Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 13 mrt 08:37

Heijmans | Bouwer blijft een koopje

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van Heijmans vloog omhoog na een positief analistenrapport. Er zit nog meer in het vat als de woningmarkt opveert, want het aandeel is nog steeds laag gewaardeerd.

Kepler Cheuvreux trok vorige week het koersdoel voor Heijmans omhoog van €18,50 naar €25 met een onveranderd koopadvies. Het aandeel klom 14% naar €16,38 en staat inmiddels op een fraaie jaarwinst van 33%. Heijmans wordt daarmee alsnog beloond voor de goede jaarcijfers die het begin maart naar buiten bracht. De omzet kwam uit op €2,1 mrd, tegen €1,8 mrd in 2022. Zonder de overname van Van Wanrooij lag de groei op 10%. De onderliggende ebitda steeg met 16,7% naar €147 mln. De nettowinst bleef gelijk op €60 mln, ofwel €2,40 per aandeel.

Er zitten diverse eenmalige posten in het resultaat, waaronder de vrijval van de Wintrack-voorziening, acquisitiekosten en een herwaardering van de ontwikkelposities van Van Wanrooij. De overgenomen woningontwikkelaar presteert echter volgens verwachting met een stabiele ebitda-marge.


De bouw- en infradivisie van Heijmans wisten hun marges te verbeteren, terwijl de winstgevendheid van de divisie vastgoed daalde. Die laatste tak had last van de verzwakte woningmarkt, maar zag de woningverkopen in het vierde kwartaal weer duidelijk aantrekken. Zodoende bleven de woningverkopen over geheel het jaar vrijwel stabiel.

Positieve verwachtingen

Heijmans verwacht dat de woningmarkt dit jaar verder aantrekt en rekent ook voor de overige divisies op een goed jaar. De bouwpoot profiteert van de verduurzaming van huurwoningen door woningcorporaties. Bij Infra is het accent komen te liggen op de vervanging en renovatie van oude wegen en bruggen, zodat het onderdeel weinig last heeft van de stikstofproblematiek.

Het orderboek van Heijmans is per saldo met €400 mln toegenomen naar €2,8 mrd, vooral dankzij een autonome groei van 10,6%. Dit biedt een stevige basis voor 2024. De omzet zal mede door de bijdrage van Van Wanrooij richting de €2,5 mrd gaan, met een onderliggende ebitda-marge van minstens 6,5%.

Lees ook Woningbouwer klaar voor groei

Ik taxeer voor dit jaar een winst per aandeel van €2,70. Bij een beoogde pay-out ratio van circa 40% kan het dividend dan uitkomen op €1,05 per aandeel, tegen €0,89 over 2023. Op 3 mei noteert het aandeel ex-dividend. De koers-winstverhouding zakt dan naar 5,8 en het dividendrendement komt uit op 6,8%. Ondanks de sterke koersrally blijft het aandeel daarmee veel te goedkoop.

Advies aandeel Heijmans blijft ‘kopen’

Heijmans heeft met de overname van Van Wanrooij de op een na grootste grondbank in Nederland, goed voor 29.000 nieuwbouwwoningen. De combinatie is goed gepositioneerd om te profiteren van een verder herstel op de woningmarkt, die zoals bekend kampt met structurele krapte. De energietransitie en verduurzaming spelen Heijmans eveneens in de kaart. Aangezien het bouwbedrijf al geruime tijd niet meer inschrijft op complexe infrastructurele projecten, zal het orderboek van goede kwaliteit zijn. Trekt de woningmarkt verder aan, dan kan de winst per aandeel volgend jaar boven de €3 uitkomen en is het koersdoel van Kepler Cheuvreux zonder meer haalbaar. Mijn advies blijft ‘kopen’.

*Auteur heeft een positie in Heijmans.

JAARCIJFERS
in mln. € 2023 2022
Omzet 2.117 1.812
Onderliggend ebitda 147 126
Nettowinst 60 60

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ