Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Opinie Stephen Hendriks, 30 nov 2023 15:46

Bayer | Goed voorbeeld van slecht beleid

0 0 Leestijd ongeveer

De nieuwe topman van Bayer Bill Anderson is nog geen groot succes, zeker voor beleggers in het aandeel.

Bill Anderson heeft bepaald geen vliegende start gemaakt bij Bayer. De Amerikaan begon op 1 juni als topman van het Duitse concern en heeft sinds zijn aantreden de koers met liefst 40% zien dalen. De meest recente koersklap volgde op een tegenvaller in de pijplijn van nieuwe medicijnen. In een interview met de Financial Times begin deze week noemde Anderson deze pijplijn ‘aan de magere kant ten opzichte van de patentverliezen in de komende jaren’. De nieuwe topman rekende op weinig subtiele wijze af met het beleid van zijn voorgangers. ‘Ik kan wat acht of tien jaar geleden gebeurde niet repareren’, verklaarde hij.

Anderson is wel tevreden met de veranderingen die Bayer vanaf 2018 heeft doorgevoerd in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een proces waarvan de effecten echter pas over  ‘zeven tot twaalf jaar zichtbaar zijn’, aldus Anderson. Een terechte constatering die echter niet in het beloningsbeleid is terug te vinden. Ongeveer 45% van de beloning van een ceo van Bayer wordt gevormd door het zogeheten ‘long term incentive plan’, een beloningsprogramma met een looptijd van slechts vier jaar. In 2022 keurde drie kwart van de aandeelhouders het beloningsrapport af en dit jaar stemde bijna 48% tegen.

Onvrede die overigens vooral was terug te voeren op de desastreuze overname van Monsanto. Het Noorse staats-beleggingsfonds was vorig jaar een van die tegenstemmers en suggereerde aanpassingen van het beloningsbeleid. Bijvoorbeeld de verplichting om aan het management toegekende aandelen zeker vijf tot tien vast te zetten. Bayer heeft nog wel wat te sleutelen aan het beloningsbeleid waar aandeelhouders volgend jaar over mogen stemmen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de termijn van het long term incentive plan in lijn wordt gebracht met die van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Over misschien tien jaar zal Anderson’s opvolger worden geconfronteerd met de gevolgen van de strategische keuzen van de huidige topman. En succesvol of niet, ook Anderson heeft dan zijn ‘langetermijnbeloning’ vermoedelijk al lang geïncasseerd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!