Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Dividendbeleggen | De beste dividendaandelen voor 2024

0 0 Leestijd ongeveer

We bekijken een aantal dividendaandelen die kansrijk zijn in 2024. Het betreft zowel grote verliezers die kunnen herstellen als winnaars die verder kunnen stijgen.

Het jaar 2023 laat weer extreme koersuitslagen zien, ook onder dividendaandelen. Op sectorniveau zijn er veel grote winnaars, maar zeker ook een aantal grote dalers. In de Amerikaanse S&P500-index staan dit jaar (per 21 november) acht van de elf sectoren op winst, aangevoerd door ‘Consumer Discretionary’ (+38,9%), waar veel toerismegerelateerde aandelen onder vallen en ‘Technology’ (+37%). De verliezers zijn Utilities, Consumer Staples en Health Care, met in de laatste sector gemiddeld grote koersdalingen voor zowel farmaceuten als producenten van medische apparatuur.

Grote sectorverschillen in aanloop naar 2024
De S&P500-index staat per 21 november op 18,7% jaarwinst en een gemiddeld dividendrendement van 1,6%. Een blik op de individuele sectoren leert ons dat beleggers momenteel alleen voor de sector Energy (olie en gas) minder dan tien keer de winst betalen. Bovendien is hier het gemiddelde dividendrendement van 3,9% hoog, alleen vastgoedaandelen bieden een hogere yield (4,0%). De qua waardering duurste sector is en blijft technologie, wat zich in de praktijk ook vertaalt in het laagste gemiddelde dividendrendement van 0,7%. Voor de S&P500 wordt, na een verwachte winstdaling van 0,4% gemiddeld in 2023, voor 2024 juist weer op een sterke groei van 10,9% gerekend. Voor 10 van de 11 sectoren wordt winstgroei voorzien en bij Communication Services, Consumer Discretionary, Health Care, Industrials en Technology komt die naar verwachting in de dubbele cijfers. Per 22 november ligt de (voor 2024) verwachte gemiddelde k/w voor de S&P500 nu op 19,5, ver boven het gemiddelde van ruim 16.

Dit beeld zien we ook terug in de Dividendportefeuille én de befaamde Dividend Aristocrats Index (zie kaders). Daarbij doet onze eigen portefeuille van 47 dividendgroeiers (+8,0% per 21 november) het overigens wel een stuk beter dan de index (+2,0%), ondanks de daling met ruim 2% dit jaar van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. De belangrijkste verklaring voor de outperformance in 2023 is dat de Dividendportefeuille veel meer uitblinkende technologieaandelen heeft, met name in de halfgeleiderhoek, die vaak nog maar een relatief korte dividendhistorie hebben en daarom niet in aanmerking komen voor opname in de Dividend Aristocrats Index.

Microsoft zal binnen een paar jaar bijna zeker ook een Aristocrat worden wanneer het dividend voor het 25ste jaar op rij verhoogd wordt (nu 21 jaar). De megarendementen met Microsoft van de afgelopen jaren loop je allemaal mis met een belegging in de Dividend Aristocrats Index. Daarnaast zit het uitblinkende zwaargewicht Parker Hannifin in de Dividendportefeuille (+50% dit jaar); dit aandeel is curieus genoeg geen Dividend Aristocrat, ondanks de nu 67 jaar op rij van dividendgroei.

Bekijk ook het dossier Dividend Beleggen

Voor dit artikel bekijk ik enerzijds aandelen die het recent goed hebben gedaan en vaak ook nabij all-time highs noteren, maar in 2024 nog meer opwaarts potentieel hebben en anderzijds een paar aandelen die tot de grote verliezers in 2023 behoren en waar fundamenteel eigenlijk weinig mis mee is. De vaak overdreven koersdalingen kunnen bij meevallend nieuws volgend jaar snel en hard herstellen. Het gaat stuk voor stuk nadrukkelijk om (vaak eerder getipte) aandelen die een recorddividend uitkeren. Tot slot moet daarbij nog wel de opmerking gemaakt worden dat beurskoersen op korte termijn, en zeker ook voor de komende 12 maanden, eigenlijk niet te voorspellen zijn.

Het mooie van de genoemde aandelen is echter dat het allemaal ook prima investeringen voor de (zeer) lange termijn zijn met een sterk dividend dat verder omhoog kan, uiteindelijk gevolgd door de beurskoers. Of dat volgend jaar al gebeurt is natuurlijk lastig te zeggen. Ik bespreek hierna kort de bekende namen die eerder getipt zijn of in de Dividendportefeuille zitten en kijk wat uitgebreider naar de tips die nieuw zijn of relatief lang geleden voor het laatst zijn besproken, zoals Sodexo, Cintas, Toro en Aflac.

Herstelkandidaten


Bleeders met potentieel
Ook in de Dividendportefeuille zijn de verschillen op sectorniveau dit jaar bijzonder groot. Vooral in de sectoren technologie en industrials zijn er extreem grote stijgers (het vijftal Broadcom, Microsoft, Parker Hannifin, KLA Corp en Monolithic Power steeg met 50 tot 80%) en met name in de hoek van de gezondheidszorg een paar grote dalers, aangevoerd door Bristol Myers Squibb (-32%). Ook Tecan, Merck KgaA en Johnson & Johnson verliezen met dubbele cijfers in 2023. Daar komen dan de – pas in een later stadium gekochte – grootste dalers FMC, Dollar General en Valmont Industries bij. Dat zijn stuk voor stuk cyclische aandelen die sterk afhankelijk zijn van macro-economische factoren en meer specifiek de agribusinessmarkt en consumenten met lage inkomens. Juist deze bleeders kunnen de komende jaren het sterkste herstel laten zien.

Een blik op de Dividendportefeuille geeft gelijk een handvol fraaie dividendaandelen die dit jaar op een flink verlies staan en een vaak zeer aantrekkelijke waardering koppelen aan een groeiend dividend. Wat dat betreft kan ik als ‘tip’ voor 2024 niet om de geplaagde farmaceut Bristol-Myers Squibb heen, die in lijn met veel sectorgenoten hard is weggezakt. Met een k/w van 6,5 en 4,5% dividendrendement zijn beleggers doorgeschoten in negatieve zin. Een klein beetje goed nieuws kan de koers sterk doen herstellen, met een normaal gesproken beperkt extra neerwaarts risico.

Hetzelfde geldt voor kwaliteitsaandelen als tractormaker AGCO (dat elk jaar een flink speciaal dividend uitkeert) en het sterk gediversifieerde Duitse Merck KGaA, dat een enorme vrije kasstroom genereert en qua dividendgroei al twee jaar tot de toppers in de Dividendportefeuille hoort. Andere fraaie, eerder besproken dividendgroeiers die het in 2023 slecht doen zijn onder meer kruiden- en sauzenspecialist McCormick, koffie-, levensmiddelen- en diervoedingproducent J.M. Smucker en grasmaaier- en kleine tuinonderhoudsmachinesmaker Toro; deze dividendgroeiers zou ik stuk voor stuk blind kopen na de koerstik dit jaar.

Winnaars met potentie


Een tweede categorie aandelen doet het dit jaar juist goed op de beurs en heeft normaliter nog meer opwaarts potentieel in 2024. Zo verwacht ik veel van recent in de rubriek Beurzen in Beeld besproken uitblinkers als Ross Stores (off-price retail) en RVRC Holding (outdoor kleding). Dit zijn boven alles fantastische dividendgroeiers met veel meer potentie de komende jaren dankzij een unieke klantbenadering en/of productaanbod. Binnen de Dividendportefeuille verwacht ik bovendien veel van recente hoogvliegers als Microchip Technology  (een uniek aandeel met vier dividendverhogingen per jaar) en Roper Technologies (een altijd duur maar uiterst voorspelbaar en financieel ijzersterk nichesoftwarebedrijf dat record na record blijft breken op de beurs, gekoppeld aan een jaarlijkse dividendverhoging van 10%).

Ook blijf ik enthousiast over Assa Abloy, een van de Europese uitblinkers in 2023. De Zweedse producent van sloten en automatische deuren Abloy is sterk afhankelijk van de hotel- en woningmarkt en laat jaar in jaar uit sterke groeicijfers zien met een stabiele operationele marge van ongeveer 16%. De sterke cashflow wordt naast een lange lijst overnames met name ook gebruikt voor een jaarlijks verder groeiend dividend (+14% dit jaar), dat halfjaarlijks wordt uitgekeerd.

Sodexo

Een oude bekende is ook de Franse cateraar Sodexo, dat na een dramatische coronaperiode met gesloten (bedrijfs)restaurants en kantines weer helemaal terug is, zowel qua beurskoers als dividend. Steeds meer evenementenlocaties en bedrijven outsourcen hun horeca-activiteiten en als er iets is waar consumenten ondanks de hoge inflatie niet op besparen is het wel snacks, drankjes en maaltijden in stadions, bij evenementen en in bedrijfskantines.

De laatste jaarcijfers, van het tot eind augustus lopende boekjaar, waren beter dan verwacht met een organische groei van bijna 12%. Interessant is dat Sodexo, dat 44% van de omzet in de VS behaalt, nu hogere marges en groeicijfers realiseert dan voor de coronapandemie: de verwachte jaarlijkse organische omzetgroei is 6 tot 8% voor de komende twee jaar. Sodexo wil de sterk groeiende voucherdivisie Pluxee begin 2024 naar de beurs brengen en noteert momenteel tegen een geschatte k/w van 16. Het dividend werd dit jaar fors verhoogd naar een nieuw record van €3,10 per aandeel en heeft de komende jaren nog veel opwaarts potentieel.

Aristocrats


Een aandeel dat ik hier wel moet noemen is het altijd dure, maar elk jaar verder stijgende Cintas, de Amerikaanse producent van bedrijfsuniformen die ook inspectiediensten verzorgt op onder meer brandbeveiliging. Cintas is de enige Dividend Aristocrat die al zeker 10 jaar op rij elk jaar stijgt op de beurs. Tel daar bij op een gemiddelde dividendgroei van ruim 20% over 3, 5 en 10 jaar (in 2023 steeg het dividend met 17,4%) en 40 jaar op rij van onafgebroken dividendgroei; dat alles maakt Cintas voor mij een aandeel waar je ook in 2024 niet omheen kunt.

Aflac

Last but not least is ook verzekeraar én Dividend Aristocrat Aflac (ook op de hoogste koers ooit) een dividendgroeier om in de gaten te houden. Aflac, wat staat voor American Family Life Assurance Company, is een aanbieder van levens- en aanvullende ziektekostenverzekeringen. Denk aan ongevallen, tandarts, huisdieren en vooral ook kankerverzekeringen, waarbij Aflac de kosten van diagnose tot behandeling en nazorg voor zijn rekening neemt. Het in 1955 opgerichte Aflac is niet alleen in de VS actief, maar is ook marktleider in Japan, dat goed is voor twee derde van de omzet en bijna 74% van de operationele winst in 2022. Veel analisten zijn terughoudend, mede vanwege de grote blootstelling aan Japan en het daarbij horende (negatieve) valuta-effect, maar Aflac blijft de records aaneenrijgen op de beurs. Het dividend is nu 41 jaar op rij verhoogd, met dit jaar een groei van maar liefst 19%, wat ongekend is voor de sector. Daarnaast koopt Aflac jaarlijks massaal eigen aandelen in, waarmee het ook op een all-time high een van de interessantste Aristocrats is en blijft, ook voor 2024.

Opvallend slecht jaar voor de Aristocrats
Zeer opmerkelijk is de grote underperformance in 2023 van de Amerikaanse Dividend Aristocrats, die per 21 november goed zijn voor een gemiddeld totaalrendement van ‘slechts’ 2,6%. Dat is bovendien nog op basis van de huidige 66 Aristocrats: VF Corporation, dat dit jaar twee keer het dividend verlaagde, werd verwijderd met een groot koersverlies. VF Corp staat nu op -40% en met dit aandeel erbij zou het gemiddelde rendement van het elitegroepje in 2023 precies 2% zijn. Toevalligerwijze zijn er precies 33 stijgers en dalers dit jaar met lithiumproducten Albemarle (-41,3%) en apothekersketen Walgreens (-40,6%) als grootste verliezers. De beste Aristocrats in 2023 zijn injectiesystemenmaker West Pharmaceuticals (+49,6%) en industrieel groothandelaar W.W. Grainger (+46,9%). De gemiddelde Aristocrat heeft momenteel een dividendrendement van 2,7% met, hoe kan het ook anders, Walgreens (9,3%) en West Pharmaceutical (0,2%) als uitersten qua yield.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ