alleen theorie is, werd in 2023 pijnlijk duidelijk toen de houders van AT1’s van Credit Suisse als gevolg van de fusie met UBS hun investering volledig konden afboeken.

Lees ook Obligatie-ETF | Loont het de moeite om de valuta te hedgen?

Inmiddels is de markt deze klap weer te boven en zijn de risico-opslagen weer teruggevallen naar niveaus van voor het echec met de Credit Suisse AT1-obligates. Europese banken staan er over het algemeen goed voor. De balansen zijn hersteld en de winstgevendheid trekt aan dankzij de veel hogere rentes. Daarom zijn de risico-opslagen momenteel relatief laag.

Hoge rentecoupons

De AT1-obligaties vormen een volwassen beleggingscategorie waar institutionele beleggers al langer in beleggen. Deze ETF maakt de markt ook voor particulieren toegankelijk. Met ruim $1 mrd onder beheer gaat het om een grote ETF. De onderliggende index bestaat uit 89 obligaties, waarbij de grootste holding een gewicht heeft van 2,3%. Zodoende is sprake van een goede risicospreiding. Tegenover de risico’s staan uiteraard relatief hoge rentecoupons. Het effectieve rendement bedraagt momenteel 8,74%.

Bekijk hier de volledige ETF-portefeuille

Interessant is de hoge rentegevoeligheid. Vrijwel alle AT1’s hebben geen vaste afloopdatum maar zijn eeuwigdurend. Ze reageren daardoor sterk op rentebewegingen.In 2022 verloor de ETF circa 10% door de rentestijging en daar is het fonds nog niet volledig van hersteld. De Europese Centrale Bank gaat de beleidsrente de komende twaalf maanden naar verwachting nog flink verlagen, waardoor ook de kapitaalmarktrente kan dalen. Dit zal het rendement van de AT1’s ten goede komen vanwege de hoge rentegevoeligheid.

Op de langere termijn mogen beleggers degelijke rendementen verwachten. Sinds de introductie van de ETF medio 2018 bedraagt het cumulatieve rendement 26,7%.

Invesco AT1 Capital Bond UCITS ETF Acc
ISIN-code IE00BFZPF322
Koers € 23,61
Beleggingscategorie Obligaties
Dividend Herbeleggend
Lopende kosten (TER) 0,39%
Beurs Euronext Milaan
Productstructuur Fysiek

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ