Beter Beleggen | Zomereditie Dogs of the Dow in Europa
Volgens de theorie van de Dogs of the Dow koop je dividendaandelen aan het begin van het kalenderjaar. Beleggers die de theorie in de praktijk brengen, kopen op de eerste handelsdag van het jaar de tien fondsen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones en houden die gedurende het hele jaar vast.
De Dogs of the Dow-theorie schuimt de index af op aandelen die bij de jaarwisseling het hoogste dividendrendement bieden, wat als positief wordt beschouwd. Het selectieproces resulteert wel in aandelen die achterop zijn geraakt. Hoe lager de koers, hoe hoger immers het dividendrendement. Het idee erachter is dat deze aandelen een inhaalslag zullen maken, waardoor zij beter dan gemiddeld presteren.
Beleggers die de dividendstrategie toepassen, vervangen na elke jaarwisseling de aandelen die niet langer tot de top-10 behoren. Houd daarbij wel oog voor de weging. Elk aandeel krijgt een portefeuillegewicht van 10%, maar sommige aandelen groeien nu eenmaal harder dan andere. Hierdoor raakt de allocatie uit balans en is herbalanceren nodig, anders eindig je met een compleet andere strategie.
Als belegger weet je van tevoren op grond waarvan en op welke datum de aandelen herschikt moeten worden. De mechanische aanpak van de Dogs of the Dow neemt beleggers de moeilijkste beslissing uit handen en elimineert het verkoopprobleem. Dit zogeheten dispositie-effect speelt ook fondsbeheerders parten. Onderzoek wijst uit dat zelfs zij geen expliciete verkoopstrategie hanteren. Opvallend veel posities worden gesloten nadat de koers gehalveerd is, of met 50% gestegen.
Amerikaanse theorie
Op Wall Street gaat de theorie van de Dogs of the Dow vaak op. De kracht zit hem in de aard van het dividend aldaar. Europese aandelen betalen over het algemeen meer dividend dan Amerikaanse, maar in onze contreien kan men bezwaarlijk spreken van een dividendcultuur.
In de Verenigde Staten daarentegen worden dividendaandelen zelfs gezien als een aparte vermogenscategorie en algemeen aanvaard als de kern van een beleggingsportefeuille. Niet omwille van de koerswinst, wel om de toekomstige dividenden. Onder Amerikaanse bedrijven leeft een rijke traditie om het dividend niet te korten. Het liefst verhoogt men er het dividend ook bij economische tegenwind. Stijgende dividenden zijn immers het bewijs dat het goed gaat met de onderneming.
Lees ook De Dogs of the Dow voor 2024
Het cultuurverschil tussen Amerikaanse en Europese bedrijven is ook zichtbaar bij de betaalbaarstelling van het jaarlijkse dividend. Het gros van de Europese bedrijven betaalt een keer per jaar dividend. Een aantal doet dat halfjaarlijks, met een tussentijds zogeheten interim-dividend en een slotdividend. In de Verenigde Staten keren sommige bedrijven elke maand dividend uit, maar zijn kwartaaldividenden de norm.
Het voordeel van maandelijkse dividenden of kwartaaldividenden is de lagere volatiliteit van de aandelen. Op de dag van de ex-dividendnotering zakt de beurskoers met eenzelfde bedrag als het uitgekeerde dividend. Die koersval is vooral zichtbaar bij aandelen die het jaarlijkse dividend in een keer uitkeren. Bovendien zet de integrale uitbetaling van het dividend slecht geïnformeerde beleggers op het verkeerde been. Bedrijven stellen aankondigingen dat het dividend geschrapt wordt zo lang mogelijk uit.
Vizier op Europese Dogs of the Dow
In normale tijden zijn concessies op het dividend een dwingende reden om die aandelen te verkopen. Vaak blijkt in de aanloop dat de beurskoers al een poos daalt. Bij bedrijven met kwartaaldividend verstrijkt minder tijd. Zij bekennen sneller kleur en hierdoor is de averij minder groot dan bij bedrijven die een keer per jaar dividend betalen.
Met Amerikaanse aandelen maakt het niet zoveel uit wanneer je met de dividendstrategie begint. Zij betalen veelal om de drie maanden dividend. Omdat Europese aandelen dat in de regel slechts een à twee keer per jaar doen, loop je het risico dat je met oude data werkt als je bij de jaarwisseling begint. Start je halfweg het jaar, dan beschik je over actuele cijfers. Europese bedrijven betalen veelal in de maanden april en mei dividend.