Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Duurzame portefeuille | Mee omhoog met de brede markt

0 0 Leestijd ongeveer

In maart gingen aandelen wereldwijd weer gestaag omhoog. De Duurzame portefeuille profiteerde van het goede sentiment en won krap 3%.

De beurs bood afgelopen maand een nieuw beeld. De Magnificent 7 waren niet langer de drijvende kracht achter de koersstijging, die rol werd overgenomen door een beperkt aantal AI-bedrijven.

Waar Apple en Tesla steeds slechter liggen, hadden Super Micro Computer, Microstrategy en natuurlijk Nvidia opnieuw een fantastische maand. Deze aandelen hebben geen plek in de Duurzame portefeuille, vanwege de hoge waardering en het daarmee samenhangende risico.

Winnaars

In de Duurzame portefeuille was Netapp het best presterende aandeel. Netapp levert apparatuur om verschillende IT-omgevingen met elkaar te verbinden. Naarmate activiteiten en de hoeveelheid data in verschillende cloud-omgevingen toenemen, wordt die dienstverlening steeds belangrijker. Het bedrijf publiceerde op 29 februari nabeurs veel beter dan verwachte cijfers, dankzij toenemende marges. Ook de toekomstverwachtingen werden naar boven bijgesteld. Netapp was achtergebleven bij andere AI- en databedrijven en kon na de goede cijfers een mooie winst bijschrijven. Het aandeel steeg de afgelopen maand zo’n 20%.

Goede maand

Google-moeder Alphabet presteerde ook goed in maart. Een maand eerder moest het aandeel nog terug: de bedrijfscijfers waren beter dan verwacht, maar werden toch slecht ontvangen. Afgelopen maand maakte Apple bekend de Gemini AI-technologie van Alphabet te gaan gebruiken op zijn apparaten. Dat is een mooie opsteker, nadat de software eerder op hold was gezet omdat door Gemini gecreëerde afbeeldingen historisch incorrect bleken. De strijd om dominantie op de generatieve AI-markt is al met al nog lang niet gestreden.

Ingenieursbedrijf Arcadis, dat eind januari is opgenomen in de Duurzame portefeuille, had ook een goede maand. Het bedrijf scoorde diverse mooie opdrachten, wat door beleggers werd gewaardeerd. Arcadis is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat echt bijdraagt aan verduurzaming van de leefomgeving en dat combineert met een financieel aantrekkelijk bedrijfsmodel.

Achterblijvers

Bij de achterblijvers in maart zien we Palo Alto Networks, Rogers Communications en CBOE. Dat laatste aandeel was in de afgelopen 12 maanden sterk gestegen, waardoor het wat duur was geworden. Ik zie de daling in maart als een gezonde correctie. Het Amerikaanse beursbedrijf heeft nog steeds uitstekende groeivooruitzichten en de marktpositie is ijzersterk.

Palo Alto ging na de publicatie van de cijfers en de bijgestelde omzetgroeiverwachting bijna 30% terug. In eerste instantie herstelde het aandeel goed van de daling, maar in maart kwam toch weer de klad erin. De koers zal de aankomende periode wel volatiel blijven.

Rogers Communications heeft in 2023 de overname van Shaw Communications afgerond en versterkte daarmee de positie op de Canadese telecommarkt. Voor Rogers was 2023 een overgangsjaar. De omzet groeide fors vanwege de overname en ook de marge nam toe. De hogere rente over de schuldenlast drukte het resultaat. Voor 2024 verwacht Rogers 8-10% omzetgroei en 12-15% groei van de ebitda. De vrije kasstroom van $2,4 mrd in 2023 neemt naar verwachting toe met $500–700 mln. Rogers heeft betere groeivooruitzichten dan de Canadese concurrenten en is aantrekkelijker gewaardeerd.

Personeelsuitgaven

Fleetcor, waar ik enkele weken geleden een uitgebreid artikel over schreef, heeft de naam veranderd in Corpay. Het bedrijf hield zich eerst bezig met dienstverlening voor mobiliteitsuitgaven, maar zit nu breder in het stroomlijnen van personeelsuitgaven. De naam Corpay vindt het bedrijf beter passen. Corpay nam de afgelopen tijd diverse kleinere bedrijven over en heeft meer noten op zijn zang.

Johnson Controls is in gesprek met drie geïnteresseerde partijen om de HVAC-activiteiten (heating, ventilation and air conditioning) over te nemen. Johnson Controls wil de activiteiten afstoten om zich te richten op gebouwbeheer, wat minder kapitaalintensief is met meer marge. Natuurlijk helpt het daarbij als een goede verkoopprijs voor de HVAC-activiteiten wordt gerealiseerd.

Bekijk de Duurzame portefeuille

Portefeuille blijft rustig liggen

Door de koersstijging in de laatste maanden zijn aandelen over het algemeen duurder geworden. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even duur, vooral de waardering van AI-gerelateerde bedrijven is sterk gestegen door de hoge verwachtingen. De gemiddelde waardering van de aandelen in de Duurzame portefeuille is ruim 25% lager dan die van de MSCI-wereldindex en de S&P500. Ondanks de lagere waardering zijn de groeiverwachtingen vergelijkbaar. Ik verwacht dat de Duurzame portefeuille door de lagere waardering van de aandelen beter blijft liggen wanneer de koersstijging van de laatste maanden afvlakt of wanneer zelfs wat winstnemingen gaan plaatsvinden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ