Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Advies Loege Schilder, 2 jul 12:00

Advieswijziging Novo Nordisk | Aandeel kampt nu zelf met overgewicht

0 0 Leestijd ongeveer

De Deense farmaceut Novo Nordisk timmert de laatste jaren enorm aan de weg, wat alles te maken heeft met de hype over Ozempic, het wondermiddel tegen overgewicht. Hoe houdbaar is de groei?

Het Deense Novo Nordisk is een van de best presterende bedrijven in de Duurzame portefeuille. Het aandeel is eind 2016 begonnen aan een opmars, die versnelde in 2021. In juni van dat jaar kreeg het bedrijf goedkeuring voor het gebruik van GLP-1 als therapie voor diabetes.


Het middel bleek ook goed te helpen om gewicht te verliezen en het ging viral toen mediapersoonlijkheid Kim Kardashian in video op haar socials aangaf met het GLP 1-middel Ozempic flink te zijn afgevallen. Het gevolg is dat Novo Nordisk fors investeert in het vergroten van de productie en evengoed de vraag niet aan kan.

Tegelijk met de groei en de hogere verwachtingen is de koers ook opgelopen. De vraag is of die koers en verwachtingen nog wel in lijn met elkaar lopen. Deze vraag werd enkele weken geleden in de podcast van Beleggers Belangen ook al gesteld. Tijd voor een uitgebreide analyse.

Deense wortels

Novo Nordisk is ontstaan in 1923 toen Novo Industri en Nordisk Gentofte werden opgericht in Denemarken, waar nog steeds het hoofdkantoor staat. Beide bedrijven besloten in 1989 te fuseren (zie kader). Meer dan 75% van het stemrecht van het bedrijf is in handen van de Novo Nordisk Foundation. Momenteel werken er meer dan 50.000 medewerkers bij het bedrijf.

Uit elkaar en weer samen
Na de ontdekking van insuline aan de universiteit van Toronto werd het eerste gebruik van het patent verleend aan Eli Lilly. Een Deense wetenschapper hoorde over het nieuwe medicijn tijdens een reis naar de VS, die hij maakte na het winnen van de Nobelprijs.

Aangezien zijn vrouw diabetes had, was zijn interesse gewekt en hij vroeg om het gebruik van het patent in noordelijk Europa, de Nordics genoemd. Dat leidde tot het ontstaan van het bedrijf Nordisk. Al vrij snel ontstond ruzie met twee medewerkers die voor zichzelf begonnen en het bedrijf Novo (nieuw) noemden. Na bijna 70 jaar hevige concurrentie besloten beide bedrijven in 1989 te fuseren.

Novo Nordisk is voor diabetes-bestriijding marktleider (34% marktaandeel) en heeft een technologische voorsprong die wordt beschermd door patenten. Dat geeft het bedrijf een zeer sterke concurrentiepositie. Daarnaast is de farmaceut actief in groeiende markten. Wereldwijd kampen steeds meer mensen met overgewicht en wordt de bevolking steeds ouder. Dat leidt tot meer diabetes.

Versnelde groei

De introductie van GLP-1 in de medicijnen Ozempic voor diabetes en Wegovy voor obesitas, heeft de groei van Novo Nordisk versneld. De markt bedroeg in 2023 $25 mrd en de verwachting is dat die groeit naar $75 mrd in 2031 (zie kader).

In juni beginnen in de VS 60.000 mensen met het gebruik van Wegovy, tegenover 56.000 in de maand mei. Om deze groeiende vraag te kunnen bedienen kondigde Novo Nordisk aan $4,1 mrd te investeren in nieuwe productiefaciliteiten.

Hoe groot is de markt?
Wat de omvang kan worden van de markt voor obesitas-medicijnen is de belangrijkste vraag die beleggers in Novo Nordisk bezighoudt. Die markt is mogelijk nog groter dan $75 mrd wanneer de benadering van obesitas-medicijnen verandert.

Momenteel heerst een negatief beeld over de medicijnen, maar wanneer de tolerantie verbetert en het medicijn in pilvorm beschikbaar komt, kan dat veranderen. Dat zou ook de markt een stuk groter maken.

De belangrijkste rem op de groei wordt gevormd door de kosten van de behandeling. Daarom probeert het bedrijf ook in te zetten op aanvullende kwalen die bij mensen met overgewicht vaker voorkomen: hartklachten, leverfalen, bloeddruk, etcetera.

Naast Novo Nordisk biedt het Amerikaanse Eli Lilly obesitasmedicijnen aan. Ondanks die beperkte concurrentie zien analisten prijsdruk als het belangrijkste risico voor Novo Nordisk.

Duurzaamheid

Aangezien de meerderheid van het stemrecht in handen is van een stichting met langetermijndoelstellingen, neemt Novo Nordisk duurzaamheidzwaarder mee in beslissingen dan bedrijven die worden geleid door ‘presteren bij de volgende kwartaalcijfers’.

Door het ontwikkelen van medicijnen wil het bedrijf een positieve draai geven aan het leven van patiënten. Het gebruik van hernieuwbare energie is topprioriteit op ESG-gebied. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld dat alle kantoren en laboratoria tegen 2030 geen CO2 uitstoten. Directe leveranciers moeten tegen 2030 100% hernieuwbare energie inkopen om zaken te kunnen blijven doen met Novo Nordisk.

Lees ook Beleggingshypes | South Park, Barbie en de dood van de aandelenmarkt

De Denen investeren verder in hergebruik van de injectiepennen, wat moeilijker en kostbaarder blijkt dan op het eerste oog verwacht. Ook op het gebied van watergebruik en afval heeft het bedrijf ambitieuze doelen gesteld. Het duurzaamheidsbeleid wordt erkend door diverse ratingbureaus: MSCI geeft Novo Nordisk de hoogste ESG-rating AAA en bij Sustainalytics behoort het bedrijf tot de beste 20% in de sector.

Snelle groei

Novo Nordisk heeft de coronapandemie zonder kleerscheuren overleefd. Doordat het bedrijf in de zorgbranche actief is, was de impact van alle maatregelen beperkt. De omzet en winst stegen in 2020 met respectievelijk 9% (omzet) en 10% (winst).

Zoals gezegd versnelde de groei na de goedkeuring van het gebruik van Ozempic. De omzet was in 2023 108% hoger dan in 2019 en de winst steeg zelfs 127%. Gedurende die periode werden de verwachtingen in de meeste gevallen verslagen, maar belangrijker was dat de prognoses geregeld opwaarts werden bijgesteld.

Record na record

Het aandeel Novo Nordisk bereikte de afgelopen periode steeds nieuwe recordstanden. Eerst bleek dat deelnemers van een studie met het experimentele obesitasmedicijn Amycretin na twaalf weken 13% van hun gewicht verloren, twee keer zoveel als bij het huidige obesitasmedicijn Wegovy.

Lees ook Biotechaandelen | Nieuws over obesitasmedicijnen houdt koersen in beweging

De huidige obesitasmedicijnen worden via injecties toegediend. Voor de volgende fase wordt gewerkt aan een pil-vorm, waarvan analisten hoge verwachtingen hebben. Begin 2026 worden resultaten van de volgende studiefase verwacht. Recent werden de medicijnen van Novo Nordisk ook goedgekeurd voor de Chinese markt, waarmee een markt van 150 miljoen mensen met overgewicht werd geopend.

Verdere groei

De Denen willen verder groeien door hun aanbod van behandelingen uit te breiden en gebruik te maken van nieuwe onderzoekstechnologieën. Ook richt Novo Nordisk zich op partnerschappen zoals Valo Health en het Broad Institute van MIT en Harvard, om de mogelijkheden van nieuwe medicijnen te vergroten. Naast het versterken van de positie in diabetes- en obesitasmedicijnen, richt Novo zich ook op hart- en vaatziekten en zeldzame bloedstoornissen.

Novo Nordisk heeft Cardior Pharmaceuticals overgenomen voor €1 mrd, om de pijplijn met medicijnen tegen hart- en vaatziekten te versterken. Met de overname breidt het bedrijf zijn aanwezigheid uit buiten het kerngebied van diabetes en obesitas. Het Duitse Cardior Pharmaceuticals richt zich op de ontwikkeling van RNA als middel om hartziekten te voorkomen en te genezen.

Advies aandeel Novo Nordisk naar ‘verkopen’

Novo Nordisk verwacht ongeveer 25% omzetgroei in 2024. Analisten denken dat de omzet van Novo Nordisk in 2025 met 21% zal toenemen en in 2026 met 16%. De verwachting is dat de winst per aandeel met gemiddeld 18% zal groeien in de komende vijf jaar.

Door de goede resultaten van Novo Nordisk is de koers in de afgelopen vijf jaar bijna 500% gestegen. Dat is aanzienlijk meer dan de omzet- en winstgroei in dezelfde periode. De waardering gemeten in koers/winstverhouding is daardoor gestegen en het aandeel is momenteel vrij hoog gewaardeerd met een k/w van ruim 40. Als Novo Nordisk de verwachtingen waarmaakt tot 2027, dan daalt de k/w met 50% naar ongeveer 22.

Die waardering is nog steeds erg hoog voor een farmaceutisch bedrijf. Ondanks de uitstekende groeimogelijkheden, het sterke management en de sterke winstgevendheid kies ik ervoor om het advies aan te passen naar ‘verkopen’. De fundamentals zijn nog steeds goed, maar de waardering is te ver vooruitgelopen, waardoor de kans op een scherpe koersdaling bij een tegenvaller is toegenomen. Mocht zo’n koersdaling optreden dan biedt dat misschien weer kansen om het aandeel weer terug te kopen. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ