Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Advies Koen Lauwers, 12 jan 16:00

Chipsector | Gemengde vooruitzichten voor de Nederlandse topaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De Nederlandse chipaandelen eindigden het jaar sterk, na een dipje tijdens de zomermaanden. De hogere koersen vielen niet toevallig samen met de daling van de langetermijnrente in november en december.

Het renteklimaat bleek de afgelopen tijd een bepalende factor voor aandelen in de chipsector. Doordat de rente lager is komen te liggen, zijn hun toekomstige kasstromen meer waard geworden, wat een gunstige impact heeft op de waarderingen. Ook is het sentiment bij beleggers verbeterd, nu de consensus uitgaat van een beter 2024 voor de halfgeleidersector (zie kader). Daarnaast zorgde het klassieke fenomeen van ‘window dressing’, waarbij fondsbeheerders naar het jaareinde toe de winnaars in portefeuille moeten hebben, voor extra koopdruk.

UBS: 2024 wordt ‘sweet spot’ voor halfgeleideraandelen
Volgens investeringsbank UBS zit er in 2024 weer een ‘sweet spot’ aan te komen voor de halfgeleidersector, een periode waarin bedrijven uit de sector de wind in de zeilen hebben. In de meeste segmenten van de sector is de voorraadcyclus gekeerd. Afnemers van halfgeleiders hebben hun voorraden voldoende afgebouwd en moeten stilaan weer meer bestellen om aan de eindvraag naar hun producten en diensten te kunnen voldoen. Enkel bij de geheugenchips zijn de voorraden nog relatief hoog maar ook daar moet dit jaar verandering in komen. UBS baseert zich bij zijn voorspelling op de cijfers van de Semiconductor Industry Association (SIA). Deze industriegroep vertegenwoordigt 99% van alle Amerikaanse halfgeleiderbedrijven en twee derde van de niet-Amerikaanse chipbedrijven. De SIA verwacht voor 2024 een groei van de globale halfgeleiderverkoop met 14,1% tegenover een daling met 9,4% in 2023.

ASML: focus op 2025


De tussentijdse zomercorrectie kon niet voorkomen dat het aandeel ASML het jaar 36% hoger afsloot. Op verschillende eindmarkten (o.a. consumentenelektronica) daalde de vraag, waardoor ook grote klanten van ASML als TSMC en Samsung minder behoefte hadden aan productiecapaciteit en dus bestellingen uitstelden. Dit liet zich met name in het derde kwartaal zien in een tegenvallend aantal nieuwe orders, al is de waarde van het totale orderboek (€35 mrd) nog steeds indrukwekkend.

Pion in geopolitiek schaakspel

ASML heeft zijn meest geavanceerde EUV-machines nooit mogen exporteren, maar sinds 1 januari is het verbod uitgebreid naar de oudere DUV-machines. Begin dit jaar meldde ASML dat al voor de jaarwisseling de geplande levering van enkele DUV-machines was afgeblazen, nog voor het formele verbod van kracht werd. De bevoegdheid voor het afleveren van uitvoervergunningen ligt bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maar wellicht moet ook in de richting van de Verenigde Staten worden gekeken (zie kader). Het (gedeeltelijke) exportverbod naar China lijkt ASML voorlopig weinig te deren. De chipmachinebouwer heeft op zich ook weinig andere keus dan zich bij de regels neer te leggen. Zolang de vraag hoger ligt dan het aanbod zullen machines die ASML niet in China kan verkopen wel hun weg vinden naar andere afzetmarkten.

Van Wassenaar naar Washington
Er is recent heel wat te doen over het exportverbod van halfgeleidermachines naar China. Dit is een complex verhaal met zowel militaire, economische als (geo)politieke aspecten. Het zogenaamde Wassenaar Arrangement is een internationaal verdrag dat de uitvoer beperkt van technologie die ook voor militaire doeleinden gebruikt kan worden. Maar Washington kwam met eigen, strengere regels die het ook buiten de eigen landsgrenzen handhaaft en die ook Nederland treffen. De Nederlandse regering is in principe verantwoordelijk voor de exportvergunningen maar volgt wel volledig de Amerikaanse strategie. Die treft niet alleen mogelijke militaire toepassingen maar zet China ook economisch op een achterstand en daar is het de VS echt om te doen. Analisten vrezen dat de beperkingen China er nog meer toe zullen aanzetten om de technologische afhankelijkheid van het westen te verminderen.

Overgangsjaar 2023

De jaarcijfers van 2023 laten nog enkele weken op zich wachten, maar een omzetgroei met 30% naar €27,5 mrd is een realistische verwachting. Wellicht ligt de bodem van de cyclus achter ons wat niet betekent dat de omzet dit jaar al fors zal aantrekken. ASML houdt het op een overgangsjaar waarna in 2025 opnieuw met significante groei zou worden aangeknoopt. De productie van zowel EUV- als DUV-systemen wordt opgeschroefd. ASML zal dit jaar ook de eerste High-NA EUV-systemen leveren. De kosteninflatie wordt gecompenseerd door hogere verkoopprijzen, waardoor de marges zullen stijgen.

Ik reken voor 2023 op een winst van €19,5 per aandeel, dit jaar oplopend naar €24. Tegen de huidige koers noteert ASML aan iets meer dan 26 keer de verwachte winst. Naast een dividend (verwachting €6 p.a.) koopt ASML ook eigen aandelen in. Op korte termijn bestaat het risico op een groeivertraging die tot tussentijdse winstnemingen kan leiden. Omwille van de uitstekende vooruitzichten op lange termijn en de dominante marktpositie blijft ASML voor langetermijnbeleggers koopwaardig.

Besi: winstnemen geblazen


De machines van Besi zorgen voor bedrading van halfgeleiders (wire bonding) en het aanbrengen van een beschermlaag. In samenwerking met Applied Materials werd een nieuwe techniek ontwikkeld die ‘hybrid bonding’ heet en die efficiënter is voor de recente types hoogwaardige halfgeleiders. Daar behoren ook de chips voor kunstmatige intelligentie (AI) toe. De vraag naar dit type krachtige halfgeleiders zal steeds verder toenemen. Dit verklaart voor een deel de indrukwekkende koersprestatie die het aandeel Besi vorig jaar neerzette met een klim van 140%.

Wachten op doorbraak hybrid bonding

Besi bouwt machines met specifieke kenmerken op maat van de klant. Meer dan 70% van de chips die door de machines van Besi passeren, wordt gebruikt in smartphones. Andere toepassingen zijn pc’s, servers en auto’s. Alleen tekent hybrid bonding op dit moment nog maar voor een fractie van de omzet. Eerder verwachte Ceo Richard Blickman een commerciële doorbraak in 2024-2025 maar deze doelstelling werd tijdens de beleggersdag van juni vorig jaar met een tot twee jaar opgeschoven. Het segment van de geheugenchips zou daarbij als eerste aan de beurt komen.

De hybrid bonding technologie, waaraan meer dan acht jaar was gewerkt, bezorgt Besi een technologische voorsprong op de concurrentie. Een machine kost €3 tot €4 mln en het bedrijf verwacht er tegen 2030 tussen 800 en 1900 te kunnen leveren. Dit is best een brede vork, wat aangeeft dat er nog veel onzekerheden zijn rond de timing. Hoe dan ook moet de productiecapaciteit worden verhoogd en dat zal flinke investeringen vergen.

Parabolische stijging

Gelukkig staat of valt Besi niet met de nieuwe techniek, want ook bij de huidige generatie chipmachines is nog technologische vooruitgang mogelijk. Besi spendeert ongeveer 10% van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is mogelijk omdat het bedrijf met een brutomarge van meer dan 60% heel winstgevend is.

Het koersverloop laat de voorbije 12 maanden een parabolische stijging zien en dat is nagenoeg altijd de voorbode van een correctie. Besi noteert tegen bijna 40 keer de verwachte winst en dat is flink duurder dan de concurrentie. Ondanks de aandeelhoudersvergoedingen (dividend en aandeleninkopen) komen er nog betere instapmomenten voor Besi. Op dit moment is winstnemen het devies en daarom verlaag ik het advies naar ‘verkopen’.

Let op: Besi wordt tevens met slotkoersen van vrijdag uit de portefeuille NL verwijderd! 

Gemengd beeld bij grootste klanten
Samsung Electronics uit Zuid-Korea en TSMC uit Taiwan zijn twee van de grootste afnemers van halfgeleidermachines. Beide bedrijven publiceerden al voorlopige resultaten over het voorbije vierde kwartaal. Die van Samsung vielen tegen met een daling van de operationele winst met 35% op jaarbasis naar 2,8 bln Koreaanse won terwijl de gemiddelde analistenverwachting 3,7 bln won bedroeg. De omzet daalde met 5%, wat eveneens onder de verwachtingen was. Op kwartaalbasis groeide de winst met 15% maar daalde de omzet met 1%. Details over de prestaties van de afzonderlijke divisies komen er pas op 31 januari. Een mogelijke verklaring is dat Samsung sterk afhankelijk is van de markt van geheugenchips en het prijsherstel in dit segment laat langer op zich wachten dan verwacht. Toch zou de winst in 2024 fors moeten herstellen wegens een hogere vraag naar consumentenelektronica en productieverlagingen bij Samsung, Hynix en Micron, de drie grootste spelers. Vanaf dit jaar wordt ook een stijgende vraag verwacht naar geheugen dat specifiek geschikt is voor AI-servers.
TSMC, de grootste halfgeleiderproducent, deed het wel beter dan verwacht. De omzet en de winst lagen hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee presteerde TSMC boven de eigen verwachting en de gemiddelde analistenprognoses.

ASMI: Geen monopolist


Met een koersverdubbeling in 2023 hoefde ASMI niet veel onder te doen voor Besi. Kanttekening daarbij is dat het aandeel een jaar eerder 40% goedkoper werd. Daardoor noteert ASMI nu ongeveer op het niveau van de vorige topkoers uit november 2021.

De concurrentiepositie van ASMI is minder sterk dan die van ASML, hoewel het marktaandeel van 55% in het ALD-segment (atoomlaagdepositie) misschien anders laat vermoeden. ASML beschikt over een monopoliepositie, waardoor de grote chipbouwers niet om het bedrijf heen kunnen. Dat is wel zo bij ASMI, waar met name Applied Materials een geduchte concurrent is die zijn marktpositie in het snel groeiende ALD-segment wil uitbreiden. Beide bedrijven komen elkaar ook tegen in de epitaxy-markt. Daar zijn de rollen omgedraaid en is Applied Materials marktleider met ASMI als runner-up om marktaandeel af te snoepen.

Beter dan verwachte orderinstroom

Gelukkig is er in beide markten voldoende ruimte voor meerdere spelers. Verschillende chipproducenten schakelen over naar een nieuw type GAA-transistors (Gate-All-Around) en dit is veelbelovend voor de verdere groei van ALD. In het epitaxy-segment zijn er groeimogelijkheden dankzij siliciumcarbide (SiC), dat uitermate geschikt is voor vermogenselektronica door de hittebestendigheid en de hoge stroomdichtheden die het aankan. Door de elektrificatietrend de SiC-markt kan de komende jaren hard groeien.

ASMI zag het aantal bestellingen vorig jaar afnemen, maar de daling bleek minder hard dan analisten hadden geraamd en het orderboek blijft goed gevuld. Het management maakt zich sterk dat ASMI beter zal presteren dan het sectorgemiddelde. Tegen iets meer dan 30 keer de verwachte winst van dit boekjaar is ASMI ondanks de sterke vooruitzichten op (middel)lange termijn al vrij pittig gewaardeerd. In oktober werd het advies voor ASMI al verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’. Dit houdadvies blijft gehandhaafd.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ