Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 15 jan 14:12

Advieswijziging JPMorgan Chase | Na topjaar komt winst onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase heeft een mooi 2023 heel sterk afgesloten. De combinatie van een minder gunstig renteklimaat en oplopende kosten zorgt er echter voor dat de winst in het lopende jaar onder druk komt te staan. Het is een goed moment om winst te nemen.

De totale inkomsten van JPMorgan Chase (JPM) zijn in het vierde kwartaal met 7% gestegen naar $39,9 mrd. Die toename is volledig te danken aan een toename van de netto rente-inkomsten met $2,5 mrd naar $24,2 mrd. Het gunstige renteklimaat vormde overigens heel 2023 al een grote rugwind voor de bank. Over de afgelopen twaalf maanden kwamen de totale netto rente-inkomsten uit op $89,7 mrd.

Voor het lopende jaar rekent JPMorgan in dit opzicht op een bedrag van $90 mrd. Die verwachting is overigens gebaseerd op een economisch scenario waarin de beleidsrente langere tijd hoog blijft en de Federal Reserve in de loop van 2024 zes renteverlagingen doorvoert. De bank verwacht de krimpende rentemarge op te vangen via een groei van de kredietportefeuille. Branchegenoten Citigroup en Wells Fargo verwachten overigens al een bescheiden daling van de netto rente-inkomsten.

Winst komt wat onder druk

Aan de kostenkant voorspelt JPMorgan een toename van $85,7 mrd in 2023 tot circa $90 mrd in het lopende jaar. De inflatiedruk neemt af, maar binnen alle segmenten wordt meer geïnvesteerd in technologie en het personeelsbestand.

Voor de concurrentiepositie op lange termijn is het positief dat de bank de verleiding weerstaat om met het vooruitzicht van een omslag in het renteklimaat en een mogelijke verzwakking van de Amerikaanse economie de broekriem wat aan te halen. Citigroup kondigde bij de cijferpublicatie bijvoorbeeld aan 20.000 banen te schrappen. Op de middellange termijn kan de keuze van JPMorgan zich echter vertalen in een toenemende winstdruk.

Advies aandeel JPMorgan Chase op ‘verkopen’

Een andere factor die de bijdraagt aan die winstdruk zijn oplopende verliezen op creditcard- en autoleningen. Naar verwachting komen de afschrijvingen in dit segment uit op 3,5%, aangezien Amerikanen langzaam maar zeker door de tijdens de coronapandemie opgebouwde reserves heen raken. Per saldo oogt het aandeel JPMorgan iets kwetsbaarder dan in 2023 en de winst per aandeel zal naar verwachting met 10% dalen tot $14,50. De waardering (k/w 11,7) is vrij hoog voor de huidige fase van de economische cyclus. Het is tijd om de koerswinst (bijna 25% sinds eind oktober) te verzilveren: het advies wordt bijgesteld naar ‘verkopen’.

Lagere winst, hogere buffer
Onderaan de streep daalde de nettowinst – ondanks de inkomstenstijging – met 30% naar $9,3 mrd. Die terugval is bijna volledig het gevolg van een reservering van $2,8 mrd voor een bijdrage aan FDIC. Het vermogen van deze Amerikaanse tegenhanger van het depositogarantiestelsel is in 2023 met $16 mrd ingeteerd, door de faillissementen van Silicon Valley Bank en Signature Bank. De jaarwinst kwam onder meer dankzij de bijdrage van het ingelijfde First Republic uit op $49,6 mrd (2023: $37,7 mrd). Met name door de hoge winstgevendheid is kapitaalbuffer CET1 vorig jaar gestegen van 13,2% naar 15,0%. De ijzersterke balans is een goed wapen om in mindere tijden de concurrentiepositie stevig uit te bouwen.
JPMorgan Chase in cijfers 2024 (schatting) 2023
Totale inkomsten $160 mrd $162,4 mrd
Netto rente-inkomsten $89 mrd $89,7 mrd
Nettowinst $45 mrd $49,6 mrd

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!