Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Educatie Ivan Snurer, 11 feb 15:00

Haken en ogen aan analistenadviezen

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten delen graag hun mening over aandelen, maar de tijd van gratis rapportjes is wel voorbij. Hoe kun je met analistenadviezen en koersdoelen je voordeel doen?

Beginnende beleggers krijgen vaak het advies mee dat ze de beleggingsopinies van aandelenanalisten en andere experts niet blind mogen opvolgen. Die raad is goedbedoeld en welgemeend: of een bepaald aandeel in een beleggingsportefeuille past, hangt immers ook af van het risicoprofiel en financiële wensen.

Dat neemt niet weg dat veel beleggers hun oor te luister leggen bij analisten. Soms brengen zij interessante ideeën voor het voetlicht waar je als belegger op in kunt haken. Paradoxaal genoeg leert de praktijk dat aandelen met louter koopaanbevelingen zelden de moeite waard zijn. Vaak zijn alle positieve ontwikkelingen al in de koers verwerkt.

Maar hoe ga je te werk als je geen toegang hebt tot diepgaande research? Als je zonder de onderbouwing van individuele analisten wilt achterhalen welke aandelen het meeste potentieel hebben, moet je gebruikmaken van de wijsheid van de markt.

Analisten vertonen kuddegedrag en hun taxaties zijn onderworpen aan een collectief mechanisme van risicovermijding. Als je zonder onderbouwing moet vertrouwen op analistenadviezen, heb dan oog voor de consensus.

De voorspellingen die uit het gemiddelde beleggingsadvies volgen, zijn hoogstwaarschijnlijk niet precies correct, maar ze zijn wel een vingerwijzing. Aandelen die grossieren in koopaanbevelingen zijn doorgaans een veiligere belegging dan aandelen met overwegend verkoopaanbevelingen. Die laatste zijn vaak mosterd na de maaltijd.

Als je aan de hand van analistenadviezen aandelen selecteert, neem dan niet alleen het advies in ogenschouw, kijk dan ook naar het bijbehorende koerspotentieel en de spreiding daarin. Zo verklein je de kans op miskopen.

Koersdoelen

Van economen is bekend dat ze allemaal van mening verschillen waardoor ze elkaar snel tegenspreken, en met analisten is dat niet veel anders. Soms liggen de koersdoelen van analisten nog verder uiteen dat hun beleggingsopinies.

Het is goed mogelijk dat een analist zegt dan een bepaald aandeel met een actuele koers tot €30 koopwaardig is, terwijl een ander stelt dat je het bij €20 al had moeten verkopen. Opmerkelijk. Je mag er toch vanuit gaan dat beiden zich baseren op dezelfde informatie, maar voor de een is het glas halfvol, voor de ander halfleeg.

Hoewel analisten beleggingsopinies ondubbelzinnig verwoorden, kan je aan het koersdoel pas echt aflezen wat zij van het aandeel denken. Het spreekt voor zich dat een aandeel met een koerspotentieel van 100% aantrekkelijker is dan eentje met 10%, maar aan de relatieve hoogte van het koersdoel zie je welke aandelen in fundamenteel opzicht aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Over het algemeen geldt: hoe hoger het koerspotentieel, hoe groter de onderwaardering.

Wat de meeste beleggers zich niet realiseren, is dat een dergelijke grote spreiding duidt op onzekerheid. Wat op zijn een beurt een bron van risico is. Hoe groter de spreiding tussen het hoogste en het laagste koersdoel, hoe groter het risico dat het gemiddelde koersdoel niet wordt gehaald en dat je met dat aandeel je broek scheurt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!